Kuhamo s medom

Kolač kuglof na sedam novih načina

Kuglof je kolač koji se prepoznaje po specifičnom obliku koji se dobije pomoću kalupa pod nazivom ”Bundt”. Najpopularniji je na području središnje Europe te je odličan izbor za blagdansko vrijeme. Ovaj mekani kolač možete pronaći u različitim varijacijama, a mi vam donosimo 7 recepata i videa za kuglofe koje je pripremila već prava stručnjakinja za njih – Beba Milin.

Prije nego što krenemo na same recepte, s vama ćemo podijeliti jedan trik s kojim možete provjeriti je li biskvit dovoljno pečen. S obzirom na to da je svaka pećnica različita, može se dogoditi da u svojoj morate peći duže. Kako biste bili sigurni da je biskvit pečen, uzmite drveni štapić i probodite biskvit. Ukoliko štapić izađe suh, biskvit je dovoljno pečen, a ukoliko izađe s ostacima biskvita, ostavite da se još peče. Ovaj trik možete koristiti i kod ostalih kolača te možete upotrijebiti i čačkalicu ukoliko je biskvit tanji.

1. Čokoladni kuglof

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 240 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g brašna

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice ulja
  • čokolada (po želji za dekoraciju)

Priprema:

  1. Čokoladu otopite na pari i ohladite.
  2. Jaja izmiksati sa šećerom. Dodati ulje i kratko izmiksati. Nakon toga dodati jogurt i ohlađenu čokoladu.
  3. Dodati brašno i prašak za pecivo i ponovno sve zajedno izmiksati.
  4. Smjesu stavite u kalup za kuglof koji ste prethodno pobrašnili i stavili malo ulja.
  5. Peći na 180 stupnjeva oko 50-60 minuta (provjera drvenim štapićem u međuvremenu).
  6.  Čokoladu s uljem otopiti na pari. Ohladiti i preliti preko ohlađenog kufloga. Posuti s komadićima čokolade.

Klikni za print

2. Kuglof s višnjama i orasima

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 180 g grčkog jogurta
  • 100 ml mlijeka
  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 290 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g sjeckanih oraha
  • 4 žlice griza
  • 200 g očišćenih višanja

Priprema:

  1. Čokoladu otopiti i ohladiti.
  2. Jaja izmiksati sa šećerom. Dodati ulje, čokoladu, mlijeko, jogurt i sve zajedno izmiksati.
  3. Dodati brašno i prašak za pecivo te sve ponovno izmiksati.
  4. Dodati orahe i sve sjediniti.
  5. U očišćene višnje dodati griz i izmiješati.
  6. Staviti smjesu u zamašćeni kalup.
  7. Višnje poredati po smjesi i utisnuti ih lagano.
  8. Peći na 180 stupnjeva, 50-60 minuta.
  9. Nakon 10 minuta izvaditi ga iz kalupa da se ohladi te po želji posuti šećerom u prahu.

Klikni za print

3. Kuglof s kavom i sirom

Sastojci:

  • 100 ml turske skuhane kave
  • 18 g Jacobs kave
  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g grčkog jogurta

Nadjev:

  • 1 jaje
  • 150 g krem sira
  • 45 g šećera
  • 30 g brašna

Priprema:

  1. U skuhanu tursku kavu umiješati paketić Jacobs kave.
  2. Za nadjev izmiksati sir i šećer. Dodati jaje i izmiksati te dodati brašno i sve sjediniti.
  3. Za kuglof, jaja izmiksati sa šećerom. Dodati grčki jogurt, kavu i izmiksati. Dodati brašno, prašak za pecivo i sve zajedno izmiksati.
  4. Smjesu podijeliti na dva dijela. Prvi dio staviti u silikonski kalup (nije potrebna priprema kalupa) te na njega staviti nadjev od sira, a nakon toga staviti drugi dio smjese.
  5. Preći na 180 stupnjeva, 45-65 minuta (napraviti provjeru drvenim štapićem).
  6. Nakon 10 minuta izvaditi ga iz kalupa da se hladi.

Klikni za print

4. Kuglof s limunom i kokosom

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 160 g šećera
  • 1 kiselo vrhnje
  • sok jednog procijeđenog limuna
  • korica limuna (neprskana)
  • 80 ml ulja
  • 30 g kokosa

Priprema:

  1. Jaja izmiksati sa šećerom.
  2. Dodati kiselo vrhnje, sok limuna, koricu limuna, ulje i kokos te kratko miksati.
  3. Dodati brašno i prašak za pecivo te sve zajedno sjediniti.
  4. Kalup dobro namastiti i pobrašniti te staviti smjesu.
  5. Peći na 180 stupnjeva 45 minuta (napraviti provjeru drvenim štapićem).
  6. Nakon 10 minuta izvaditi iz kalupa i ostaviti da se hladi.

Klikni za print

5. Kuglof s narančom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 240 g šećera
  • 180 ml ulja
  • korica neprskane naranče
  • procijeđeni sok dvije naranče
  • 1 prašak za pecivo
  • 320 g brašna

Priprema:

  1. Izmiksati jaja i šećer.
  2. Dodati naribanu koricu naranče, sok od naranče i ulje te kratko miksati.
  3. Dodati brašno i prašak za pecivo te sve zajedno sjediniti miksanjem.
  4. Kalup pobrašniti i premazati uljem i staviti smjesu.
  5. Peći na 180 stupnjeva, 50-60 minuta (napraviti provjeru).
  6. Nakon 10 minuta izvaditi iz kalupa i ostaviti da se hladi.

Klikni za print

6. Kuglof s bijelom čokoladom

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g krema sira (npr. Vivis)
  • 150 g maslaca
  • 350 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g čokolade za kuhanje

Glazura:

  • 400 g bijele čokolade
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice kokosovog ulja

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti jaja i šećer.
  2. Maslac otopiti i ohladiti i dodati u smjesu.
  3. Krem sir, brašno i prašak za pecivo dodati u smjesu i dobro izmiksati.
  4. Čokoladu otopiti na pari i ohladiti.
  5. Odvojiti manji dio smjese i izmiksati s čokoladom.
  6. U silikonski kalup uliti red svijetlije smjese pa red tamnije smjese. Promiješati drvenom kuhačom.
  7. Peći na 180 stupnjeva oko 50 minuta (napraviti provjeru).
  8. Izvaditi iz kalupa nakon 10 minuta i ostaviti da se hladi.
  9. Dok se hladi, napraviti glazuru. Otopiti sve sastojke za glazuru na pari i pustiti da se ohladi (ne u potpunosti)
  10. Kada nije više vruća, premazati cijeli kalup pomoću silikonskog kista. Pripazite da nema praznina. Manji dio ostavite da premažete donji dio.
  11. Vratite kuglof u silikonski kalup koji je premazan glazurom i premažite donji dio.
  12. Ostavite prvo na sobnoj temperaturi i onda preko noći u hladnjak.

Klikni za print

7. Kuglof s Jacobs kavom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 250 ml čvrstog jogurta
  • korica jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 paketić Jacobs kave u prahu (okus milka 3 u 1)
  • 2 žlice vruće vode

Priprema:

  1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i izmiksati žumanjke sa šećerom.
  2. Dodati izmiksani maslac i sjediniti sa žumanjcima i šećerom.
  3. Dodati naribanu koricu limuna i jogurt i kratko miksati.
  4. Dodati prašak za pecivo i brašno i sve sjediniti.
  5. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati u smjesu i izmiješati ručno.
  6. Jacobs kavu promiješati s dvije žlice vruće vode, dodati u smjesu i ručno sjediniti.
  7. Staviti u pripremljen kalup (premazan uljem i pobrašnjen) i peći na 180 stupnjeva, 40-45 minuta (napraviti provjeru).
  8. Nakon 10 minuta izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
  9. Po želji, posuti šećerom u prahu.

Klikni za print

Autorica fotografija i recepata – Beba Milin

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave