Medo se vratio s godišnjeg i zaželio isprobavanja novih recepata. Za danas vam je pripremio dva recepta za finu večeru tako da vi ne morate razmišljati što pripremati. Osim toga, u ovim receptima se nalaze dva ključna sastojka o kojima ćemo pričati u ovome članku. U nastavku vam donosimo sve detalje.
Spaghetti alla Bolognese s lećom
Leća je vrlo dobra za naše zdravlje. Još od davnina ju nazivaju bogatstvom vitamina i minerala. Najveće bogatstvo leće su njena vlakna koja potiču probavu, snižavaju kolesterol te reguliraju šećer u krvi. Možete ju pripremati na razne načine, a Medo ju je za vas uvrstio u recept koji je pogodan i za vegane i za dane kad je post.
Recept za 3 osobe:
- 200 g smeđe leće (kuhane)
- 250 g pasirane rajčice
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 rajčica
- 1 žlica paste od rajčice
- 50 ml crvenog vina
- 100 ml bistra juha od povrća
- sol i papar po ukusu
- timijan, bosiljak, origano, mažuran i dimljena paprika u prahu
- 1 žličica šećera (šećer od kokosovog cvjetova ili agavin sirup)
- 1 žličica kakao u prahu
- malo ulja za prženje
- 375 g Integralne špagete
Priprema:
- Nasjeckani luk i češnjak pržite u velikoj tavi s malo ulja.
- Zatim dodajte kuhanu leću i pirjajte nekoliko minuta.
- Pomiješajte pastu od rajčice ispod leće i ostavite da se prži, uz stalno miješanje.
- Rajčicu narežite na sitne kockice i također dodajte u tavu.
- Dodajte vino i bistru juhu od povrća i kuhajte kratko na srednjoj do jakoj vatri.
- Pokrijte tavu poklopcem i ostavite pirjati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
- Sada dodajte pasirane rajčice i kuhajte još 15 minuta.
- Umak začinite preostalim sastojcima i začinima.
- Složite sa špagetima i poslužite vruće!
Meksički punjeni ljubičasti slatki krumpir s avokado aioli
Slatki krumpir ili poznat kao batat vrlo je popularan sastojak u receptima. Kao i leća, bogat je vitaminima i mineralima te vlaknima koja su bitna za normalno funkcioniranje naše probave. Istraživanja su pokazala da vlakna smanjuju rizik od bolesti koje su povezane s probavom. Uz mrkvu, batat je bogat izvor beta karotena koji je pogodan za naš vid i imunitet.
Sastojci za 2 osobe:
- 2 velika ljubičasta slatka krumpira (ili narančasti slatki krumpir)
- 1 luk sitno narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 1 žlica ulja
- 1 crvena paprika sitno nasjeckana
- 1 limenka crnog graha (isprati i ocijediti)
- 1 limenku kukuruza (isprati i ocijediti)
- 1 rajčica narezana na kockice
- sol i papar po ukusu
- po želji prstohvat čilija
- oko 100 g mljevenog veganskog sira
Avokado aioli:
- 1 avokado
- 2 žlice veganske majoneze
- 1-2 češnja češnjaka
- Sok od 1 kašike limuna
- Sol i papar po ukusu
Za garniranje:
- svježe sjeckani svježi peršin ili korijander
- sok limete
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220° C i namažite lim za pečenje s malo ulja.
- Slatke krumpire nekoliko puta izbodite vilicom i stavite ih na lim za pečenje. Pecite oko 50-60 minuta ili dok ne omekša. (Najbolje je probosti vilicom nakon 50 minuta kako biste provjerili jesu li već gotovi. Manji slatki krumpir će se omekšati brže.)
- Dok se slatki krumpir peče, zagrijte ulje u tavi. Dodajte luk i papriku i pržite oko 3-5 minuta. Dodajte češnjak i pržite još minutu. Začinite po ukusu solju, paprom ili drugim začinima. Zatim ostavite da stoji.
- Čim slatki krumpiri omekšaju, možete ih izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade oko 5 minuta. Sada prerežite slatki krumpir na pola i žlicom izvadite meso iznutra, a tanji sloj krumpira (otprilike 1 cm) ostavite. Nasjeckajte meko meso slatkog krumpira. Dodajte prženu smjesu luka, grah, kukuruz, rajčicu i dobro promiješajte.
- Rubove slatkih krumpira premažite s malo ulja. Sada slatki krumpir napunite nadjevom i pospite veganskim sirom.
- Pecite oko 5-10 minuta ili dok se sir ne rastopi.
Avokado aioli
- Na pola prepolovite avokado, a izvadite jezgru i žlicom izvadite meso avokada. Dodajte preostale sastojke za aioli i pirjajte sve dok ne postane kremasto. Začinite po ukusu.
- Poslužite slatki krumpir s aiolijem avokada ili drugim umacima po želji. Dodajte peršin ili korijander i sok limete.
Annona se pobrinula za to da ključne sastojke ovoga članka, koji imaju pozitivan učinak na vaš organizam, možete naručiti iz udobnosti svoga doma na kućnu adresu.
© Medo.hr
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Vodič za svakodnevni makeup
Većina žena se šminka svakodnevno, bilo to prije odlaska na posao, fakultet ili slično. Svakodnevno šminkanje ne zahtjeva puno vremena, to je većinom neka jednostavna šminka s kojom ste gotovi u roku od 15 minuta.
Jang kocke s petit keksom
Dobra šumska vila
“Dobro jutro, Medo”, glasno je viknula Medica dižući se iz kreveta. “Dobro jutro, Medice” rekao je Medo. Oboje su otrčali u svoj vrt i uzeli svježe namirnice za svoj doručak…