Umjetnost i znanost

Konvergentno i divergentno razmišljanje kod djece

Divergentni gas i konvergentna kočnica

Ili: zašto moramo poticati kreativnost kod mlađe školske djece?

NASA je prije nekoliko godina provela veliko istraživanje na 1600 američke djece i više od milijun odraslih. Test je bio banalno jednostavan; djeci su predstavili problem i pitali ih da pronađu što više različitih ideja kako ga riješiti.

Ukratko, gotovo sva djeca mlađa od 5 godina ponudila su originalne odgovore u kategoriji “genijalnih”, dok je u dobi od 5 do 10 godina broj genijalaca bio i dalje solidnih 30%. Kod odraslih, međutim, samo 2% ispitanika ušlo je u tu kategoriju.

Zašto su djeca u velikoj većini genijalci, a odrasli baš i nisu?

Krivac je, naravno, ljudski mozak. Mozak je, naime, sposoban razmišljati unutar okvira, ali i izvan njih. Kako učimo i starimo, sve češće se oslanjamo na naučene informacije, dok istovremeno zaziremo od nepoznatih, neispitanih, ali često maštovitih ideja.

Način razmišljanja koje nudi jedan točan odgovor iz veće količine informacija zove se konvergentno, dok se traženje više odgovora iz jedne ideje naziva divergentno i vrlo često (te jako općenito) zove – kreativnost.

Školski sustavi diljem svijeta pokušavaju razviti oba načina razmišljanja, ali sustav ocjenjivanja češće nagrađuje točne odgovore, odnosno konvergentno, a ne divergentno razmišljanje.

A situacija je prilično jasna, točni odgovori zapravo objašnjavaju prošlost, dok su za budućnost neophodne nove ideje. Ne vjerujete?

NASA šalje ljude na Mjesec, iako su nas prethodna dva milijuna godina učili da je to nemoguće…

Dakle, ako vaš klinac koristi Roombu kao skateboard, skate kao vremeplov, a bilježnicu kao materijal za avione od papira, nemojte ga ispravljati. Sutra će krov operne dvorane koju projektira pretvoriti u igralište, znanstveni ili, kao u slučaju čuvene Zahe Hadid, pravi pravcati skate park.

Razmišljanje izvan okvira nije pogrešno, nego itekako poželjno. Pitanje nije može li se kreativnost naučiti jer sva djeca se rode sposobna razmišljati kreativno, pitanje je može li ih se motivirati da nastave kreativno razmišljati i kad odrastu?

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...