Kuhamo s medom

Čokoladno voćni svijet

Spoj voća i čokolade u tortama i kolačima je, kako bi Medo rekao, pun pogodak! Upravo zato se u ovome članku odlučio pozabaviti s tim spojem okusa i u suradnji s Klarom, predstaviti vam cheesecake od bijele čokolade i čokoladni kolač od malina i sve to uz jedan mali dodatak. Kakav dodatak? Saznajte u nastavku sami.

Cheesecake od bijele čokolade je pravi sinonim za osvježenje i ljeto, kako kaže Klara. Međutim, ono što ga čini jedinstvenim je to što je lagan i nije previše zasitan, tako da smo sigurni da će vam odgovarati u bilo koje doba godine. Uz njega savršeno odgovara i preljev od malina, koji također možete iskoristiti i za druge kolače i torte pa i za sladoled. Kroz ovo osvježenje okusa, provest će vas Klara i Medo u nastavku.

CHEESECAKE OD BIJELE ČOKOLADE

SASTOJCI:
Podloga:

  • 250 g petit beurre keksa
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer

Krema:

  • 4 žumanjka
  • 100 ml (tekuće) + 400ml (umućeno) vrhnja za šlag
  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g bijele čokolade

PRIPREMA:
Podloga:

  1. Samljeti kekse i pomiješati ih sa rastopljenim maslacem i vanilin šećerom.
  2. Utisnuti dobro u kalup promjera 26cm i ostaviti u frižideru 30 minuta.
  3. Nakon hlađenja, staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200⁰ C 5 minuta.

Krema:

  1. Pomiješati žumanjke sa 100ml vrhnja za šlag i kuhati na pari dok se ne zgusne (paziti da vatra bude lagana i da konstantno miješate kako ne bi nastale grudice; ukoliko se to ipak dogodi samo kremu procijedite kroz sitno sito, taj problem neće utjecati na okus).
  2. Skuhanu kremu maknuti s vatre i umiješati rastopljenu bijelu čokoladu. Ostaviti sa strane da se ohladi.
  3. U ohlađeno dodati mascarpone sir pa promiješati, zatim dodati umućenih 400ml vrhnja za šlag.
  4. Nanijeti kremu na ohlađenu podlogu od keksa.
  5. Ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro stegne.

VOĆNI PRELJEV OD MALINE

Sastojci:

  • 200 g smrznutih malina (možete i koristiti neko drugo voće)
  • 50 g šećera (ako volite slađe dodajte više)
  • 150 ml vode
  • 15 g gustina (2 žličice)
    *napomena: za ovu veličinu cheesecakea bit će vam dovoljna polovica smjese kako biste ga prekrili, no ukoliko želite još kasnije koristiti kao dodatan preljev, napravite cijelu

Priprema:
1. Staviti kuhati maline, vodu i šećer na laganu vatru. Pustiti da provrije.
2. U šalici razmutiti gustin sa malo hladne vode i umiješati u provrele maline.
3. Kuhati još par minuta dok se ne zgusne (znate da je gotovo kad umak izgubi baršunasti izgled koji dobije kada umiješate gustin, kada se lijepo zasjaji žarko crveno skinite s peći)
4. Pohraniti u male staklenke i držati u frižideru do 5 dana.

Ukoliko ste više ljubitelj tamne čokolade, ne brinite, Klara ima recept i za to. U nastavku vas očekuje čokoladni kolač s malinama uz koji također možete kombinirati prethodno naveden preljev.

ČOKOLADNI KOLAČ S MALINAMA

SASTOJCI:
Biskvit:

  • 6 žumanjak
  • 6 žlica šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • snijeg od bjelanjaka

Krema od malina:

  • 250 g smrznutih malina
  • 4 žlice šećera
  • 6 žlica vode
  • 1 žlica gustina

Krema od čokolade:

  • 500 ml vrhnja za šlag (zaslađenog)
  • 250 g čokolade za kuhanje

PRIPREMA:
Biskvit:

  1. Izraditi žumanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  2. U posebnoj posudici izmiješati brašno, kakao i prašak za pecivo (na ovaj način se prašak za pecivo ravnomjerno rasporedi u smjesi te se biskvit jednolično digne tijekom pečenja)
  3. U žumanjke dodajte mlijeko, ulje i suhe sastojke te sve dobro izmiksajte, zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka laganim, kružnim pokretima kuhačom.
  4. Smjesu izliti u namašćenu tepsiju, izravnati te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180º C 25-30 minuta. (Čačkalicom provjeriti kada je pečeno: ako piknete biskvit i čačkalica izađe suha znači da je biskvit gotov.)

Krema od malina:

  1. Smrznute maline i šećer miješati na laganoj vatri dok ne provriju.
  2. U posebnoj zdjelici pomiješati gustin i vodu te dodati provrelim malinama.
  3.  Kuhati 5-7 minuta da se smjesa zgusne i postane sjajna. (u trenutku kada dodate gustin smjesa će biti zamućena, onda kada ponovno postane bistra i sjajna znate da je krema kuhana)
  4. Gotovu kremu izliti preko još toplog biskvita.
  5. Pričekati nekoliko minuta da se krema od malina stisne. Za to vrijeme pripremite kremu od čokolade.

Krema od čokolade:

  1. Izliti vrhnje za šlag u posudu i staviti na peć da se zagrije (PAZI! ne smije provriti).
  2. Kada se dovoljno zagrije, skinuti s vatre i ubaciti usitnjenu čokoladu za kuhanje. (Čokoladu je bitno usitniti nožem kako bi se što lakše otopila u vrućem vrhnju).
  3. Ostaviti čokoladu 30 sekundi, a zatim kuhačom ili pjenjačom miješati dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu.
  4. Kremu lagano izliti preko kolača.
  5. Ostaviti da se sve ohladi i stisne, najbolje preko noći u hladnjaku.
  6. Izrezati na komade željene veličine i servirati.

Autorica recepata i fotki: KLARAMELA  |  https://campsite.bio/klaramela

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave