Jeste li znali?

Najveća mačka nije lav, ali je ipak kralj

lav

Po veličini, kralj životinja svako bi trebala biti druga, najveća mačka. Tigar. Ali nije. Ipak je lav. Teško je proniknuti zašto ga ljudi tako nazivaju. Sigurno nije jer ne radi ništa, samo spava i pari se.

Za razliku do drugih mačaka, lavovi su vrlo društveni sisavci. Mužjaci imaju grivu da bi njome privukli ženke ali isluži i kao zaštita u sukobima s drugim mužjacima.

Mužjaci čuvaju čopor (u kojem bude i do 30 jedinki), pogotovo svoju mladunčad. S druge strane, ako odlaze pokoriti drugi čopor, mogu ubiti odrasle ali i mladunčad, kako bi pokazali tko je glavni. Vođa čopora dobiva “pravo” na parenje i povlastice za hranu.

lavRika lava čuje se i do 8 kilometara dalje.

No, kraljevski dio posla na opstanku čopora ipak je na kraljicama, lavicama. One su te koje love i osiguravaju opstanak. Love u grupama i to tjerajući plijen ili u zasjedama. Njihov je plijen ili veći od njih ili brži pa love u skupinama tako da poluokruže žrtvu i napadaju.

Najveća mačka lovi goleme komade mesa – zebre, antilope, bivole, žirafe, slonove, pa i krokodile. Svi dijele plijen ali se redoslijed zna. Lav bi trebao biti prvi, pa lavice a potom mladunci.

Žive na područjima Angole, Bocvane i Mozambika.Tanzanije…Azijski, pak, žive samo na području Nacionalnog parka Gir u Indiji.

Pare se cijele godine. Lavice mladunce nosi 4 mjeseca Prije no na svijet donese dva do tri mladunca, sklanja se od čopora. Ondje ih podiže šest tjedana dok ne ojačaju i vraća ih u čopor. Laviće paze svi, od mužjaka, svih ženki do malo starijih rođaka.

Na listi su ugroženih životinja zbog lova, ugrožavanja životnog okoliša i bolesti koje šire domaći psi koji žive u selima blizu njihovih staništa. Azijski su još ugroženiji. Ostalo ih je samo 350.

© Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave