Kuhamo s medom

Osvježavajuća i jednostavna ljetna torta bez šećera, jaja i brašna

Kada su u pitanju slastice koje pravimo u ljetnim mjesecima, najviše će nas osvježiti one koje ne sadrže teške sastojke. Sastojci koji se najčešće koriste u to doba godine su kremasti sir, jogurt, razno voće poput šumskog voća, jagode i slično.  Vremenski period izrade također je nekima bitan po ovim vrućinama, jer ne vole provoditi puno vremena u kuhinji, pogotovo ispred užarene pećnice. Upravo iz tog razloga, u suradnji s Andreom donosimo vam recept za tortu koja je gotova za 10-15 minuta te je zdravija verzija klasičnih torti jer ne sadrži šećer, brašno i jaja.

Ključni sastojak ove torte je proizvod čije je podrijetlo s Islanda, a riječ je o skyr-u. Iako većina ovaj proizvod klasificira kao jogurt, to je zapravo sir koji se radi od obranog mlijeka. U zadnje vrijeme je sve popularniji sastojak raznih slastica, ali i slanih jela, no nije ni iznenađujuće jer sadrži vrlo mali udio masti. S druge strane, ono što ga čini posebnim je visok udio bjelančevina i proteina. Utječe i na rad crijeva te se njegova konzumacija često preporučuje prilikom probavnih smetnji.

Skyr torta

Sastojci (za podlogu):

  • 100 g datulja
  • 150 g sitnih zobenih pahuljica (može i zobenog brašna)
  • 20 g kakao
  • 50 g kokosovog ulja
  • šaka tostiranih badema

Sastojci (za kremu):

  • 600 g skyr-a
  • 30 g meda
  • 10 g želatine
  • 150 ml kokosovog mlijeka

Priprema:

  1. Datulje ostavite da odstoje u vodi oko 20 minuta. Zatim krenite raditi podlogu tako da u blender stavite sve sastojke i dobro sjedinite.
  2. Smjesu rasporedite u kalup za pečenje i ostavite sa strane dok ne napravite kremu. Podlogu možete premazati s malo džema po želji i dodati neko voće poput jagoda i slično.
  3. Za kremu pomiješajte skyr i med.
  4. Želatinu napravite prema naputku i dodajte ju u toplo mlijeko i dobro sjedinite dok se ne otopi. Zatim dio po dio smjese dodajte u sir i dobro izmiješajte.
  5. Dodajte smjesu na podlogu i ostavite u frižideru da se stisne na nekoliko sati ili najbolje preko noći.

Nakon što se torta ohladila, možete krenuti uživati u njoj i ukrasiti ju po želji. Sastojke možete također prilagoditi po želji te kao što smo prethodno spomenuli, po samoj podlozi možete rasporediti razno voće kako bi torta bila još više osvježavajuća. Kombinacija sira i voća podiže okus ove torte na novu razinu, a u isto vrijeme ju čini laganom te smo sigurni da ćete uživati u njoj u ljetnim mjesecima koji su pred nama.

Autor recepta: lumos_for_food

Klikni za print

medo kuhar

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...