Danas je dostupno u trgovinama puno različitih vrsta namaza od slatkih pa do slanih. Na kruh možemo kombinirati obje vrste, a Medo najviše voli slatke kombinirati uz neke slasne palačinke. No jeste li ikada poželjeli napraviti svoj domaći namaz? Ukoliko jeste, na pravom ste mjestu jer vas u nastavku očekuju čak četiri recepta za namaze iz Ivanine kuhinje, a na kraju vas očekuje par recepata kao iznenađenje uz koje možete kombinirati sva tri namaza.
MASLAC OD LJEŠNJAKA
Ovaj recept je vrlo jednostavan i za njega vam je potreban samo jedan sastojak, a to su, kao što već možete pretpostaviti iz naslova, lješnjaci.
Priprema:
- Lješnjake tostirati u pećnici 10ak min na 180°C. Pazite da ne zagore. Dok su još topli staviti ih u krpu i trljati da im skinete opnu.
- Ubaciti ih u procesor hrane i blendati (uz kratke pauze da ne pregori uređaj ako nema zaštitu od pregrijavanja) dok se ne pretvore u maslac.
Ovaj maslac možete namazati na kruh, palačinku ili ga ubaciti u kašu ili dodati u neki desert.
PEKMEZ OD SMOKAVA BEZ ŠEĆERA
Jedan fini domaći pekmez koji je Medin favorit, a sigurno smo da će osim vama, odgovarati i vašim bebama.
Sastojci:
- 1,5 kg svježih smokava (zrelih)
- 1/2 vanilin šećera (a može i bez toga)
- 2 dcl vode
- sok od 1/2 limuna
- sok od 1/2 naranče
- naribana korica 1/2 naranče
Priprema:
- Smokve oprati, skinuti peteljke i razrezati na 4 dijela. Staviti u posudu za kuhanje i preliti s 2 dcl vode, dodati vanilin šećer.
- Kuhati 20-ak min pa skloniti s vatre i usitniti štapnim mikserom. Dodati sok od limuna i naranče te narančinu koricu. Nastaviti kuhati još 10-15 min.
- Za to vrijeme oprane i suhe teglice (i poklopce) staviti u pećnicu na 100°C 10-ak min.
- Vrući pekmez puniti u vruće teglice. Odmah zatvoriti i okrenuti teglicu naopako (poklopac treba biti dolje). Tako ih ostaviti dok se pekmez ne ohladi. Kasnije normalo okrenuti i držati na hladnom mjestu (ja u hladnjaku). Otvorenu teglicu držati u hladnjaku i potrošiti u kratkom roku. (Iz ove doze dobije se 3,5 teglice srednje veličine)
MASLAC OD KIKIRIKIJA
Još jedan namaz koji je vrlo lako napraviti, a za njega vam trebaju samo dva sastojka – 300 grama kikirikija i mrvicu soli.
Priprema:
- Kikiriki stavite na papir za pečenje i ubacite u pećnicu na 190°C na 10ak minuta ( peći dok ne počne lagano hvatati boju).
- Ubacite ga u procesor hrane (npr. obična sjeckalicu), dodajte malo soli i blendajte dok ne poprimi glatku strukturu. Malo duže blendati nekoliko puta žlicom spuštati sadržaj na dno.
- Ukoliko želite glatki maslac, ostavite ovako, a ukoliko više volite s komadićima, samo nadodajte malo usitnjenog kikirikija i promiješajte.
NUTELLA NAMAZ
I kao šećer na kraju, svima dobro poznati nutella namaz.
Sastojci:
- 185 g tostiranih lješnjaka
- 8-9 namočenih datulja (10ak min u toploj vodi)
- 1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
- 25 g nezaslađenog kakaa
- prstohvat soli
- 1/2 žličice arome vanilije
- 2 žlice domaćeg meda
- 6 žlica bademovog mlijeka (može i obično)
Priprema:
- Lješnjake tostirate 10ak minuta u pećnici. Još vruće ih protrljate u kuhinjskoj krpi da im skinete opnu.
- Ubacite u sjeckalicu očišćene tostirane lješnjake do strukture maslaca pa onda dodate ostale sastojke. Kušajte dok pravite i regulirajte okus/slatkoću prema svojim željama.
- Držati u zatvorenoj teglici u hladnjaku.
APPLE ČINKICE
Za kraj vas očekuje od Ivane još par verzija recepata za palačinke. Kako Ivana kaže, apple činkice su neopisivno sočne i mekane.
Sastojci:
- 190 g jabuka
- 1 jaje
- 1 žlica eritrita (šećera)
- 100 g bijelog pirovog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 1 dcl + 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja (+još malo za pečenje)
Priprema:
- Sve sastojke izmiješati žlicom (smjesa mora biti gušća).
- Peći na tavi premazanoj kokos uljem (na srednjoj vatri, s obje strane). Dobije se 9 većih i debljih palačinkica.
- Servirati uz namaz po želji.
ZOBENE PALAČINKE
Sastojci:
- 100 g (usitnjenih) zobenih pahuljica
- 2 žlice kokos mrvica
- 1 jaje
- 1 srednja banana
- prstohvat soli
- malo cimeta i kardamoma
- 1 žličica praška za pecivo
- 2,5 žlice mlijeka po izboru
- 1 žlica cijeđenog soka od naranče
- 2 reda čokolade
Priprema:
- Zobene usitniti do brašna pa dodati sve ostale sastojke u sjeckalicu (osim čokolade). Dobije se gušća smjesa.
- Žlicom umiješati komadiće čokolade.
- Peći na srednjoj vatri na malo kokosovog ulja.
- Servirati uz namaz po želji, a Medo ih najviše voli s domaćim namazom od nutelle.
KOKOS PALAČINKE
Sastojci:
- 200 g bijelog pirovog brašna
- 2 prstohvata soli
- 1 prašak za pecivo (15 g)
- 3 žlice kokos mrvica
- 2 žlice eritrita (šećer po izboru)
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 375 ml mlijeka po izboru (kokosovo, obično, bademovo)
Priprema:
- Pomiješati suhe sastojke pa dodati ulje i mlijeko.
- Dobro izmiješati pjenjačom ili kuhačom.
- Pustiti da odmori par minuta pa peći na srednjoj vatri na malo maslaca.
- Za kraj, dodati namaz po želji za još bolji okus!
Autorica recepata i fotki je: Mommy in the kitchen
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Prištići – kako nastaju i kako ih se riješiti
Dosadni, pojavljuju se ne samo mladima u pubertetu, nego i odraslima. Zbog njih strepimo na prvim spojevima, iritantni su. Kako nastaju i zašto, važna su pitanja, jer dermatolozi tako mogu odrediti kako ih se riješiti.
Odlični naslovi za sve ljubitelje knjiga
Abstraction
Amalia Dalli Art galerija fotografija