Uskoro nam se bliži sezona jagoda, a to je voće koje zasigurno većina nas dočeka s veseljem. To crveno voće specifičnog oblika i djeci i odraslima izmami osmjeh na lice. Jagode kao sastojak najčešće koristimo u tortama i kolačima, ali u današnjem članku vam donosimo preokret te će vas jagode dočekati u nekim jelima za koja nikad ne biste pomislili da ovo voće može biti jedan od sastojaka. Ukoliko niste ljubitelji neobičnih recepata, nemojte nas napustiti i nastavite čitati jer će smo a vas svakako pripremili i one recepte u kojima jagode možete zamisliti.
Sve ovo bilo bi teško izvedivo bez Tihane koja je odlučila s vama podijeliti svoje izvrsne recepte, a još ju možete pronaći pod imenom Strawberry soup. Vjerojatno vam je sada jasnije zašto se Medo bas odlučio za recepte s jagodama te svakako nastavite čitati kako biste vidjeli što su vam Tihana i Medo pripremili.
Strawberry soup
Krećemo od recepta koji se krije iza Tihaninog drugog imena na društvenim mrežama. Ovo je jedan od recepata koji vam se na prvu čini neobičnim, ali Tihana nam je otkrila da ova juha nije klasična juha samo s dodatkom jagode već nešto što je dosta slično smoothiju. Ovu juhu možete servirati u čašama ili u tanjuru, a iz sastojaka u nastavku količina je dovoljna za dva tanjura i četiri čaše.
Sastojci:
- 250 grama jagoda
- 1 šalica jogurta (koristim šalicu od 150 ml)
- pola šalice kokosovog mlijeka
- pola šalice crnog vina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- sok od pola limete
Priprema:
- Jagode oprati i očistiti, narezati ih na manje komade i staviti u posudu blendera ili smoothie makera.
- Dodati šalicu jogurta, pola šalice kokosovog mlijeka, pola šalice vina i žličicu ekstrakta od vanilije.
- Sve sastojke u blenderu dobro izmiksati.
- Ohladiti u frižideru prije posluživanja u čašama za vino ili, ako više tako volite, tanjurima za juhu. Po želji dodati još komadića jagoda i/ili listiće mente.
Sladoled od jagoda i bazge
Kakav bi to bio članak s jagodama, a da nema recept za sladoled od jagoda koji će nas rashladiti u vruće dane koji nam dolaze. Uz jagode, ovdje će se pronaći još jedan zanimljiv sastojak.
Sastojci (oko 5 kalupa sladoleda na štapiću):
- šalica i pol mlijeka (šalica od 150 ml)
- 125 grama jagoda
- 70 ml sirupa od bazge
- 1-2 žlice iscijeđenog soka od limete (može i limun)
- 1 šalica jogurta
Priprema:
- Operite svježe jagode. Njih nekoliko ubacite u svaki kalup za sladoled. Ostatak (oko 100 grama) ručnim mikserom ili blenderom smiksajte.
- U lončić na vatru ulijte mlijeko i zagrijte ga. Ne treba proključati, samo se zagrijati.
- U mlijeko dodajte sirup od bazge i dobro promiješajte. Zatim dodajte i jagode i sok od limete. Pustite da se sve potpuno ohladi.
- Kad se smjesa ohladi, u nju dodajte jogurt i sve dobro promiješajte.
- Smjesu ulijte u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač preko noći.
- Prije posluživanja, kad kalupe za sladoled izvadite iz zamrzivača, stavite ih pod mlaz tople vode na 15-ak sekundi kako bi se sladoled odvojio od stijenki da ga možete izvaditi.
Proljetna salata od špinata, sira i jagoda
Da, dobro ste pročitali! Ova kombinacija će vam se zasigurno svidjeti ako joj barem date šansu, zato vas u nastavku očekuje recept za ovu neobičnu salatu.
Sastojci (1 osoba):
- oko dvije šake jagoda
- oko dvije šake špinata
- šaka badema (umjesto njih možete dodati orahe, lješnjake, indijske oraščiće, pinjole…)
- oko 60 grama svježeg kozjeg sira
- maslinovo ulje
- sok svježeg limuna
- chia bobice
- med
Priprema:
- Špinat operite i osušite na papirnim ručnicima.
- Jagode operite i narežite na četvrtine.
- Narežite svježi kozji sir.
- Bademe tostirajte. Prženje orašastih plodova produbljuje njihovu aromu i čini ih ukusnijima i hrskavijima. Orašaste plodove možete tostirati u pećnici ili na tavici na štednjaku. Ja sam se ovog puta zbog brzine odlučila za tavicu. Jednostavno stavite bademe na tavicu i na laganoj vatri uz miješanje ili tresenje tavice kako ne bi zagorjeli, pecite ih koju minutu dok ne osjetite ugodan miris, a bademi počnu rumenjeti. Nisam dodavala ulja. Ako se pak odlučite tostirati bademe ili druge orašaste plodove u pećnici, prethodno ju zagrijte na 180°C a orašaste plodove rasporedite na pleh s papirom za pečenje. Pecite oko 5 minuta, zatim izvadite i rastresite bademe kako bi se izmiješali, a zatim pecite još 2-3 minute.
- Na veći tanjur ili u zdjelu stavite najprije špinat, zatim jagode, sir i bademe.
- U posebnoj zdjelici napravite dressing. Za jednu porciju salate bit će dovoljno 2-3 žlice iscijeđenog soka od svježeg limuna, 3 žlice maslinova ulja, 1-2 žličice meda i žličica chia bobica. Sve sastojke dobro promiješajte i žličicom polako ravnomjerno rasporedite po salati.
Domaći džem od jagoda
Nema ništa bolje od domaćeg džema, pogotovo kada je u pitanju onaj od jagoda.
Sastojci (5,6 manjih teglica):
- 2 kilograma jagoda
- oko 300 grama šećera
- želin
Priprema:
- Jagode oprati i očistiti. Mi koristimo domaće jagode koje su sitnije od onih kupovnih pa ih niti ne režemo. Ako više volite, narežite ih na manje komade ili izmiksajte u blenderu.
- Stavite u lonac kuhati jagode sa šećerom. Kuhati polako i pritom sa žlicom skidati pjenu koja gore nastaje. Jagode se kuhaju kratko, najviše 30 minuta, a može i manje.
- Nakon kuhanja na tu količinu jagoda i šećera dodati oko trećinu vrećice želina.
- Nakon dodatka želina, prokuhati još cca 7 minuta.
- Džem lijevati u vruće, sterilizirane teglice.
Crumble od jagoda
Na Tihaninom blogu možete zaista naučiti puno toga o svakome jelu pa smo mi naučili da je ovo britansko jelo koje se može pojaviti u slatkoj i slanoj varijanti. Kako je slatka varijanta ipak popularnija, u nastavku vam donosimo onu u verziji s jagodama.
Sastojci:
- 75 grama zobenih pahuljica
- 45 grama glatkog brašna
- 50 grama listića badema
- 60 grama kokosa
- 1,5 žlica žećera
- 1,5 žlica meda
- pola žlice (ili jedna manja žličica) vanilin šećera
- 75 grama maslaca
- pola kilograma jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- malo ekstrakta vanilije
- 1,5 žlica pudinga od vanilije (prašak)
Priprema:
- U jednoj posudi pomiješati zobene pahuljice, brašno, šećer, med, kokos i bademe.
- Dodati na listiće narezan maslac. Od cijele smjese napraviti mrvice. Pazite da maslac ne ostane u krupnim komadima nego da se sve fino izmiješa.
- Oprati i očistiti jagode. Ako su velike, narezati ih na manje komade, a ako su male, ne treba ih dirati.
- U posudi pomiješati jagode, 2 žlice šećera, 1,5 žlicu praška za puding, žlicu ekstrakta vanilije i žlicu vanilin šećera.
- U vatrostalnu posudu (ili neku drugu posudu za pečenje) staviti smjesu s jagodama. Na to staviti mrvičastu smjesu i lijepo rasporediti da svuda bude jednako.
- Peći 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180° C.
- Poslužiti po mogućnosti toplo uz sladoled od vanilije. Naravno, odlično je i bez sladoleda ili hladno!
Panna cotta s preljevom od jagoda i mente
Tihana je Medi šapnula da je ovaj recept jedan od jednostavnijih tako da je on odlučio Medicu iznenaditi njime kada dođe kući.
Sastojci:
Za panna cottu s jogurtom:
- 1 šalica (225 ml) vrhnja za šlag
- 1 šalica (225 ml) čvrstog jogurta
- 1 žlica meda (može i više ako volite slađe)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 jušnih žlica hladne vode
- 1 vrećica želatine u prahu
Za preljev od jagoda:
- 200 grama jagoda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica gustina
- listići svježe mente (količina po želji)
- 1 žličica meda (ako želite dodatno zasladiti jagode)
Priprema:
- Prvo pripremite želatinu: u malu posudu stavite 5 žlica hladne vode. U to stavite vrećicu želatine u prahu i dobro promiješajte, pa ostavite sa strane da nabubri. To su upute za pripremu sa želatinom u prahu, kod koje je jedna vrećica dovoljna za oko 500 ml tekućine. Ako imate želatinu u listićima, pripremite ju po uputama na pakiranju.
- U međuvremenu pripremite ostale sastojke: pola količine vrhnja za šlag pomiješati s cijelom količinom jogurta i dobro izmiješati u posebnoj posudi.
- Ostatak vrhnja za šlag i med zagrijte u lončiću do vrenja.
- Maknite s vatre pa umiješajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.
- Zatim dodajte želatinu koju ste ranije pripremili i sve dobro promiješajte. Pustite da se malo ohladi, pa onda tu smjesu umiješajte u smjesu jogurta i vrhnja za šlag.
- Ulijte u kalupe ili čaše u kojima ćete servirati.
- Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pokrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak preko noći kako bi se panna cotta dobro stisnula.
- Pripremite preljev od jagoda i mente. U lončić stavite sve sastojke i zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete preljev željene gustoće. Možete ga preliti preko panna cotte takvog, ili ga izblendati pa dobiti teksturu umaka.
Zapečene pirove pahuljice s jagodama i bananom
Kao što smo već prethodno spomenuli, Tihana nas je na svome blogu puno toga naučila, a za ovaj recept je vrlo zanimljivo da je pir bogat vitaminima, mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama.
Sastojci:
- 200 – 250 grama pirovih pahuljica Eko Leventić
- 400 ml mlijeka (dodati više po potrebi, sve pahuljice trebaju biti prekrivene mlijekom)
- 2 žlice kokosa
- 3 žlice grubo nasjeckanih badema (ili mljevenih badema, listića badema, ili pak neki drugi orašasti plodovi po vašem izboru)
- žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 2 žlice pirovog posija Eko Leventić
- žlica chia sjemenki
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- pola žličice kardamoma
- 150-200 g jagoda
- 1 banana
- 1 jaje
Priprema:
- Jagode očistiti i narezati na komadiće.
- Bananu izgnječiti.
- Jaje izmutiti.
- Pomiješati pirove pahuljice, pirove posije, kokos, chia sjemenke, bademe (može i neke druge orašaste plodove), malo soli, prašak za pecivo i kardamom. Sve pomiješati, dodati razmućeno jaje, ekstrakt vanilije, jagode i izgnječenu bananu. Sve preliti mlijekom. Dodati med i dobro promiješati. Smjesa će biti rijetka zbog mlijeka, ali nema veze, kad se sve zajedno zapeče, ispast će baš taman.
- Izliti u dvije manje ili jednu veću posudu za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 40-45 minuta, dok se smjesa ne stisne i lijepo zapeče.
- Pustiti da se malo ohladi i poslužiti.
Autorica fotografija i recepata – Tihana.Strawberrysoup | https://strawberry-soup.com
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Priča o Srcima – priča koju nećete zaboraviti
Jedino bolje od čitanja priča je slušati kako netko drugi te priče čita vama. Medo.hr, u suradnji sa Zrinkom Majstorović, ima pravu poslasticu za sve zaljubljenike u priče. Svima onima kojima priče ne tope srca možemo obećati da će ih Priča o Srcima iznenaditi.
Tigrasti morski pas – žderonja koji jede doslovce sve
U njima su pronalazili dijelove bicikla, automobilskih guma, metalne registracijske pločice… Sreća pa ne žive u Jadranu. Pas tigar dobio je ime po prugastim šarama na tijelu. Poznat je po proždrljivosti. Pojest će sve. Baš sve.
Jeste li znali za 5 velikih svjetskih čuda
Ljepote prirode još uvijek nas zapanjuju. Uzrok su našeg nepodijeljenog divljenja. Prirodne ljepote naše planete, oslikavaju se milijunima godina. Osim prirode, tu su i znamenitosti kojima se također divimo.