Ta divna stvorenja

Čitanjem uz magičnog prijatelja psa do uspjeha

Imati psa je prekrasno iskustvo! Neka od najljepših životnih priča i sjećanja iz djetinjstva povezana su uz pse. I kada su roditelji prezaposleni, i kada drugi vršnjaci nemaju razumijevanja, psi su uvijek tu, spremni na igru, puni ljubavi i strpljenja. Sve što nam daju mnogo je veće i važnije od male štete koju će ostaviti na tepisima, krevetima i ostalom namještaju.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Stručnjaci potvrđuju da psi doprinose kvaliteti života svojih vlasnika, te su oni zdraviji fizički, psihički i imaju bolji društveni život. Dojenčad koja živi u kući sa psom rjeđe će imati alergije, te će općenito imati bolji razvoj imunološkog sustava.

Djeca koja imaju psa tijekom ranog djetinjstva rjeđe pobolijevaju od alergije i astme, zdravija su i zbog toga manje izostaju iz škole zbog bolesti. Vjeruje se da pseće lizanje i maženje budi imunološki sustav jer pruža pravu količinu stimulacije. Kasnije u životu, kada djeca koja su odrasla uz kućne ljubimce trebaju antibiotike za liječenje infekcije, za ozdravljenje im je potrebna kraća terapija.

Vlasnici pasa imaju bolji društveni život

Vlasnici pasa imaju bolji društveni život, susreću se u parkovima i na ulicama, te stvaraju nova poznanstva. Igra sa psom popravlja raspoloženje i smanjuje stres. Nadalje, psi pružaju društvenu podršku, što dovodi do poboljšanja komunikacijskih vještina kod djece. Odrastanje sa psom kao kućnim ljubimcem povezuje se s većim samopoštovanjem, kognitivnim razvojem i boljim društvenim vještinama.

Photo by Sheri Hooley on Unsplash

Photo by Sheri Hooley on Unsplash

U svijetu su razvijeni edukativni programi u kojima djeca čitaju psima i na taj način prevladavaju strahove. Dok djeca vjeruju da uče pse čitati, zapravo oni vježbaju pred psom kao ugodnom, pažljivom publikom.

Tako djeca stječu važnu vještinu čitanja bez pritiska i sramote, bez poniženja kakvo bi osjećali u društvu drugih ljudi, posebno vršnjaka. Psi pomažu opuštanju, pažljivo slušaju, ne sude, ne smiju se i ne kritiziraju, dopuštaju djeci da čitaju vlastitim tempom i nisu zastrašujući kao vršnjaci.

Pas pomaže boljem raspoloženju

U znanstvenom istraživanju koje je provedeno kao anketa za roditelje, potvrđeno je da su djeca koja žive sa psima većinom bolje raspoložena od djece koja nemaju kućne ljubimce. Roditelji su smatrali da su njihova djeca uz kućne ljubimce postala općenito zdravija, poslušnija, fizički aktivnija, stabilnijeg raspoloženja, imala manje problema u ponašanju i manje problema s učenjem.

Naravno, djeca koja imaju psa manje vremena provode ispred ekrana (kompjutera, tableta, televizora ili mobitela) jer psi traže kontakt i naklonost, nešto što im tehnologija ne može ponuditi.

Posebno, djeca s teškoćama u razvoju lakše ostvaruju društveni kontakt uz pomoć pasa, koji su im istovremeno ljubimci i terapijske životinje. Psi mogu biti vodiči slijepih, upozoravati gluhe kada čuju određene zvukove (npr. zvono na vratima, mobitel, alarm ili bebin plač), upozoriti vlasnika dijabetičara kada mu padne koncentracija šećera u krvi, te smanjiti intenzitet epileptičnog napada.

Zavisno od uzrasta uz pomoć roditelja djeca mogu preuzeti obavezu svakodnevne skrbi o psu, te mu davati hranu, vodu, prati zdjelice, pospremati pseći kreveta, četkati i kupati psa, maziti ga i trenirati. Takav trening treba se temeljiti na pozitivnom poticanju, nagrađivanju željenih ponašanja kod pasa, a ne smije poticati grubost kod djeteta. U treningu dijete i pas uče kako komunicirati, i u tome trebaju biti uspješni, zadovoljni i motivirani za daljnji rad.

Vesela obaveza za djecu

Photo by Clint Mckoy on Unsplash

Photo by Clint Mckoy on Unsplash

Djeca starija od 10 godina psa mogu izvoditi u šetnju. Ipak, ovo će ovisiti i o veličini psa, njegovom ponašanju i o ponašanju drugih pasa s kojima se susreću.

Kada je pas bolestan, djeca će suosjećati s njim, pogotovo kod odlaska veterinaru, i njegovati psa do ozdravljenja. Ako kućni ljubimac ugine, ovo će opet biti gorka životna lekcija koju će djeca proći uz pomoć roditelja.

Dakle, uz odgovoran pristup roditelja i drugih odraslih osoba, djeca mogu naučiti da se prema psu odnose na human način. Za djecu to će biti vrijedne životne lekcije koje će im omogućiti zdrav razvoj emocionalnog života i kasnije u životu olakšati će im snalaženje u raznim životnim situacijama. Uloga roditelja u ovome je ključna jer ako sam roditelj nema iskustva sa psima, neće moći podučiti dijete i cijela obitelj naći će se u kaosu.

Pas je magični prijatelj djece jer zna otključati njihove tajne i bez osuđivanja prihvatiti sve što jesu.

© Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave