Ljepota i zdravlje

Čuvarkuća – biljka iz kućne ljekarne

Nastavljamo s temama o biljkama te vam u današnjem članku predstavljamo jednu biljku za koju smo sigurni da se većini nalazi u kućnoj ljekarni. Ako i ne, ne brinite, jer ćemo vas danas upoznati s njom i svim njenim pogodnostima koje ima na naš organizam. Profil Biljkama do zdravlja, o kojem smo već pisali u jednome članku, potaknuo nas je da s vama podijelimo iskustvo jedne osobe koja često koristi biljku ”Čuvarkuća” te je dio njene kućne ljekarne. Kako sam naziv kaže, ova biljka pravi je naš čuvar te liječi brojne tegobe, od uboda insekata pa do upale uha, a u nastavku vam donosimo više detalja.

Upoznajte Čuvarkuću

Iako neki ovu biljku koriste samo za dekoraciju, ona je zapravo i odličan prirodni lijek te se dugo koristi u narodnoj medicini. Listovi su joj debeli, a unutar njih se nalazi sok. Strogo su zaštićene biljke te se stalno razmnožavaju, a kada dosegnu određenu veličinu odumiru, no iza sebe ostavljaju brojne mlade biljke. Jednostavna je za održavanje te ju možete uzgajati i na balkonu u stanu, što možemo potvrditi i iz iskustva.

Na koje načine se Čuvarkuće može koristiti?

Prije nego što krenemo na ljekoviti dio ove biljke, osvrnut ćemo se na kulinarstvo. Listovi ove biljke su jestivi, no uvijek pazite otkuda ju uzimate. Svakako bih vam preporučili ako ju konzumirate u jelu ili piću, da uzimate samo iz svog ili provjerenog uzgoja. Koristiti se može kao dodatak pićima ili u salatama koje su namijenjene kao prilog ili kao glavno jelo. Iako se može stavljati u razna jela ne koristi se često jer nema neki poseban okus.

Kako je čuvarkuća često dio kućne ljekarne, u ovome članku ćemo se fokusirati na to kako ju možete koristiti za određene tegobe:

  • ubod insekata – u ljetnim mjesecima najčešće dolaze problemi s ubodima od komaraca koji izazivaju svrbež te crvenilo
  • bolno uho – upala ili bilo što drugo što može izazvati bol u uhu možete probati izliječiti čuvarkućom. Zapravo, po tome je ova biljka i najpoznatija, a mi vam iz iskustva možemo potvrditi da je to jedan od razloga zašto je ostala u našoj kućnoj ljekarni.
  • rane – zbog svojih protuupalnih svojstava, često se koristiti i kako bi ubrzala zarastanje rana
  • upala grla – često se koristi i kako bi se izliječila bilo kakva bol u grlu
  • bolno zubno meso – na mjesto na kojem je bolno zubno meso može se staviti par kapi te također može pomoći prilikom boli

Ovo su samo neke od pogodnosti čuvarkuće, a lista je još duža. Kako prolazi vrijeme tako se sve više i više otkrivaju sva ljekovita svojstva ove biljke, a kod nas se u kućanstvu često koristi te je zauzela svoje mjesto u kućnoj ljekarni.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...