Limun i kruh? Mrkva i kolač? Sir i torta? U svakodnevnim jelima niste sigurno navikli na ovakve kombinacije. Međutim, poznato vam je već da Medo voli isprobavati razna jela te se ovaj put u suradnji s Mirnom odlučio na nešto malo drugačije. Proširio je svoje granice i umjesto svakodnevnih okusa, isprobao nešto novo, a u nastavku vas i očekuju recepti kako biste i vi mogli isprobati. Isprobajte i javite nam kako vam se čini spoj ovih okusa.
SLATKI KRUH OD LIMUNA
Prvi recept na redu je slatki kruh od limuna. Sama pomisao na slatki kruh je već pomalo čudna, a kako vam zvuči kada se još unutra doda i limun? Više o pripremi i ostalim sastojcima saznajte u nastavku.
Sastojci:
- 175 g omekšanog maslaca
- 100 g šećera
- 2 cijela jaja
- 2 korica i sok limuna
- 180 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- U posudu stavite omekšani maslac i šećer. Sa mikserom mješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Kada je smjesa glatka, dodajte cijela jaja i nastavite mješati.
- Kada je sve dobro promješano, dodajte koricu i sok limuna. Promješajte. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Pomiješajte, smjesa mora biti glatka.
- Obložite dulju i užu posudu sa pek papirom. Istresite smjesu, pomoću lopatice zagladite. Stavite u pećnicu.
- Zagrijete pećnicu na 180°C. Pecite 40 minuta. Korica mora poprimiti zlatnu boju.
KOLAČ OD MRKVE
Kad netko kaže mrkva na što vas prvo asocira? Medu asocira na finu domaću juhu, međutim ne pada vam na pamet vjerojatno odmah kolač. U nastavku se nalazi recept za kolač od mrkve, koliko god čudno zvuči, toliko je i okusom odličan!
Sastojci:
Biskvit
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 120 g šećera
- 1 žlica cimeta
- 3 jaja
- 400 g naribane mrkve
- 150 ml ulja
Krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g posnog sira
- 2 žlice šećera
- Tostirani lješnjaci za posipanje
Priprema:
Biskvit
- Jaja stavite u posudu i dodajte šećer. Sa mikserom miješajte sve dok smijesa ne postane bijela i šećer se ne otopi.
- Kada je dobro razmućeno, dodajte ulje i nastavite miješati. Nakon toga, dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Nastavite miješati dok se sve ne sjedini.
- Sa špatulom dodajte naribanu mrkvu i cimet. Miješajte dok se sve ne sjedini.
- Pripremite pećnicu na 180°C. Biskvit izlijte na veći pleh s višim stjenkama i pecite 40 minuta.
Krema
- Slatko vrhnje sa mikserom umutite dok ne dobijete čvrsti šlag. Dodajte šećer i posni sir. Promiješajte sve dobro.
Slaganje
- Kada je biskvit pečen i ohlađen, namočite ga dobro s mlijekom. Možete poput mene, uzduž prepoloviti na dva dijela- imate dva biskvita. Također, možete samo na biskvit rasporediti kremu. Na vrh dodajte tostirane lješnjake.
TORTA OD SIRA I NARANČE
Za kraj smo sačuvali pravo osvježenje, a to je ova torta od sira i naranče.
Sastojci:
Biskvit
- 3 čaše jogurta
- 1 čaša šećera
- 2 čaše brašna
- ½ čaše ulja
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 200 g posnog sira
- 1 šalica šećera
- 100 ml sok od naranče
- korica naranče
Dodatno
- sok od naranče
- kriške naranče za dekoraciju
Priprema:
Biskvit
- Sve sastojke za biskvit pomiješati sa špatulom.
- Okrugli kalup za pečenje obložiti pek papirom a rubove namazati maslacem i brašnom.
- Biskvit peći 30min na 180°C.
- Kada je pečen, pustiti u kalupu da se ohladi te izvaditi i izrezati vodoravno tri jednaka biskvita.
Krema
- Staviti mlijeko u lonac, od tog mlijeka oduzeti 10 žlica i staviti ih u zdjelu.
- U tu zdjelu dodati puding i 2 žlice šećera. Pomiješati dok se sve ne sjedini.
- Mlijeko neka se kuha dok ne postane toplo i dodati sadržaj iz zdjele. Nastaviti miješati na vatri dok ne postane gusto- puding.
- Pustiti da se u potpunosti ohladi.
- U zdjelu staviti maslac i preostali šećer. Sa ručnim mikserom pomiješati dok ne dođe glatka smjesa. Dodati ohlađeni puding i povezati sve zajedno.
- Kada je došla glatka smjesa dodati koricu naranče i sok od naranče. Dobro promiješati.
- Dodati posni sir i pomiješati.
- Kremu podijeliti na tri djela.
Slaganje
- U kalup staviti biskvit, dobro ga zaliti sa sok od naranče. Staviti dio kreme, poravnati i dodati na to biskvit. Ponoviti postupak sa još dva biskvita. Krema treba biti zadnja.
- Možete pustiti dio kreme i premazati ju.
- Ohladiti kremu minimalno 4h, najbolje preko noći.
Autorica recepata i slika je Mirna (Eatdjevojka): https://www.instagram.com/eatdjevojka/
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Domaći i zdravi namazi
Slastice koje će vam popraviti dan
Uzbudljivi triler za još uzbudljivije ljeto
Ukoliko ste ljubitelji misterije, napetosti i kompleksne radnje, ovaj žanr je za vas! Trileri radnju smještaju u uzbudljivo okruženje, koje će vašu pažnju držati do samog kraja, a mi smo za vas pripremili naslove čija će vas radnja ostaviti bez daha.