Rekreacija / Sport

Bicikliranje – Idealno za zdravlje, užitak za oči i dušu

bicikliranje

Najjednostavniji način rekreacije i užitka je – bicikliranje a pravi užitak voziti je na kvalitetnom biciklu. Vremenom povećavate odvoženu kilometražu, prosječnu brzinu, pa i uspone. I u posebnom režimu korone mnogi ne sjede prekriženih nogu, nego se voze.

Ruta izvan gradaBicikliranje izvan grada

Jedna od ljepših ruta je preko Novog Zagreba, Čeha, na Donji Dragonožec i nazad. Biciklisti često znaju nastaviti na blagi uspon na Gornji Dragonožec, spustiti se na Lipnicu pa skrenuti desno i popeti se na Gornje Trpuce, pa se spustiti na Donje, a onda krenuti na Brebernicu kraj Starjaka.

Nakon Svete Klare prijeđe se nadvožnjak na Sisačkoj, skrene se desno i preko Čeha, naselja koje dobilo ime po prvim stanovnicima, Česima, izađe se na predivna polja. Sunce svaki put kupa bojama taj kraj. Užitak je voziti prirodom, promet je slab. Najvažnije je naći neki ritam okretanja pedala i brzinu koju vam ne troši energiju.

Ruta izvan grada

Odmor ispod krošnji okupanih suncem

Otprilike četiri kilometra od Čeha nalazi se Odranski Obrež, mjestašce koje cestom vodi kroz polja do šume. U toj šumi,koja je oko 10 km udaljena od početne točke, katkad se mogu vidjeti biciklisti kako sjede ispod stabla, slušaju zvukove prirode i piju pivo koje ponesu sa sobom. Kažu da isključe mozak, nema teških tema, ružnih vijesti i posvete se sebi i predivnom okolišu. Užitak. Ništa drugo.

U Donjem Dragonošcu je lokalni kafić u koji često na pivo sjednu biciklistice i biciklisti. No zbog mjera suzbijanja korone, i to je bilo zatvoreno.

Bicikliranje čuva koljena, snižava tlak i dotjeruje liniju

Inače, liječnici savjetuju da je za koljena idealno plivanje i bicikliranje. Koljena su, naime,  amortizeri tijela, a kad se oni potroše, teško ih je zamijeniti. Prednost bicikliranja nad trčanjem mnogima je ključna  – mogu stati kad žele, bez straha da će ih uloviti mrak, grč i slično. Doza opreza u prometu mora biti visoka.

No sve kreće lagano. Od prvih 10 kilometara vožnje na ravnom mnogi su disali kao riba na suhom, ali su vrlo brzo došli do toga da u jednom danu odvoze 120 kilometara i to preko Laza Bistričkog na Mariju Bistricu, a onda kružno preko Bistre u Zagreb. To je zdrav umor.

Osim toga, većina biciklistica i biciklista, ako obratite pozornost, imaju ravne trbuhe, šlang liniju. Neki su smršavjeli nekoliko kilograma, regulirali tlak na 130/90 i osjećaju se puno bolje. Bicikl je odlično ulaganje u sebe.

vožnja biciklom

vožnja biciklom

Dva sata za sebe svatko bi trebao naći vremena

Od Brebernice se skreće desno ka Odranskom Strmcu, vozeći ispod krošnji koje na cestu bacaju sjene i sunce u predivnoj igri. Sedam i pol kilometara kasnije dolazi se na skretanje za Brezovicu, no nastavljate ravno ka Botincu do Svete Klare, a onda ovisno gdje živite.

Aplikacija koja mjeri udaljenost i aktivnost, jedna od mnogih besplatnih koje skinete na mobitel, pokazuje 32,26 kilometara za taj krug. Vremenski za tu rutu treba oko sat i pol ako vozite lagano, 20-ak kilometara na sat. Ako negdje stanete odmoriti, ili popiti piće dva puta po 15 minuta, krug  vas “košta”  oko dva sata.

A dva sata odvojiti za sebe nije luksuz. Treba postati standard.

Stoga, uzmite ispravan bicikl, kacigu na glavu, vodu u bidonku i put pod noge.

© Medo. hr

Foto: Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave