Ljepota i zdravlje

Moć kestenovog meda – upoznajte OPG Hubak

Naš Medo veliki je ljubitelj meda, no to je nešto što je već svima poznato. No danas vas želimo upoznati s jednom od najzdravijih vrsta meda o kojoj se vrlo malo zna – kestenov med. Prilikom predstavljanja ove vrste meda Medi je u pomoć uskočio OPG Hubak, s kojima ćemo vas više upoznati u nastavku.

Tko se krije iza OPG Hubak?

OPG Hubak mali je obiteljski pogon koji se bavi pčelarstvom već skoro 13 godina. Smješteni su u Hrvatskom Zagorju u Mariji Bistrici i zbog svoje geografske lokacije u ponudi imaju više vrsta miješanih cvjetnih medova, kestenov med te med bagrema (bagremov med nemaju ove godine u ponudi zbog izrazito loših vremenskih uvjeta). Fokusiraju se na kvalitetu radije nego na kvantitetu, te je njihov med višestruki dobitnik raznih međunarodnih i domaćih zlatnih i srebrnih priznanja i nagrada.

Po čemu se OPG Hubak ističe?

Najviše nas je privukao edukativan dio profila ovog OPG-a. Fokus nije samo na prodaji, već i na predstavljanju zdravstvenih beneficija pojedinih vrsti meda. Osim toga, na njihovome profilu možete pronaći razne recepte u kojima se umjesto bijelog šećera upotrebljava med. Njihovi recepti jednostavni su, zdravi i ne trebate provoditi sate u kuhinji da biste ih izradili, a količine se mogu prilagoditi vlastitim željama. Ukoliko i niste ljubitelji meda, sigurno smo da će vas barem privući predivne fotografije na njihovom profilu koje će vas sigurno natjerati da barem malo zavirite u taj svijet.

Moć kestenovog meda

OPG Hubak pobrinuo se i da posjetiteljima Mede približi jednu od najzdravijih vrsta meda, a to je prethodno spomenuti kestenov med. Zbog specifičnog okusa ljudi ga često izbjegavaju, no kada saznate sve njegove prednosti koje donosi za naš organizam, sigurni smo da ćete ga više upotrebljavati pa barem u šalici čaja. Da previše ne duljimo, donosimo vam sve detalje o kestenovom medu koju za vas posebno predstavlja OPG Hubak:
Iako je mnogima od nas poznato koliko domaći med i njegova svojstva imaju ljekovito djelovanje na naš organizam, pojedine vrste meda, osim što se razlikuju okusom, djeluju specifično za određene vrste tegoba ili bolesti. Izdvajamo jedan od najzdravijih vrsta meda sa našeg područja, o kojem se malo zna – kestenov med.

Med pitomog kestena nije neuobičajena vrsta iz našeg podneblja. Tamne je boje, vrlo je oštrog i aromatičnog okusa iza kojeg se krije pregršt izrazito ljekovitih i zdravstvenih beneficija. Zbog svojih taninskih spojeva ima blago gorkasto-slatki okus, što vas ne bi trebalo obeshrabriti obzirom da upravo taninski spojevi imaju antioksidativno i antibakterijsko djelovanje. Bogat je vitaminima, mineralima, željezom i nutritivnim svojstvima neophodnima za naše zdravlje od kojih izdvajamo najučinkovitije:

  • smanjuje kolesterol i pomaže kod sprečavanja bolesti srca
  • bogat je vitaminima B i C, željezom, kalijem i manganom
  • posjeduje visoko-oksidativna svojstva koja uvelike pomažu kod raznih tegoba, a osobito kod tegoba probavnog trakta, čireva, konstipacije i tegoba sa jetrom
  • jača vaš imunološki sustav i odličan je borac protiv upala grla i prehlada
  • zbog svojeg antibakterijskog efekta vrlo je pogodan za tretiranje tegoba sa kožnim aknama

Osim što ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, kestenov med često se koristi u pripremanju raznih slanih i slatkih jela. Zdrava je alternativa za industrijski šećer u kolačima, a zbog svog aromatičnog okusa odlično se slaže sa raznim sirevima i umacima.

Medina polica u kuhinji uvijek sadrži barem jednu teglicu kestenovog meda, a posebno ju upotrebljava u zimskim mjesecima kako bi pojačao svoj imunitet. Izazivamo vas da i vi u sljedećoj slastici koju ćete raditi upotrijebite med umjesto šećera. Javite nam dojmove!

Autori fotografija i dijela teksta: OPG Hubak

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...