Umjetnost i znanost

Kolekcija van Gogh u vašem domu

Van Gogh slike vrijede milijune, ali su zapravo neprocjenjive za čovječanstvo. Najpoznatiji je po suncokretima, odrezanom uhu, i pogrešnom podatku da je prodao samo jednu svoju sliku.

Medo.hr vidio ih je i na zidovima jednog samoborskog doma. Doduše, riječ je o reprodukcijama, a vlasnik, intelektualac iz Zagreba, pitao je za savjet jednog slikara koje slike da stavi na zid. “One koje te nadahnjuju i tjeraju na razmišljanje, pa bile to reprodukcije ili posteri bilo kojeg slikara”, glasio je odgovor. I zbilja, Medo.hr vidio je na zidovima tog gospodina uokvirene postere koje su cijelom domu dale dodatni štih.

Istina, ljepše je kupiti originalnu sliku, no ako nemate dovoljno novca, uživat ćete u umjetnosti i ovako.

van goghNa jednom od zidova bio je Sijač,  ulje na platnu koje je van Gogh naslikao 1888.  dimenzija  približno 64 do 80 cm.  Iako  slika prikazuje prilično običan prizor sredinom ljeta,  jasno daje do znanja da to nije puko promatranje prirode, već prikazuje širu ideju. Isto se odnosi na divovsko sunce koje tone iza žitnog polja u središtu horizonta, te na lik sijača. Sve pršti!

Irise je naslikao dok je živio u sanatoriju Saint Paul-de-Mausole u mjestu Saint-Rémy-de-Provence, u posljednjoj godini života 1890. godine.

Slika je nastala u svibnju 1889. godine, prije njegova prvog psihičkog napada. Na slici nedostaje ona napetost koja obilježava njegove posljednje slike. Van Gogh je sliku nazvao „gromobranom za moju bolest” jer je smatrao da ga jedino slikarstvo može sačuvati od potpunog gubitka razuma.

Zvjezdano nebo iznad Rhone

Van Gogh je smatrao ovu sliku studijom te zbog toga ne postoje skice ili crteži za nju. No, njegov brat Theo je smatrao da je dovoljno dobra da, sa slikom Zvjezdano nebo iznad Rhone, sudjeluje na godišnjoj izložbi Društva neovisnih umjetnika (Société des Artistes Indépendants) u Parizu, u rujnu 1889. Theo je pisao bratu o izložbi i spomenuo je sliku: „Dojmljiva oku izdaleka. Irisi su lijepa studija puna zraka i života.”

Crveni vinograd (niz. De rode wijngaard) naslikao je u studenom 1888. . Ovo ulje na platnu je slika za koju se krivo navodi da  je poznata po tomu što je to jedina slika koju je slikar prodao za svog života. Dimenzije ovog djela su 75 x 93 cm.  Predivna je.

I Aleju kraj Arlesa naslikao je 1888.

Vincent van Gogh

Vratimo se prodanim slikama. Dakle, nije prodao samo jednu sliku. Koliko ih je točno prodao, ne znaju ni vodeći stručnjaci Van Gogh muzeja. Ali znaju da je prvu prodao sigurno svom ujaku Coru. Ujak mu je bio trgovac umjetninama, pa je od nećaka naručio 19 veduta Haaga za razglednice, kako bi mu pomogao.

Sliku je prodao i Jules Tanguyu, pariškom slikaru i trgovcu umjetnina. Jednu je prodao bratu Theu koji ju je dalje prodao u Londonu. Crveni vinograd, sliku za koju i naša Wikipedija pogrešno navodi da jedina prodana, kupila je Anna Boch, sestra njegova njegova prijatelja Eugena Bocha.

Vincent je slike često znao trampiti s drugim slikarima, bilo za njihova djela, ili međusobno pomažući za pribor ili hranu.

Rođen je 30. ožujka 1853. godine u Brabantu u Nizozemskoj. Predstavnik je cjelokupnog europskog ekspresionizma. Njegov opus od  850 slika i više od 900 crteža i akvarela danas je razasut po galerijama Europe i Amerike. Umro je 29. srpnja 1890. od posljedica samoranjavanja hicem iz revolvera.

Medo.hr neke je postere koje bi bili izvrsni u vašem domu našao je na stranici http://www.plakati.com.hr/.

© Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave