Pjesme

Saznajte kako izgleda proces nastanka jedne video crtane pjesme uz Crtić Vrtić

Jesi li se ikada zapitao/la kako izgleda proces izrade jedne pjesme? Što se sve krije iza toga? Medo i ovoga puta pronalazi odgovore na tvoja pitanja te ti donosi intervju u kojem ćeš dobiti sve odgovore. Danas te upoznajemo s jednim obiteljskim kanalom, a u pitanju je Crtić Vrtić. Iza Youtube kanala Crtić Vrtić stoje brojne dječje pjesme i priče koju su najčešće objavljene uz klasičnu glazbu. Osim klasične glazbe, na kanalu vole objavljivati i božićne pjesmice te i one u čijem nastanku sudjeluju njihovi gledatelji. Sami osmišljavaju tekst, pjevaju i animiraju, a vode se željom da ove pjesmice ostanu svojevrsna uspomena za njihovu buduću djecu.

Kako ste došli na ideju Crtića Vrtića?

Youtube kanal Crtić Vrtić je nastao kao zajednički hobi mog muža i mene. Iako još nemamo svoju djecu, na kanalu Crtić Vrtić objavljujemo pjesmice i priče koje bismo im voljeli pokazati jednoga dana kada nam stignu. Do tada nas jako veseli činjenica da naše pjesmice uveseljavaju najmlađe gledatelje na Youtube-u.

Kako izgleda proces nastanka jedne pjesme?

Kada radimo novu pjesmicu, prvo odaberemo glazbu. Najčešće je to klasična glazba jer smo i sami odrastali uz popularne klasične skladbe pa nam je to najdraži izbor za naše crtiće. Nakon toga odabiremo priču ili pjesmicu koju želimo prepričati uz glazbu te započnemo osmišljavanje teksta. Pisanje teksta traje nekoliko dana, ovisno o tome koliko slobodnog vremena imamo nakon posla. Nakon što dovršimo tekst potrebno je snimiti i montirati zvuk, što traje jedan do dva dana, no najzahtjevniji dio izrade pjesmica je svakako animiranje, koje može potrajati od 2 do 3 tjedna (ovisno o dužini pjesmice). Nakon završetka animacije i finalne provjere pjesmica je spremna za objavu na Youtube-u.

Koliko vas sudjeluje u nastanku jedne pjesme?

U stvaranju jedne pjesmice nas sudjeluje dvoje – moj muž i ja. Nedavno smo u proces izrade pjesmica uključili i naše pratitelje na Instagramu koji svojim prijedlozima i glasovima na Instagram pričama (Instagram story) također sudjeluju u nastanku novih pjesmica. Svakom pratitelju koji sudjeluje u izradi pjesmice zahvaljujemo malom posvetom na kraju objavljene pjesmice u čijoj izradi je sudjelovao.

Koja vam je pjesma baš posebno srcu draga?

Osobno mi je najdraža pjesmica „Cvrčak i mrav“, jer mi je to najdraža basna iz djetinjstva. U originalnoj basni mrav na kraju ne odluči pomoći cvrčku jer ga tako želi naučiti lekciju, što nije pouka koju smo htjeli prenijeti djeci. Zato smo odlučili malo izmijeniti kraj naše pjesmice tako da cvrčak uvidi svoju pogrešku, a mrav mu unatoč svemu ipak pomogne.

Imaju li neke pjesme neku pouku za djecu?

Uz pjesmicu „Cvrčak i mrav“, odlučili smo izmijeniti i kraj priče „Zlatokosa i tri medvjeda“. U originalnoj priči Zlatokosa pobjegne iz medvjeđe kućice nakon što se medvjedi vrate, no u našoj verziji htjeli smo da Zlatokosa prvo pospremi nered koji je slučajno napravila u kućici te da se dogovori s medvjedima da neće više ulaziti u kuću dok oni nisu doma. Na taj način je u našoj pjesmici Zlatokosa stekle nove prijatelje i naučila vrijednu lekciju.

Dolaze li stihovi iz vaše mašte ili vas inspirira nešto?

Priče i pjesmice koje obrađujemo na našem kanalu su uglavnom pjesmice i priče već poznate djeci, ali mi ih želimo ispričati na drugačiji način uz pozadinu klasične glazbe. U tome nas često inspiriraju naši pratitelji, iako ponekad i sami pustimo mašti na volju. Na primjer, pjesmica „Kako živi Antuntun 2“ je pjesmica koju smo sami smislili kao nastavak tradicionalne pjesmice o Antuntunu pisca Grigora Viteza. Zamislili smo što bi dječak poput Antuntuna još radio naopako te tako smislili nove stihove.

Kada bi vas djeca cijelog svijeta čula, što biste im poručili?

Djeci cijelog svijeta bismo voljeli poručiti: „Slušajte roditelje i starije od sebe, ali objasnite im da ponekad i oni moraju poslušati vas!“

Upoznavajući Crtić Vrtić, moramo priznati da nam je izrazito bilo zanimljivo učiti o procesu nastanka jedne pjesme, ali i priču koja se krije iza njih. Ukoliko ih želite upoznati još bolje, svakako posjetite njihov Youtube kanal.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...