Iako se vrijeme i dalje dvoumi između toga želi li nam produžiti ljeto ili nas barem malo uvući u dekicu, mi se već možemo pripremati za dolazak hladnijeg vremena i uživanju svega onoga što nam ono donosi. Od šuškanja lišća pod nogama pa do mirisa jeseni koji i uključuju miris kolača. S obzirom da se sezona smokava bliži kraju, zašto ih ne biste iskoristili na najbolji mogući način. Ukoliko nemate ideja, u tome će vam pomoći Nikolina, koja vam u suradnji s Medom donosi tri slatka recepta. Kako ona i sama kaže – kada ti život da smokve, iskoristi ih na bilo koji način!
Džem od smokava
Džem možete iskoristiti na različite načine poput samostalnog mazanja na kruh ili punjenja nekih kolača.
Sastojci:
- oko 800 g smokava (najbolje su one male, zrele i više kao žute)
- 4 žlice cijeđenog soka naranče (ili vode)
- 1 žlica ruma
- malo cimeta (po želji)
Priprema:
- Smokve izrezane na komadiće i ostale sastojke staviti u jednu dublju zdjelu i na laganu vatru uz stalno miješanje kuhati dok se ne pretvori u džem. Zavisi od količine, nekih 40-ak minuta sigurno.
- Količine sastojaka možete prilagoditi po želji, jer su smokve najbitnije i sebi dovoljne. Puniti u staklenke koje ste prvo oprali i posušili te ih nakon s poklopcima stavite na 100°C u pećnicu nekih 5 min, izvadite rukavicom i u njih vruće punite vrućim džemom zatvarate poklopcem i još 5 min u pećnicu. Ohladiti.
Babka od smokava
Babka je tradicionalno jelo podrijetlom iz Poljske, a odlično će se slagati i sa smokvama.
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 50 g oštrog brašna
- pola vrećice suhog kvasca
- 25 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 50 g otopljenog (mlakog) maslaca
- 1 dcl mlakog mlijeka
Nadjev:
- 4-5 velikih žlica džema od smokvi
Priprema:
- Jaja, šećer, vanilin šećer i sol izmiksati (koristiti spiralne nastavke za mikser, za tijesto). U jednoj posudi izmiješajte glatko brašno, kvasac te postepeno dodajte u smjesu od jaja uz miksanje i dodajte otopljeni maslac i mlijeko.
- Dobro izmiksati te na kraju dodati 50 g oštrog brašna i miksati dok se tijesto ne odvaja od posude. Izvadite i još malo promijesite rukom. Stavite u posudu, prekrijte je prozirnom folijom, i ostavite na toplom da se diže nekih 40-ak minuta.
- Nakon što se diglo, razvaljajte u pravokutni oblik (cca 40*20) i namažite nadjevom te zarolajte.
- Dužu stranu rolade, zatim tu istu štrucu, prerežete po sredini i onda lagano napravite u oblik pletenice. Prebacite u kalup na koji ste stavili papir za pečenje. Lagano je premažite jednim malim jajem koje ste razmutili s žlicom mlijeka i neka odmori 10-ak min te onda stavite na pečenje u zagrijanu pećnicu na 180°C 30-35 min.
Galetta sa smokavama
Galetta nam dolazi iz Francuske, a može se izraditi u slatkoj i slanoj verziji. Ovoga puta je u pitanju slatka verzija i glavni sastojak ovoga članka – smokve.
Sastojci:
Tijesto:
- 200 g brašna
- 150 g maslaca na listiće narezan
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera u prahu
- 3 žlice ledene vode
Ostalo:
- oko 500g smokvi
- nekoliko žlica džema od smokvi (po želji)
- 1 žlica krušnih mrvica
- 2 žlice smeđeg šećera
- malo cimeta
Priprema:
- Zamijesiti prhko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji u hladnjaku pola sata.
- Dok se tijesto hladi, pripremiti smokve, tj. narezati ih na četvrtine.
- Razvaljati tijesto u krug, ostaviti malo od ruba prazno.
- Sredinu posuti krušnim mrvicama, staviti u sredinu smokve, pospite ih 1 žlicom šećera, cimetom (po želji), samo izbjeći prazni dio gdje nisu smokve te na njega staviti džem od smokvi.
- Posuti krajeve smeđim šećerom (1 žlica) i staviti na pečenje u zagrijanu pećnicu na 180°C 30-ak min, dok ne porumeni.
Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije i dobar tek!
Autorica recepata i fotografija: nbedrica
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Maleni talenti iz cijeloga svijeta
Karla Tomić, učenica petog razreda OŠ, Katoličkog školskog centra Sveti Franjo u Tuzli.