Jeste li znali?

Coflek i njegova svrha

Coflek na zimskoj kapi je svima simpatičan, pogotovo djeci. I svi smo kad smo bili djeca nosili kape sa coflekom, a neki takve kape vole i danas.

No jeste li znali da coflek nema samo modnu svrhu, nego je njegova zadaća puno važnija.

Kad je Medo bio mali, jako se volio igrati s brodovima. Brodić u lokvi vode, brodić u lavoru, brodić u kadi, keksić u mlijeku koji glumi brodić. Pa tako kad je Medo prvi put putovao brodom i to ne nekom barkom, nego pravim brodom koji putuje velikim morima, upoznao je na brodu pravog brodskog cofleka. I to ne jednog! Svaki mornar je imao svog cofleka, na kapi, na vrhu glave! Svaki mornar imao je baš toplu vunenu kapu s coflekom. Medi je to bilo malo čudno, jer nikad prije nije vidio toiko cofleka na jednom mjestu pa je otišao do kapetana broda da sazna više o tome.

Coflek za nemirno more

Kapetan mu je otkrio da kad je more mirno, kao ulje, prava bonaca, da coflek ima slobodno vrijeme, jer ga nitko tad ne treba. No kad more postane nemirno, a to znači ne samo valovito nego burno, uzburkano, uzavrelo ili možda čak i olujno svako mornar ima svoj coflek na vrhu kape, na vrhu glave koji ga štiti kako ne bi glavom udario u strop broda za vrijeme nevremena. Jer mornar kad osjeti da je coflek dodirnuo strop će se brzo sagnuti i tako izbjeći moguću ozljedu glavu.

Tako je i Medo nakon putovanja brodom nabavio svoju kapu s coflekom.

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...