Priroda: Jeste li znali?

Tigrasti morski pas – žderonja koji jede doslovce sve

U njima su pronalazili dijelove bicikla, automobilskih guma,  metalne registracijske pločice… Sreća pa ne žive u Jadranu. Pas tigar dobio je ime po prugastim šarama na tijelu. Poznat je po proždrljivosti. Pojest će sve. Baš sve. U njihovim želucima pronađene su limenke, boce, ostaci bicikla, komadi kornjačina oklopa te dijelovi tijela drugih životinja. Često i dijelove tijela ljudi. Zato ih znanstvenici znaju zvati i kantama za otpatke. Doseže i do 7 metara dužine, živi u toplijim tropskim vodama.

Jedna je od brojnih vrsta morskih pasa koje postoje već 450 milijuna godina.

Za čovjeka su iznimno opasni. Ne zato što su zločesti ili zli, nego zato što ih je oblikovala priroda

Zašto jede sve? Biolozi su otkrili da nema okusne pupoljke, pa je logično da guta sve na što naiđe, jer, hrana je njemu kao i svima – energija.

Kao mnoge vrste pasa, i tigrasti može povratiti hranu koja mu ne daje energiju. Doslovce izbace želudac iz sebe, izvrnu ga, i oslobode se nepotrebne “hrane”.

Ime su dobili po tigrastim prugama koje se uglavnom nalaze na mladim morskim psima. Što su stariji pruge sve više nestaju. Žive u tropskim i suptropskim vodama širom svijeta, dugački su između tri i šest metara, prosječno teže od 380 i 635 kilograma.

Žive pedesetak godina. U Jadranskom moru su rijetki i uglavnom zalutaju. Imaju oštre pilaste zube koji se nalaze u čvrstim čeljustima.

Hrane se i drugim morskim psima, meduzama, školjkama, rakovima, ribama, tuljanima, morskim pticama ali i svim kopnenim životinjama poput kućnih ljubimaca, konja, krava i ostalih sisavaca koji završe u moru. Bome i ljudima.

Šteta za njega da mu hrana nema okusa. Možda bi prešao na čokoladu.

© Medo.hr

Povezane objave