Kuhamo s medom

Kolač s makadamijskim oraščićem – pravi jesenski kolač

Kolač koji će vratiti toplinu jer kad krene kiša, tmurno i hladno vrijeme i kad znamo da nam je stigla jesen. Lišće se počinje mrviti pod našim nogama, topli napitci i fini jesenski kolači, koji donose poseban miris u naš dom, ponovno su s nama. Jesen nam donosi i jednu divnu atmosferu koja nas taman priprema za zimu. Ovaj kolač vam donosi pravi miris jeseni. Domaće jabuke kao jedan od sastojaka donijet će vašem domu pravu aromaterapiju iz pećnice. Miris će posjetiti svaki kutak vašeg doma, a okus će vam se posebno svidjeti.

Medo se uvijek trudi da svaki njegov čitatelj ostane zdrav pa tako priprema i recepte u kojima uvijek stavlja jedan sastojak koji doprinosi zdravlju vašeg organizmu. Ovaj put glavnu ulogu su preuzeli makadamijski oraščići koji pomažu očuvanju zdravlja čovjeka, njegove kože te snižavaju krvni tlak i pomažu u regulaciji tjelesne težine. Izvor su vitamina A, B i C te kalcija, kalija i magnezija. Ostale čari vam ne ćemo otkrivati, na vama je da saznate zašto je ovo pravi jesenski kolač.

Sastojci:

  • 370 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1-2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 3-4 očišćene i oguljene jabuke narezane na četvrtine pa na tanke ploške
  • 10 dkg bijelog šećera
  • 20 dkg smeđeg šećera
  • 250 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 vanilin burbon šećer
  • 1 cimet šećer
  • 5 dkg oraha
  • 5 dkg makadamijskih oraščića i za posip 4-5 komada

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. Podmažite i pobrašnite posudu veličine kalupa 28 cm ili četvrtastu oko 39×27.5 cm (možete staviti i papir za pečenje dolje), a stranice samo namažite maslacem. U okruglom kalupu dobijete višu tortu, a u četvrtastom fini kolač.
  2. Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Ostavite sa strane.
  3. Pomiješajte isjeckane jabuke na tanje ploške i bijeli šećer. Stavite također sa strane.
  4. U velikoj posudi pomiješajte smeđi šećer, ulje, jaja, cimet i vanilin burbon šećer. Kada se sve dobro izradilo umiješajte smjesu jabuka, a zatim smjesu brašna i cimeta. Na kraju umiješati sjeckane orase. (smjesa bude gusta, neka vas to ne zabrinjava)
  5. U pripremljeni pleh ulijte tijesto. Na uliveno tijesto još malo posuti sjeckanog makadamijskog oraha na tanke ploške.
  6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C, 50 minuta do sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi.
  7. Možete gore preliti tamnu čokoladu ili posuti šećer u prahu, ili bez ičega, kolač može biti zatvoren u kutiji pa uz kavu, čaj ili mlijeko može se jesti kroz nekoliko dana.

Annona se pobrinula za to da ključne sastojke ovoga članka, koji imaju pozitivan učinak na vaš organizam, možete naručiti iz udobnosti svoga doma na kućnu adresu.

© Medo.hr
medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave