Kuhamo s medom

Sok od ruže – kraljevski napitak

Ljeto nam je već stiglo, a vrućine postaju sve više neizdržljive. Iako je potrebno tijekom cijele godine u organizam unositi dosta tekućine, posebno se stavlja naglasak na ljetne mjesece. U to doba godine, najbolje nam odgovaraju osvježavajuća pića, a jedno od njih je sok od ruže. Iako ružu najčešće viđamo u buketima, samostalno kao poklon za Valentinovo ili slično, od njenih latica se mogu napraviti razni sokovi, sirupi, čajevi, ulja te ju čak možete pronaći u nekim kozmetičkim proizvodima. Sve ostale pogodnosti ove biljke, saznajte u nastavku.

Zašto je sok od ruže kraljevski napitak?

Još u prošlosti se ruža koristila u ljekovite svrhe. Njene mirisne latice sadrže vitamine poput A, C i E te brojne minerale koji su pogodni za naš organizam. Smatra se da ima utjecaj i na zdravlje nekih organa u našem tijelu, ali u slučaju nekih akutnih bolesti, prije konzumiranja vrlo je bitno posavjetovati se s liječnikom.

Osim u medicinske svrhe, koristi se i u beauty industriji jer smatraju da kožu čini blistavom i svježom te ju možete pronaći u kremama, tonicima, uljima i slično. Razna ulja za masažu također sadrže latice ruže koje pomažu kod napetosti i hrane kožu. Upravo zbog svih svojih pogodnosti, sok od ruže smatra se kraljevskim napitkom te su ga koristili i naše prabake i pradjedovi.

Osim soka, od latica ruže možete napraviti sirup i čaj, a Medo s vama u nastavku dijeli jednostavan recept koji će vas vratiti u djetinjstvo.

Recept za sok od ruže

Prije nego što uberete ruže, vrlo je bitno da ih uzimate s provjerenog mjesta. U najboljem slučaju, uberite one iz svoga vrta za koje ste upoznati s načinom na koji su tretirane. Također, latice moraju biti svježe i po mogućnosti ih uberite ujutro. Odvojite latice te ih po potrebi operite u hladnoj vodi ako na sebi imaju nečistoće. Pripremite tegle u kojima ćete pripremati sok i stavite latice tako da zauzmu barem pola tegle (najbolje bi bilo ¾). Vrućom vodom prelijte i prekrijte folijom. Nemojte zatvarati teglu poklopcem jer postoji mogućnost da se sok ukiseli. Tegle stavite na osunčani prozor te pričekajte 10-ak dana, tj. do trenutka kada latice krenu gubiti boju.

Nakon 10-ak dana, procijedite sok te mu dodajte šećera ovisno o tome koliko želite da bude slatko. Napitak možete poslužiti uz par kockica leda, a kao dodatak možete dodati mentu ili kriške limuna i limete. Vaš kraljevski napitak je spreman te će vas osvježiti u bilo kojem trenutku ovoga ljeta.

 

medo kuhar

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...