Umjetnost i znanost

Sick Sheets – Ekscentrično osvježenje na Rock sceni

Sick Sheets je psihodelično-progresivni rock band, osnovan 2019. godine, koji djeluje u Labinu i Lovranu. Članovi benda su: Hrvoje Puškarić (klavir i vokal), Filip Leko (bas gitara), Toni Kranjac (električni puhački instrument i vokal) te Davorin Grgić (udaraljke). Sviraju originalnu, bezvremensku, autorsku glazbu koja nosi u sebi elemente raznih stilova te se ne može lako svrstati u bilo koji žanr. U njihovoj glazbi mogu se čuti upravo neki zvuci koji su utjecali na same izvođače kroz njihovo odrastanje i glazbeno školovanje, a to su Rock, Blues, Jazz, Klasika, Punk pa čak i Metal.

Medo je razgovarao s Filipom, jednim od članova Sick Sheets benda te vam u nastavku donosi intervju s njim.

Zašto baš ime Sick Sheets?

Ime Sick Sheets se razvijalo kroz nekoliko mjeseci. Kako je sama glazba nekako neobična i pomaknuta, taj dio je svakako zaslužan za Sick, a Sheets nam se činio jedan dobar sinonim koji se veže s notama jer ih mi sviramo. Inače, za printane note na papiru se kaže sheet music pa eto, imalo je smisla. Također, sick sheet se zove i bolesnički karton gdje se upisuje dijagnoza pacijenta, a mišljenja smo da svaki čovjek ima neku vrstu dijagnoze u današnje vrijeme pa otuda naslov Sick Sheets.

Najdraža pjesma koju ste snimili?

Što se tiče najdraže pjesme, to je zbilja teško reći. U ovih godinu dana koliko postojimo službeno, napravili smo se više od 10 pjesama. Svaka je osebujnog karaktera i svaka ima svoju priču, zanimljiv ritam te ih nastojimo uvijek razlikovati. Sigurno da tu postoji uvijek top pet pjesama koje radije izvodimo, ali to je subjektivno i ne znači da su druge manje zanimljive. Ono što znam i mogu reći sa sigurnošću je da svi iz banda nastojimo dati svoj maksimum svakoj pjesmi i na taj način prezentirati ih publici.

Čekate li za svaku pjesmu da dođe inspiracija ili snimate kada se dogovorite?

Što se tiče snimanja pjesama moram reći da smo do sada isključivo LIVE snimali sve. Naša svirka je živa i organska te smo iz tog razloga odlučili da upravo živa snimka bude i podvučena na naš glazbeni video „Allergies” kojeg smo objavili prije 2 mjeseca, a može ga pogledati na našem YouTube kanalu. Ponosni smo na to što je svaka nota u toj pjesmi odsvirana i otpjevana od početka do kraja, bez zaustavljanja ili ponavljanja nekog dijela.

Koji vas glazbenici inspiriraju u stvaranju pjesama?

Glazbenici koji su nas inspirirali sežu daleko u prošlost. Vrijeme glazbe, uz koju smo mi odrastali a u zrelijim godina se i školovali, muzika koja nas je brusila, uz koju smo doživjeli toliko dobrih trenutaka, seže od 19. stoljeća pa do kraja milenija. Kažem kraj milenija jer me nekako žalosti vidjeti, bolje je reći slušati, kako zadnjih 20 godina glazba kreće svojom silaznom putanjom. Naravno, postoje tu iznimke, pogotovo u užim glazbenim smjerovima, ali ono što je trenutno u svijetu trend nije dostojno vrlo često da se zove glazba. Mi smo svi u bandu iskreni muzičari i jako nam je bitna estetika. Svi ti žanrovi nas inspiriraju da izbacimo svoj proizvod i u svakoj skladbi, na probama koje znaju trajati i po osam sati, čuje se u konačnosti naš pečat.

Jeste li zadovoljni trenutnim radom?

Vjerujem da bi svaki glazbenik u svijetu volio da glazbena industrija nije stala radi pandemije. Izgleda da je ova godina ostavila više rana na cijeloj sceni nego što smo to svi očekivali. Ono što je dobro, to je da mi nismo stali s radom. Dapače, iskoristili smo vrijeme na najbolji mogući način i mogu reći da smo i više nego usvirani te jedva čekamo opet nastupe.

Planirate li ostati samo u Hrvatskoj ili se proširiti i na svjetsku scenu?

Cilj nam je svirati po glazbenim festivalima diljem Europe zbog toga što specifično zvučimo i uvjereni smo kako možemo zvukom i izričajem biti zanimljivi cijelom svijetu. I naša Hrvatska se može sve češće pohvaliti sa dobrim ukusom u slušanju glazbe pa se svakako imamo u plani prijaviti na par festivala u Hrvatskoj, čisto da nas ljudi upoznaju i da predstavimo svoj rad.

Što biste poručili onima koji žele započeti svoj bend?

Svima koji žele svirati u bandu poručio bih da ustraju u tome jer je to sigurno najbolja stvar koju mogu učiniti u životu. To je jedina istina.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave