Kuhamo s medom

Kada ti život da smokve, iskoristi ih na Nikolinin način!

Iako se vrijeme i dalje dvoumi između toga želi li nam produžiti ljeto ili nas barem malo uvući u dekicu, mi se već možemo pripremati za dolazak hladnijeg vremena i uživanju svega onoga što nam ono donosi. Od šuškanja lišća pod nogama pa do mirisa jeseni koji i uključuju miris kolača. S obzirom da se sezona smokava bliži kraju, zašto ih ne biste iskoristili na najbolji mogući način. Ukoliko nemate ideja, u tome će vam pomoći Nikolina, koja vam u suradnji s Medom donosi tri slatka recepta. Kako ona i sama kaže – kada ti život da smokve, iskoristi ih na bilo koji način!

Džem od smokava

Džem možete iskoristiti na različite načine poput samostalnog mazanja na kruh ili punjenja nekih kolača.

Sastojci:

  • oko 800 g smokava (najbolje su one male, zrele i više kao žute)
  • 4 žlice cijeđenog soka naranče (ili vode)
  • 1 žlica ruma
  • malo cimeta (po želji)

Priprema:

  1. Smokve izrezane na komadiće i ostale sastojke staviti u jednu dublju zdjelu i na laganu vatru uz stalno miješanje kuhati dok se ne pretvori u džem. Zavisi od količine, nekih 40-ak minuta sigurno.
  2. Količine sastojaka možete prilagoditi po želji, jer su smokve najbitnije i sebi dovoljne. Puniti u staklenke koje ste prvo oprali i posušili te ih nakon s poklopcima stavite na 100°C u pećnicu nekih 5 min, izvadite rukavicom i u njih vruće punite vrućim džemom zatvarate poklopcem i još 5 min u pećnicu. Ohladiti.

Klikni za print

Babka od smokava

Babka je tradicionalno jelo podrijetlom iz Poljske, a odlično će se slagati i sa smokvama.

Sastojci:

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • pola vrećice suhog kvasca
  • 25 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 50 g otopljenog (mlakog) maslaca
  • 1 dcl mlakog mlijeka

Nadjev:

  • 4-5 velikih žlica džema od smokvi

Priprema:

  1. Jaja, šećer, vanilin šećer i sol izmiksati (koristiti spiralne nastavke za mikser, za tijesto). U jednoj posudi izmiješajte glatko brašno, kvasac te postepeno dodajte u smjesu od jaja uz miksanje i dodajte otopljeni maslac i mlijeko.
  2. Dobro izmiksati te na kraju dodati 50 g oštrog brašna i miksati dok se tijesto ne odvaja od posude. Izvadite i još malo promijesite rukom. Stavite u posudu, prekrijte je prozirnom folijom, i ostavite na toplom da se diže nekih 40-ak minuta.
  3. Nakon što se diglo, razvaljajte u pravokutni oblik (cca 40*20) i namažite nadjevom te zarolajte.
  4. Dužu stranu rolade, zatim tu istu štrucu, prerežete po sredini i onda lagano napravite u oblik pletenice. Prebacite u kalup na koji ste stavili papir za pečenje. Lagano je premažite jednim malim jajem koje ste razmutili s žlicom mlijeka i neka odmori 10-ak min te onda stavite na pečenje u zagrijanu pećnicu na 180°C 30-35 min.

Klikni za print

Galetta sa smokavama

Galetta nam dolazi iz Francuske, a može se izraditi u slatkoj i slanoj verziji. Ovoga puta je u pitanju slatka verzija i glavni sastojak ovoga članka – smokve.

Sastojci:

Tijesto:

  • 200 g brašna
  • 150 g maslaca na listiće narezan
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 3 žlice ledene vode

Ostalo:

  • oko 500g smokvi
  • nekoliko žlica džema od smokvi (po želji)
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • malo cimeta

Priprema:

  1. Zamijesiti prhko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji u hladnjaku pola sata.
  2. Dok se tijesto hladi, pripremiti smokve, tj. narezati ih na četvrtine.
  3. Razvaljati tijesto u krug, ostaviti malo od ruba prazno.
  4. Sredinu posuti krušnim mrvicama, staviti u sredinu smokve, pospite ih 1 žlicom šećera, cimetom (po želji), samo izbjeći prazni dio gdje nisu smokve te na njega staviti džem od smokvi.
  5. Posuti krajeve smeđim šećerom (1 žlica) i staviti na pečenje u zagrijanu pećnicu na 180°C 30-ak min, dok ne porumeni.

Klikni za print

Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije i dobar tek!

Autorica recepata i fotografija: nbedrica

medo kuhar

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...