Fantastične priče za djecu

Priča o kišobranima – kratka poučna priča za djecu i odrasle

Jednog dana, Maja se vraćala iz škole te ju je na putu zatekao ogromni pljusak. Kiša je toliko padala da je Maja već bila potpuno mokra dok je došla do prvog mjesta na koje se mogla skloniti. U tom trenutku prisjetila se kako ju majka zadnjih par dana podsjeća da moraju kupiti novi kišobran jer joj je stari potrgan. S obzirom da je Maja za sve bila izbirljiva, tako je bilo i u situaciji s kišobranima. Nedavno je u školi vidjela kako njene prijateljice nose ružičaste kišobrane s bijelim točkicama, ali nažalost tih kišobrana više nije bilo nigdje za kupiti. Maja je odbijala bilo koji drugi kišobran, a kako ju je danas na putu prema doma uhvatila kiša, ipak je odlučila s majkom otići kupiti neki drugi.

Iako je Maji i dalje u glavi bio samo ružičasti kišobran kojeg su imale sve njene prijateljice, morala je potražiti neki drugi kako ne bi opet pokisnula. Maja i njena majka obišle su većinu trgovina, ali Maji se nijedan kišobran nije svidio. Kako Majina majka više nije znala što učiniti, zatražila je Medinu pomoć. Medo kao Medo, uvijek je tu za bilo koga, odmah je uskočio Maji i njenoj majci u pomoć te je rekao da će on kupiti Maji kišobran i da će sigurno biti zadovoljna. Maja se izrazito razveselila i ovo je bilo prvi put da je ružičasti kišobran napustio njene misli.

Medo je odmah znao da će unikatni kišobrani oduševiti Maju, a razlog tome je što se mogu prilagoditi Majinim željama. Obzirom da Maja voli cvjetiće i ružičastu boju, Medo je za nju napravio bijeli kišobran s ružičastim cvjetićima te je sa strane dodao prvo slovo njenog imena. Medo se oduševio kišobranom, a bio je siguran da će se svidjeti Maji i njenoj majci. Odmah se uputio u njihov dom, a Majina majka ga je dočekala s osmjehom na licu.

Kada je Medo ušao u kuću, pozvali su Maju, a ona je s veseljem dotrčala iz susjedne sobe. Međutim, to veselje je kratko trajalo. Kada je Maja ugledala kišobran, osmjeh s njenog lica je nestao. Upitala je Medu zašto njen kišobran nije isti kao i onaj kakav imaju njene prijateljica i da će joj se one sada smijati. Medo joj je na to rekao da je ovaj kišobran posebniji i da će joj se s vremenom sigurno svidjeti.

Sljedeći dan ponovno je padala kiša te se Maja u školu zaputila s novim kišobranom. U mislima joj je samo bio novi kišobran koji joj se nikako nije sviđao. Kada je došla u školu, sve njene prijateljice su potrčale prema njoj, a Maja je odmah krenula skrivati kišobran iza sebe. Iako nije očekivala takvu reakciju, prijateljice su odmah pohvalile njen kišobran i pitale su ju gdje ga je kupila. Maja je osjetila olakšanje te je rekla da joj je Medo pomogao pronaći njen savršeni kišobran. Majine prijateljice bile su zadivljene njenim kišobranom, a Maji se također počeo sviđati.

Osim što je Maja taj dan zavoljela svoj novi kišobran, iz cijele priče izvukla je pouku – nikada se nemojte bojati biti različiti od drugih!

Autor otvorne fotografije: Comfreak

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...