Jeste li znali?

Tigrasti morski pas – žderonja koji jede doslovce sve

morski pas

U njima su pronalazili dijelove bicikla, automobilskih guma,  metalne registracijske pločice… Sreća pa ne žive u Jadranu. Morski pas tigar dobio je ime po prugastim šarama na tijelu. Poznat je po proždrljivosti. Pojest će sve. Baš sve. U njihovim želucima pronađene su limenke, boce, ostaci bicikla, komadi kornjačina oklopa te dijelovi tijela drugih životinja. Često i dijelove tijela ljudi. Zato ih znanstvenici znaju zvati i kantama za otpatke. Doseže i do 7 metara dužine, živi u toplijim tropskim vodama.

Jedna je od brojnih vrsta morskih pasa koje postoje već 450 milijuna godina.

Za čovjeka je tigrasti morski pas iznimno opasan

Ne zato što su zločesti ili zli, nego zato što ih je oblikovala priroda

Zašto jede sve? Biolozi su otkrili da nema okusne pupoljke, pa je logično da guta sve na što naiđe, jer, hrana je njemu kao i svima – energija.

Kao mnoge vrste pasa, i tigrasti može povratiti hranu koja mu ne daje energiju. Doslovce izbace želudac iz sebe, izvrnu ga, i oslobode se nepotrebne “hrane”.

Ime su dobili po tigrastim prugama koje se uglavnom nalaze na mladim morskim psima. Što je tigrasti morski pas stariji, pruge sve više nestaju. Žive u tropskim i suptropskim vodama širom svijeta. Dugački su između tri i šest metara, a prosječno teže od 380 do 635 kilograma.

Prosječni životni vijek im iznosi pedesetak godina. U Jadranskom moru su vrlo rijetki i uglavnom zalutaju za nekim većim brodom. Imaju oštre pilaste zube koji se nalaze u čvrstim čeljustima.

Tigrasti morski pas se hrani i drugim morskim psima, meduzama, školjkama, rakovima, ribama, tuljanima, morskim pticama ali i svim kopnenim životinjama poput kućnih ljubimaca, konja, krava i ostalih sisavaca koji završe u moru. Nekad kušaju i ljude.

Šteta za njega da mu hrana nema okusa, i sve vrste namirnica mu imaju isti okus. Možda bi prešao na čokoladu.

© Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave