Rekreacija / Sport

Hajdemo zajedno u planine!

Kad planine zovu, napustite svoj krevet i televiziju i upustite su u pustolovinu. I ne, ne govorimo o običnoj šetnji, već o planinarenju. Planinarenje je jedan oblik fizičke aktivnosti u kojoj ne samo da pokrećete svoje tijelo, nego i upoznajete i istražujete prirodu oko sebe. Na većim visinama zrak je čišći pa ćete svojim plućima donijeti svježeg zraka. Planinarenje je još bolje ako u pratnji imate svog malog najboljeg prijatelja, zato vam u nastavku donosimo najbolja mjesta za planinarenje sa psom koja preporučuju naši čitatelji.

KRALJIČIN ZDENAC I UTVRDA MEDVEDGRAD

(fotografije: Mirela Mihajlović)

Mirela je sa svojom Unom krenula iz Šestina i uputila se prema Kraljičinom Zdencu. Cijelim putem možete naići na svakakve poučne zanimljivosti. Stazi posebnost daje to što cijela ide uz potok, a putem nailazite i na drvene stepenice i mostiće.

Kraljičin Zdenac je jedan od najposjećenijih lokacija na Medvednici, upravo zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada. U blizini Kraljičinog Zdenca nalazi se Lugareva kućica gdje možete nešto pojesti i okrijepiti se.

Nakon toga su otišle do utvrde Medvedgrad, koja je jedna od najzanimljivijih srednjovjekovnih spomenika zagrebačke regije. Postoji više teorija kako je ona nastala. Neki povjesničari tvrde da se podigla kako bi se zaštitili od Tatara, dok drugi tvrde da je nastala nakon tatarske provale.

Mirela i Una prošle su put od 8 kilometara u 2 sata s pauzama i slikanjem. Lijepo su se provele i šetnja nije bila toliko naporna.

VIKEND NA PELJEŠCU

(fotografije: Kristina Šarović)

Kristina je provela vrlo kvalitetan i aktivan vikend na Pelješcu sa svojom Tamom. Pustolovine su krenule penjanjem na Sv. Iliju i kupanjem na Trstenici. Sv. Ilija je dosta visok, a samim time i malo zahtjevniji. Ruta je bila dugačka 13,5 km, no to snažnu Tamu nije spriječilo od sljedećih avantura.

Drugi dan je započeo penjanjem na Sv. Ivana i završio kupanjem u Vučinama. Ruta do Sv. Ivana je bila dugačka oko 8 km, a možete birati hoćete ići cijelim putem po makadamu ili jednim dijelom ići kroz šumu.

Treći dan je bio dan za odmor pa su se Kristina i Tama odlučile odmoriti na plaži Jezero.

Za kraj su obišle Stonske zidine, koje su jedan od najdulje sačuvanih fortifikacijskih sustava na svijetu. Imale su obrambenu ulogu do 19. stoljeća, a od 2009. godine su otvorene za posjetitelje.

Kristina i Tama su se odlično provele, no ne preporučuju ovaj put po ljeti, tako da će za dane kada su temperature niže biti savršen. Također, Sv. Iliju preporučuju više vlasnicima čiji su psi već planinarili, dok put do Sv. Ivana ne bi trebao biti problem. Ukoliko ipak želite ići na sigurno i manje zahtjevno, mjesto u nastavku će vas sigurno zainteresirati.

IZVOR SLUNJČICA

(fotografije: Filip Leko)

Jedno od najpopularnijih i najljepših mjesta prema riječima naših čitatelja je izvor Slunjčice. Izvor se nalazi nedaleko od Slunja, a posjetili su je Filip i Bura. Prema njegovim riječima, ovo je najljepša staza za odmor i punjenje baterija. Staze su jasno ocrtane i prohodne te put nije toliko zahtjevan. Filip nam nije imao ništa ostalo za reći osim ”Nemoguće je sve opisati..morate se sami uvjeriti”. U nastavku vam ostavljamo fotografije koje su i nas privukle da sa svojim ljubimcima posjetimo ovo mjesto.

Ukoliko planinarite sa psom, bitno je da ne birate staze na kojima se može ozlijediti. Izbjegavajte stjenovite puteve od oštrog kamenja, koje mogu psu ozlijediti šapice. Obavezno sa sobom i ponesite vode ako će biti žedan tijekom puta, a sebe opremite ugljikohidratima kako bi imali dodatnu energiju.

© Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave