Kuhamo s medom

Slastice koje će vam popraviti dan

Slastice nam već od malih nogu izmamljuju osmijeh na lice. Prisjetite se svog djetinjstva kada ste jedva čekali pojesti ručak kako biste mogli pojesti čokoladu ili slično. Neki smo i po kuhinjskim elementima tražili slatkiše koje bi nam roditelji sakrili jer kao djeca u takvim stvarima nismo imali granice. Skrivene slastice su tada bile zabranjeno voće, a danas kao odrasle osobe samo određujemo te granice. U današnjem članku vam donosimo slastice koje će vam popraviti dan, ne samo okusom, već i izgledom jer se u Tonkinoj kuhinji pripremaju slastice koje će vam izmamiti osmijeh na lice! Žuta boja je boja sreće, a ona je nekad neizostavni dio Tonkinih slastica.

Zeppole di San Giuseppe

Zeppole di San GiuseppeIako se priprema na prvu možda čini kompliciranom, Medo može potvrditi da vrijedi svake sekunde jer je okus savršen!

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 250 ml vode
  • 50 g maslaca
  • 5 g soli
  • 5 srednjih jaja

Za kremu:

  • 460 g mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 130 g šećera
  • 30 g oštrog brašna
  • 20 g gustina
  • žličica arome vanilije

Ostalo:

  • biljno ulje za prženje (oko 750 ml)
  • šećer u prahu za posipanje
  • kandirane višnje ili trešnje za ukras

Priprema:

  1. Prvo pripremite tijesto. U manji lonac ulijte vodu, pa dodajte maslac i sol. Zagrijte kako bi se maslac otopio, a nakon toga pustite da smjesa zakipi (trebaju se stvarati mjehurići). Tek tada u lonac uspite brašno (sve odjednom), promiješajte snažno kuhačom i kad se počne lijepiti za lonac, maknite s vatre. Nastavite još kratko miješati dok se tijesto ne sjedini. Ohladite tijesto tako što ćete ga raširiti po ravnoj podlozi.
  2. Kada je tijesto postalo mlako, umutite vilicom jedno po jedno jaje, pa ih postepeno dodajte u tijesto. Nakon svakog jaja, dobro izmiješajte tijesto. Dobit ćete jednoličnu, ljepljivu smjesu.
  3. Pripremite nekoliko kalupa za pečenje i obložite ih masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  4. Slastičarsku vrećicu napunite tijestom, pa na masni papir istisnite krugove promjera oko 6 cm. Koristite zvjezdasti ili sličan nastavak za slastičarsku vrećicu, preporuka je da bude promjera barem 8 mm ili više (ovaj je 1,4 mm) kako bi krafne zadržale lijep oblik. Između krugova tijesta ostavite nekoliko centimetara razmaka. Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta. Od ove količine ćete dobiti 15-20 krafni srednje veličine, pa ćete ih trebati peći u 3-4 navrata.
  5. U međuvremenu u dubljem lončiću zagrijte ulje (ne smije biti jako vruće).
  6. Nakon što su se pekle 10 minuta u pećnici, izvadite krafne i pecite ih na ulju, oko 1 minute sa svake strane, uz povremeno okretanje pomoću vilice. Tijekom prženja, krafne će se razlistati, pa je preporuka da pečete najviše 2-3 krafne odjednom.
  7. Nakon što ste ispekli nekoliko tura krafni, promijenite ulje. Dok se jedna tura peče, pržite već pečene krafne kako ne biste izgubili puno vremena.
  8. Pržene krafne posložite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Neka tako stoje oko sat vremena, taman dok se napravi krema.
  9. Za kremu pjenasto umutite žumanjke i šećer, pa im dodajte aromu vanilije, brašno i gustin.
  10. Mlijeko zagrijte do vrenja, pa ulijte smjesu i skuhajte uz miješanje pjenjačom (kao puding). Ohladite kremu prvo na sobnoj temperaturi, a zatim i ostavite kratko u frižideru da se malo stisne.
  11. Krafne pospite s malo šećera u prahu, pa istim nastavkom kojeg ste koristili za tijesto istisnite kremu. Ukrasite kandiranim voćem.

Klikni za print

Zeppole di San Giuseppe

Sočni kolač s narančom

Jednostavan kolač s kojima možete iznenaditi nenajavljene goste.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 220 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • 80 g biljnog ulja
  • 250 g marmelade od naranče (preporuka: domaća marmelada)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica limuna
  • prstohvat soli

Po želji:

  • oko 50 g tamne čokolade
  • nekoliko fetica naranče
  • šećer u prahu za posipanje
  • dehidrirana naranča za ukras

Priprema:

  1. Jaja pjenasto umutite sa šećerom (barem 5 minuta). Dodajte ulje i nastavite miksati još kratko.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, koricu limuna i prašak za pecivo.
  3. U smjesu s jajima naizmjenično dodajte marmeladu i smjesu s brašnom. Miksajte najmanjom brzinom miksera. Trebate dobiti srednje gustu smjesu. Ako je marmelada jako gusta, dodajte i 2-3 žlice mlijeka.
  4. Na kraju u smjesu možete dodati nasjeckanu čokoladu. Izlijte u duguljasti uski kalup (za plumcake) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom. Po površini možete posložiti nekoliko fetica naranče ako želite.
  5. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40-50 minuta (ovisno o jačini pećnice, obvezno provjerite čačkalicom nakon 40 minuta).
  6. Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i pospite s malo šećera u prahu.

Klikni za print

Fanta kolač

Fanta kolačPažnja, pažnja! Ljubitelji fante, gdje ste? Vjerujemo da će i one koji nisu ljubitelji barem izgled privući da probaju.

Sastojci (za kalup srednje veličine):

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica glatkog brašna

Za kremu:

  • 500 g svježeg kremastog sira
  • 10 žlica šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag

Za preljev:

  • 800 ml Fante (obične od naranče)
  • 2 praška za puding od vanilije

Priprema:

Biskvit:

  1. Odvojite bjelanjke i žumanjke.
  2. Žumanjke miksajte nekoliko minuta sa šećerom i vanilin šećerom. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
  3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i orasima.
  4. U smjesu sa žumanjcima kuhačom umiješajte snijeg, a onda i mješavinu brašna, oraha i praška za pecivo.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, otprilike 15-20 minuta.

Krema:

  1. Umutite sir sa šećerom, dok se svi kristalići ne otope.
  2. Umutite posebno šlag.
  3. Spojite mikserom obje smjese.
  4. Razmažite po pečenom i ohlađenom biskvitu.

Preljev:

  1. U dijelu Fante otopite prašak za puding. Ostatak zagrijte do vrenja, pa skuhajte puding (nekoliko minuta uz miješanje, na uobičajen način).
  2. Ohladite malo na sobnoj temperaturi, uz miješanje da se ne stvori korica pa prelijte po kremi.
  3. Ohladite kolač u frižideru (najbolje preko noći).

Klikni za print

Cheesecake od naranče

Vjerujemo da je većina vas upoznata s klasičnim cheesecakeom, ali ovu kombinaciju također morate probati.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 žlice gustina
  • 1 naranča
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g svježeg sira (posni/ricotta/krem)
  • malo šećera u prahu (za posipanje)
  • malo karamele ili džema od naranče (po želji)

Priprema:

  1. Miksajte jaja nekoliko minuta, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite s miksanjem dok ne dobijete pjenastu svijetlu smjesu.
  2. Tada dodajte koricu i sok jedne naranče, sir i gustin. Dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
  3. Pecite na 180 stupnjeva, 45-50 minuta. Pustite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a pa u frižideru.
  4. Pospite s malo šećera u prahu i prelijte s malo karamele ili džema.

Klikni za print

Rolat sa skutom i klementinama

Rolat sa skutom i klementinamaSkuta je sastojak koji ćete rijetko pronaći u receptima, a u ovoj kombinaciji je pun pogodak!

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 8 žlica glatkog brašna
  • korica limuna ili naranče

Za kremu:

  • 200 g skute
  • 200 g biljnog vrhnja za šlag
  • sok pola limuna
  • 1-2 žlice šećera u prahu

Ostalo:

  • 5-7 klementina ili sličnog voća
  • masni papir
  • malo šećera u prahu

Priprema:

  1. Izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer i koricu limuna (barem nekoliko minuta, dok smjesa ne posvijetli).
  2. Tada lagano umiješajte brašno, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Izlijte na masni papir u najveći kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 10 minuta.
  4. Vrući pečeni biskvit zajedno s papirom omotajte vlažnom krpom i ostavite da se prohladi.
  5. Za kremu posebno izmiksajte šlag. U drugoj posudi izmiksajte skutu, malo šećera u prahu i sok limuna. Probajte i po potrebi dodajte još malo šećera, pa spojite sa šlagom.
  6. Kada se biskvit ohladio, premjestite ga na čisti papir pa premažite kremom. U nizu slažite
  7. oguljene klementine pa zarolajte. Učvrstite krajeve masnog papira, kako bi se rolada stisnula.
  8. Ohladite u frižideru pa pospite s malo šećera u prahu.

Klikni za print

Kremasti kolač s vanilijom i narančom

Kremasti kolač s vanilijom i narančomZa jedno pravo osvježenje, recept u nastavku!

Sastojci:

Za koru:

  • 7 žlica glatkog brašna
  • 7 žlica šećera
  • 7 bjelanjaka
  • 3 žlice ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 10-ak žlica mlijeka

Za donju kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 4 žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 7 dcl mlijeka
  • 80 g margarina za kolače

Za gornju kremu:

  • 80 g maslaca
  • 10 žlica šećera
  • sok 1 naranče
  • 0,5 l mlijeka
  • 1 prašak za puding od vanilije

Priprema:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg, pa dodajte lagano šećer, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  2. Kad je smjesa jednolična, izlijte je u kalup srednje veličine i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva, dok ne porumeni (oko 30-40 minuta).
  3. Kad se biskvit malo ohladi, izbodite ga vilicom i zalijte hladnim mlijekom.
  4. Za prvu kremu umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im gustin i 2 dcl mlijeka, sve dobro sjedinite.
  5. Kuhajte smjesu u 5 dcl mlijeka, kao puding. Dobro ohladite.
  6. Margarin sobne temperature izmiksajte posebno pa spojite s ohlađenom smjesom. Ako želite malo prozračniju kremu, možete još dodati oko 50 ml izrađenog vrhnja za šlag.
  7. Za drugu kremu izmiksajte maslac, šećer i sok naranče. Posebno skuhajte puding od vanilije u 0,5 l mlijeka, prema uputama s vrećice, ali izostavite šećer.
  8. Ohlađeni puding spojite sa smjesom od maslaca, šećera i naranče. Kao i u prethodnu kremu, u ovu možete dodati malo vrhnja za šlag.

Klikni za print

Torta s ananasom

Torta s ananasomIako još nije ljeto, ako volite ananas ova torta vas može osvježiti u bilo koje godišnje doba.

Sastojci:

  • 2 kompota od ananasa (2 x 565 g)
  • 1 vrećica želatine u listićima (10 g)
  • 1 manje pakiranje piškota (do 200 g)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 ml jogurta s okusom ananasa

Priprema:

Krema:

  1. Izmiksajte vrhnje za šlag, dodajte jogurta od ananasa i rastopljenu želatinu u listićima (pripremljene prema uputama s vrećice).
  2. Sve još kratko miksajte dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte nekoliko kolutova ananasa nasjeckanih na sitno i promiješajte.

Podloga: Posložite u dno kalupa (ovdje je korišten okrugli, promjera 24 cm) piškote prethodno namočene u sok od ananasa (iz kompota). Trebat će vam otprilike 150 g piškota.

Slaganje:

  1. Oko podloge, na bočnu stranu kalupa složite ocijeđene kolutove ananasa, istresite svu kremu, poravnajte, i vrh torte ukrasite preostalim kolutovima ananasa.
  2. Hladite barem 2-3 sata prije vađenja iz kalupa.

Klikni za print

 

Autorica fotografija i recepata – Tonka Petričević

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...