Umjetnost i znanost

Kad dođe vrijeme za kupovinu klavira

Prilikom odabira klavira za glazbenu školu postoje mnoga pitanja. Kupci se suočavaju s dilemom o tome kako odabrati pravog pružatelja usluga. Cijena i kvaliteta klavira također igraju veliku ulogu. Sve počinje odlukom o kupnji klasičnog ili digitalnog klavira.

Klavir je instrument s tipkama.

Od 18. stoljeća nadalje je jedan od najraširenijih glazbenih instrumenata. Razvio se iz čembala, spineta i sličnih glazbala. Manji klavir, na kojem su žice okrenute vertikalno, naziva se pianino.

Prije kupnje klavira, najprije moramo odabrati njegovu izvedbu.

Što kupiti, klasični ili električni klavir?

[Naruči proizvod klikom na sliku]

Početkom nove školske godine većina roditelja je u dilemi: kupiti svom mladom glazbeniku klasični akustični ili digitalni pianino (alias električni klavir)?

Klasični klaviri, naravno, imaju svoju čar i ukoliko si možete priuštiti kvalitetan klavir (otprilike 30.000 kn na više), onda to može biti dobra investicija ako ste, naravno, spremni brinuti o njemu (uvijek odgovarajuća vlaga zraka, temperatura, redovno uglašavanje (štimanje)….), inače će izgubiti svoju čar, zvuk i prije svega tehničku nepogrešivost. Nažalost, na tržištu postoje mnogi rabljeni “jeftini” klaviri i ne treba posebno naglašavati da s takvim instrumentom samo približno dobivate traženu “pravu stvar”.

Činjenica je da se već duže vrijeme pri odabiru klavira za glazbenu školu naginje prema odabiru digitalnih klavira. Za razliku od klasičnih akustičnih klavira, oni nisu osjetljivi na promjenu temperature i vlagu zraka – i što je najvažnije u današnje vrijeme – znatno su jeftiniji. Važna značajka je ugrađeni metronom i mogućnost sviranja sa slušalicama, što uvelike pridonosi dobrosusjedskim odnosima, posebno ako živite u stanu.

Slijedi izbor klavira i njihova svojstva.

Koje su prednosti kupnje digitalnog klavira?

Digitalna tehnologija je mnogo napredovala od vremena proizvodnje prvog digitalnog klavira. Uvijek je mudro odabrati nove modele, jer obično nude istu ili nižu cijenu od starijih modela, što je važan čimbenik ako razmišljate o kupnji korištenih klavira.

Prednosti digitalnih klavira:

 • nije osjetljiv na promjene temperature ili vlage
 • nema potrebe za ugađanjem
 • korištenje slušalica – kako ne biste ometali okolinu
 • čak i ako ste odabrali bolji model, još uvijek je mnogo povoljniji od akustičnog klavira
 • ugrađen metronom za vježbanje
 • mogućnost snimanja
 • napredne funkcije
 • različiti zvukovi
 • za one zahtjevnije, postoje modeli s ugrađenim ritmovima

Klavirski zvuk električnih klavira generira se hvatanjem zvuka pravog koncertnog klavira i u većini slučajeva bolji je od jeftinijih modela klasičnih klavira. Jednostavno rečeno – za manje novca dobivate znatno bolju kvalitetu zvuka, korištenje više vrsta zvukova, a kod skupljih modela imate i mogućnost pohrane onog što svirate.

Što je još dobro znati prije kupovine digitalnog klavira?

Iako su prije par godina učitelji bili skeptični glede digitalnih klavira, to se sad potpuno promijenilo. Danas većina glazbenih škola, kazališta, osnovnih i srednjih škola u praksi koristi digitalne klavire. Više nema dileme, digitalni klaviri su primjereni za glazbene škole i za zahtjevnije svirače, pristupačnih cijena te ih možete kupiti već za 6000 kn.

 • Osjećaj sviranja i zvuk su vrlo slični akustičnom instrumentu. Kod kupnje skupljeg digitalnog klavira, nema straha da će vježbanje sviranja biti lošije nego na akustičnom klaviru.
 • U zadnje vrijeme mnoge glazbene škole kupuju digitalne klavire jer nema dodatnog troška održavanja.
 • Višestruko spajanje zvukova omogućuje dinamiku i kvalitetu zvuka kao kod akustičnog instrumenta

Kakve tipke imaju digitalni klaviri i kakva je razlika?

[Naruči proizvod klikom na sliku]

Tipkovnice imaju dva ili tri senzora. Bolji modeli imaju tri. Kod tipke sa dva senzora brzina odaziva tipke je kao kod pianina, a kod tipke sa tri senzora odaziv je brži, kao kod koncertnog klavira. Skuplji modeli imaju drvene tipke (što je važno zbog osjećaja sviranja kao kod klasičnog klavira).

“Lagana tipka s mat površinom.”

Za glazbenu školu izaberite klavir sa dovoljno dobrim tipkama. Preporučujemo odabir tipkovnice s tri senzora. Preporučljivo je birati između priznatih proizvođača digitalnih klavira, kao što su Yamaha, Casio, Kawai, Roland. Konkretno, naglasak mora biti na tipkovnici (tri senzora, dobar osjećaj otežanosti tipke). Preporučujemo da posjetite lokalnog trgovca koji će vam predstaviti trenutne modele, a zatim odlučite sami u skladu s osobnom procjenom ili financijskim mogućnostima.

Kvaliteta i cijena digitalnog klavira

Što bi digitalni klavir trebao pružiti u određenom cjenovnom rangu i na što je potrebno obratiti pažnju pri kupovini?

 • Pripazite da su tipke klavira približno slične tipkama klasičnog klavira.
 • Kvaliteta zvuka i lakoća sviranja.
 • Za učenje sviranja nije potrebno da digitalni klavir ima mnogo funkcija (ritmovi, široki raspon zvukova) jer to može obeshrabriti učenika u učenju sviranja. Važno je usmjeriti se na tipke (tri senzora) i temeljni zvuk klavira.
 • Osnovni modeli s tri senzora nalaze se u rasponu cijena od 5000 do 7500 kuna (Casio PX-770, Casio PX-870, Casio AP-470, Yamaha YDP-164).
 • Za glazbenu školu najčešće se preporučuje instrument u rasponu cijene od 11000 do 19000 kn (Yamaha CLP-735, Yamaha CLP-745, Casio Ap 710). U tom cjenovnom rasponu obično su instrumenti izrađeni od drveta, s manje skliskim tipkama. Simulacija klasičnog klavira još je bolja, što utječe na veće zadovoljstvo učenika, a time i na veći entuzijazam za učenje.

Digitalni klaviri iznad 19.000 kn spadaju u profesionalnu kategoriju.

Odabir prodavatelja usluga

Music Max

Izaberite prodavatelja usluga koji vam neće samo prodati klavir, nego će vas dodatno savjetovati i pomoći vam u odabiru. Nemojte zaboraviti na dodatne usluge koje su uključene u kupnju. Da li je sve što želite uključeno u cijenu: dostava, montaža i dr. Nemojte pristajati samo na nisku cijenu, već i na cjelokupnu uslugu. Imajte na umu da ćete u slučaju potrebe moći biti savjetovani od strane prodajnog mjesta. Također nemojte zaboraviti na jamstvo i servis proizvoda koje pruža proizvođač. Digitalni klavir koji kupite u Hrvatskoj sadrži upute za korištenje na hrvatskom jeziku.

Važno je da prodajno mjesto ima širu ponudu brandova kako biste mogli isprobati više brandova i modela te pronaći onaj koji vam najbolje odgovara.

Posebna ponuda

U Music Maxu smo sigurni da smo u potpunosti usporedivi s najvećim europskim prodavačima instrumenata. Uz povoljnu cijenu imamo i niz dodatnih pogodnosti:

 • Darujemo klupicu, stalak ili torbu (ovisno o modelu)
 • Dostava u vaš dom
 • Upute i savjeti na hrvatskom jeziku
 • Iskoristite pogodnosti na početku glazbene škole (Dodatni popust od 5% učenicima glazbenih škola)

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave