Danas je dostupno u trgovinama puno različitih vrsta namaza od slatkih pa do slanih. Na kruh možemo kombinirati obje vrste, a Medo najviše voli slatke kombinirati uz neke slasne palačinke. No jeste li ikada poželjeli napraviti svoj domaći namaz? Ukoliko jeste, na pravom ste mjestu jer vas u nastavku očekuju čak četiri recepta za namaze iz Ivanine kuhinje, a na kraju vas očekuje par recepata kao iznenađenje uz koje možete kombinirati sva tri namaza.
MASLAC OD LJEŠNJAKA
Ovaj recept je vrlo jednostavan i za njega vam je potreban samo jedan sastojak, a to su, kao što već možete pretpostaviti iz naslova, lješnjaci.
Priprema:
- Lješnjake tostirati u pećnici 10ak min na 180°C. Pazite da ne zagore. Dok su još topli staviti ih u krpu i trljati da im skinete opnu.
- Ubaciti ih u procesor hrane i blendati (uz kratke pauze da ne pregori uređaj ako nema zaštitu od pregrijavanja) dok se ne pretvore u maslac.
Ovaj maslac možete namazati na kruh, palačinku ili ga ubaciti u kašu ili dodati u neki desert.
PEKMEZ OD SMOKAVA BEZ ŠEĆERA
Jedan fini domaći pekmez koji je Medin favorit, a sigurno smo da će osim vama, odgovarati i vašim bebama.
Sastojci:
- 1,5 kg svježih smokava (zrelih)
- 1/2 vanilin šećera (a može i bez toga)
- 2 dcl vode
- sok od 1/2 limuna
- sok od 1/2 naranče
- naribana korica 1/2 naranče
Priprema:
- Smokve oprati, skinuti peteljke i razrezati na 4 dijela. Staviti u posudu za kuhanje i preliti s 2 dcl vode, dodati vanilin šećer.
- Kuhati 20-ak min pa skloniti s vatre i usitniti štapnim mikserom. Dodati sok od limuna i naranče te narančinu koricu. Nastaviti kuhati još 10-15 min.
- Za to vrijeme oprane i suhe teglice (i poklopce) staviti u pećnicu na 100°C 10-ak min.
- Vrući pekmez puniti u vruće teglice. Odmah zatvoriti i okrenuti teglicu naopako (poklopac treba biti dolje). Tako ih ostaviti dok se pekmez ne ohladi. Kasnije normalo okrenuti i držati na hladnom mjestu (ja u hladnjaku). Otvorenu teglicu držati u hladnjaku i potrošiti u kratkom roku. (Iz ove doze dobije se 3,5 teglice srednje veličine)
MASLAC OD KIKIRIKIJA
Još jedan namaz koji je vrlo lako napraviti, a za njega vam trebaju samo dva sastojka – 300 grama kikirikija i mrvicu soli.
Priprema:
- Kikiriki stavite na papir za pečenje i ubacite u pećnicu na 190°C na 10ak minuta ( peći dok ne počne lagano hvatati boju).
- Ubacite ga u procesor hrane (npr. obična sjeckalicu), dodajte malo soli i blendajte dok ne poprimi glatku strukturu. Malo duže blendati nekoliko puta žlicom spuštati sadržaj na dno.
- Ukoliko želite glatki maslac, ostavite ovako, a ukoliko više volite s komadićima, samo nadodajte malo usitnjenog kikirikija i promiješajte.
NUTELLA NAMAZ
I kao šećer na kraju, svima dobro poznati nutella namaz.
Sastojci:
- 185 g tostiranih lješnjaka
- 8-9 namočenih datulja (10ak min u toploj vodi)
- 1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
- 25 g nezaslađenog kakaa
- prstohvat soli
- 1/2 žličice arome vanilije
- 2 žlice domaćeg meda
- 6 žlica bademovog mlijeka (može i obično)
Priprema:
- Lješnjake tostirate 10ak minuta u pećnici. Još vruće ih protrljate u kuhinjskoj krpi da im skinete opnu.
- Ubacite u sjeckalicu očišćene tostirane lješnjake do strukture maslaca pa onda dodate ostale sastojke. Kušajte dok pravite i regulirajte okus/slatkoću prema svojim željama.
- Držati u zatvorenoj teglici u hladnjaku.
APPLE ČINKICE
Za kraj vas očekuje od Ivane još par verzija recepata za palačinke. Kako Ivana kaže, apple činkice su neopisivno sočne i mekane.
Sastojci:
- 190 g jabuka
- 1 jaje
- 1 žlica eritrita (šećera)
- 100 g bijelog pirovog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 1 dcl + 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja (+još malo za pečenje)
Priprema:
- Sve sastojke izmiješati žlicom (smjesa mora biti gušća).
- Peći na tavi premazanoj kokos uljem (na srednjoj vatri, s obje strane). Dobije se 9 većih i debljih palačinkica.
- Servirati uz namaz po želji.
ZOBENE PALAČINKE
Sastojci:
- 100 g (usitnjenih) zobenih pahuljica
- 2 žlice kokos mrvica
- 1 jaje
- 1 srednja banana
- prstohvat soli
- malo cimeta i kardamoma
- 1 žličica praška za pecivo
- 2,5 žlice mlijeka po izboru
- 1 žlica cijeđenog soka od naranče
- 2 reda čokolade
Priprema:
- Zobene usitniti do brašna pa dodati sve ostale sastojke u sjeckalicu (osim čokolade). Dobije se gušća smjesa.
- Žlicom umiješati komadiće čokolade.
- Peći na srednjoj vatri na malo kokosovog ulja.
- Servirati uz namaz po želji, a Medo ih najviše voli s domaćim namazom od nutelle.
KOKOS PALAČINKE
Sastojci:
- 200 g bijelog pirovog brašna
- 2 prstohvata soli
- 1 prašak za pecivo (15 g)
- 3 žlice kokos mrvica
- 2 žlice eritrita (šećer po izboru)
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 375 ml mlijeka po izboru (kokosovo, obično, bademovo)
Priprema:
- Pomiješati suhe sastojke pa dodati ulje i mlijeko.
- Dobro izmiješati pjenjačom ili kuhačom.
- Pustiti da odmori par minuta pa peći na srednjoj vatri na malo maslaca.
- Za kraj, dodati namaz po želji za još bolji okus!
Autorica recepata i fotki je: Mommy in the kitchen
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Da je multitaksing i organizacija u kuhinji sve, najbolje zna mladi kuhar Vedran čije recepte sada možete i isprobati
Vege burgeri, brzo gotovi i fini svima
Nemate više ideja što bi kuhali za ručak? Medo se pobrinuo za to pa je umjesto klasičnog burgera, za vas je pripremio vege burgere koji su gotovi za čas!