Ta divna stvorenja

Kako psu dati tablete

Nema ništa teže nego kad vam je bolesno dijete ili pas. A i psi su kao djeca pa je i briga iste veličine. No kad otkrijete uzrok te pronađete rješenje, često se desi da pas neko određeno vrijeme mora uzimati tablete. Ako ste loše sreće pa dobijete Medazol, antibiotik širokog spektra imate problem kako ga proturiti dlakavcu, da ga pojede a da ne zna. Mi smo u tjedan dana uzimanja lijeka pokušavali sve moguće načine te ću ih ovdje i opisati a možete ih pogledati u videu.

Podmetnuti tablete u hranu

Naravno da smo krenuli s najpitomijim načinom, misleći da dlakavac neće skužiti. Prelomila smo tabletu na čak 4 dijela i dobila sitne četvrtine. Obzirom da je morao uzeti svakih 12 sati tabletu i pol, to je u četvrtinama ispalo 6 malih komadića. Utrpala sam u dehidrat hranu i mislila to je to. Stavim zdjelicu s hranom i gotovo! Ali ne! Medazol je stvarno grozno gorak lijek i od 6 četvrtina u najboljem slučaju je pojeo 4 i odustao od daljnjeg jela. Pola hrane je ostalo u zdjelici a s tom polovicom i 2-3 komadića antibiotika. Uzeta doza lijeka 60%.

Podmetnuti tablete u komadiću šunke ili sira

Obzirom da mi je plan s tabletama u zdjelici propao i dalje nisam odustala od prevare i kako tabletu umotati u neki oblik hrane. Šunka se pokazala kao odlična ideja. Zarolam komadić šunke, u sredini je komadić tablete, a šunka miriši prekrasno! Tko bi tome mogao odoljeti. Mudro sam dlakavcu ponudila šunku, a on se je iskreno razveselio i zamahao repom. I taman kad je šunka već bila u silaznoj putanji prema njegovom želucu, mudrac je skužio da je nešto fuj u šunki i tabletu ispljunuo a šunku pojeo. 1:0 za njega.

Pokušaj sa šunkom sam ponovila, jer možda se je samo slučajno desilo, ali ne…i drugi put je skužio. 2:0 za njega. Taj komadić tablete se od vlažnosti šunke počeo raspadati a i već je bio malo na jeziku pa na podu i završio je u košu. Izgubili smo polovicu lijeka. Loše je krenulo! No kako znam da dlakavac da desnu šapu za komadić sira, idemo probati sa sirom. Pričekala sam mudro 5min da “zaboravi” propali pokušaj i ponudila komadić sira (a tabletica ugurana u sir). Nevjerojatno je kako je taj dlakavi stvor opet našao tabletu u siru, pola toga smrvio, pola ispljunuo i od posla nismo napravili ništa. Uzeta doza lijeka 10%.

Ugurati tablete u usta na prevaru

Onda sam se sjetila da možeš na silu psu ugurati tabletu u usta i riješio si problem.  Ajmo probati tako, malo smo se igrali, malo mazili, i reko sad je pravi trenutak, ja njega zagrlim i na silu da ću ugurati tabletu, ali ne. Izvukao se iz mog zagrljaja, iznenađen što mi je sad, pa lijepo smo se igrali! Zašto nisam bacila lopticu, nego sad pokušavam opet ono nešto fuj ugurati mu u usta. Uzeta doza lijeka 0%.

Dogovor s vlastitim psom

Nakon što su svi prijašnji pokušaji propali, odlučila sam staviti karte na stol.

-Gle Otto, ovo su tablete koje moraš uzeti. Veterinar je tako rekao, znam da su fuj jer su stvarno fuj no nema druge.
Uši su stajale u zraku, njegove oči su me promatrale, vodili smo ozbiljan razgovor.
-Imaš dvije tablete za pojesti. Ako ih grizeš grozne su, ako stavim u hranu grozna je hrana, moram ti ih staviti u usta, na dno jezika. Dvaput, jednu po jednu. Nakon toga ćeš papati. Može?
Gledali smo se oči u oči. Sjeo je. Znači slaže se s mojim prijedlogom. Ajmo probati.

No da opet ne završi neslavno kao onaj pkušaj “na prevaru” mudro sam ruku provukla kroz njegovu suhu hranu da miriši kao hrana. I to je to!

Našli smo način!

Znači ako moja ruka miriši kao njegova hrana, mogu s njom u njegova usta. Snimka je malo nespretna jer sam jednom rukom snimala, a drugom davala lijek no složit ćete se da je ovaj put sve proteklo po planu.

Znači provući ruku kroz hranu da miriši kao hrana, uzeti tabletu i ugurati je u usta. Iza zadnjih zubi je jedna odlična rupa za “ući” u pseća usta, staviti tableticu na dno jezika i to je to. Sretno!

Niže navedeno je video kako nam je to uspjelo, nadamo se da ćemo nekom pomoći s našim načinom 🙂

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave