Jeste li znali?

Ljepota plavetnila Modre špilje

Plava boja je zaštitni znak našeg Mede, a more i nebo su najčešće asocijacije plave boje. Modra špilja je jedan od savršenih primjera predivnog plavetnila kojeg posjeduje naša Hrvatska. Ova špilja nalazi se na istočnoj strani otoka Biševa, a jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija Jadranskoga mora. Kupanje u špilji je zabranjeno, ali zato posjetom čamcem možete doživjeti svu ljepotu plavetnila. Modra špilja je turistima diljem svijeta atraktivna destinacija te ju rado posjećuju. Iako se njene prave čari mogu doživjeti samo posjetom, nadamo se da ćemo vam barem malo ovim člankom moći približiti ljepotu ove špilje.

Povijest koja se krije iza ove atraktivne destinacije

Bečki slikar, biolog i istraživač Eugen Ranssonet napisao je 1884. godine članak o ovoj špilji što je uvelike probudilo interes stanovnika još davnog Austro-Ugarskog carstva. Područje otoka na kojem se nalazi Modra Špilja otkriva njegov geološki opstanak i sve procese koji su se odvijali prilikom nastanka ovog atraktivnog otoka. Ranssonet je smatrao ovu špilju jednom od najljepših na svijetu uz Grotta Azzurru koja se nalazi na otoku Capri.

Što ovu špilju čini posebnom?

Modra špilja (tal. Blue Grotto, eng. Blue Cave) ima dva otvora. Kroz prirodni otvor prodire sunčeva svijetlost i reflektirajući se od dno, osvjetljava špilju predivnom modro plavom bojom. Drugi otvor je umjetno napravljen te se kod njega može ući samo čamcem, ali on nema utjecaj na rasvjetu špilje.

Ostale atrakcije na otoku Biševu

Otok Biševo nalazi se nedaleko od otoka Visa. Poznat je po ”malom Plavcu” te po brojnim pješčanim i šljunčanim plažama koje su skrivene u uvale. Sjeverni dio otoka prekriven je šumom, a ostatak makijom te svugdje možete naići na visoke stijene i litice. Na otoku osim Modre, postoji još i Medvedina špilja koja se sužava prema dnu, a na kraju nje nalazi se predivna šljunčana plaža. Špilja je dobila naziv po mediteranskoj medvjedici koja je do nedavno bila useljena u špilji. Na ovome otoku postoje i apartmani te kućice u kojima možete pronaći smještaj i uživati u svim čarima otoka Biševa.

Kao što smo već prethodno spomenuli, ljepota ove špilje ne može se samo opisati riječima već se samo može dočarati posjetom uživo. Vjerojatno ste već čuli kada netko posjeti atrakciju ovoga tipa i kaže da te boje nikada nisu vidjeli u životu, a tako ljudi opisuju ovu špilju. Plava boja koja se ne viđa svaki dan i koja čovjeka ostavi bez daha! Osim Modre špilje, sam otok Biševo je poznata atrakcija turistima zbog svih prirodnih resursa koje nam nudi.

https://www.bluecavecroatia.eu/

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...