Kuhamo s medom

Putujmo svijetom s Medom

Putovanja u druge zemlje dobro dođu čovjeku da se se makne od svakodnevnih obaveza i prepusti čarima druge zemlje te da se upozna s različitim kulturama i nauči nešto. Medo jako voli putovati, a najdraži dio putovanja mu je isprobavanje raznih jela te je odlučio u suradnji s Valentinom i vas odvesti sa sobom na put. Pridružite se Medi i Valentini te u ovome članku otputujte s njima na Daleki istok.

LJUTA JUHA S MESOM, TOFUOM I KINESKIM REZANCIMA

Sastojci:

  • 250 g kineskih rezanaca⠀
  • ulje za prženje
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice svježeg đumbira (~30 g)⠀
  • 60 g slanog kikirikija⠀
  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • 40 g umaka od kamenica⠀
  • 1 žlica mljevenog čilija⠀
  • 2 žlice vina (~30 ml)⠀
  • 1 žlica soja sosa (~15 ml)⠀
  • 2 žlice smeđeg šećera (~25 g)⠀
  • 1 žlica dimljene mljevene paprike⠀
  • 2 l goveđeg temeljca⠀
  • 1 zeleni feferon⠀
  • 1 poriluk (~100 g)⠀
  • 1 mrkva⠀
  • 100 g tofua⠀
  • mladi luk⠀

Priprema:

  1. Zagrijati ulje u woku.⠀
  2. Češnjak i svježi đumbir sitno nasjeckati te dodati u wok uz kikiriki. Pržiti minutu uz miješanje.⠀
  3. Dodati mljeveno meso, pržiti i miješati dok se ne skuha u potpunosti.⠀
  4. Dodati umak od kamenica i mljeveni čili te pržiti minutu-dvije.*umjesto ovih namirnica, možete iskoristiti i pastu od čilija te prilagoditi po svojem ukusu.⠀
  5. U posudici pomiješati vino, soja sos, smeđi šećer i dimljenu papriku te dodati u wok i dinstati oko 5 minuta.⠀
  6. Dodati nasjeckani feferon i poriluk na kolutiće te mrkvu na trakice.⠀
  7. Uliti temeljac, dovesti do ključanja, smanjiti vatru i kuhati oko pola sata ili dok se trećina vode ne izreducira.⠀
  8. Kineske rezance skuhati po uputstvima na pakiranju.⠀
  9. Pred kraj, dodati tofu narezan na kockice te dodati ljutine, soli ili šećera po potrebi.⠀
  10. Servirati s nasjeckanim mladim lukom.⠀

KOREJSKA PALAČINKA S MORSKIM PLODOVIMA

Sastojci:

  • ulje za prženje⠀

Smjesa za palačinku:

  • 150 g glatkog brašna⠀
  • 1 žlica kukuruznog škroba⠀
  • 1 žličica praška za pecivo⠀
  • 1 žličica soli⠀
  • 2 dl vode⠀
  • 100 g mladog luka⠀
  • 250 g morskih plodova⠀
  • 1 ljuti feferon⠀
  • 1 jaje

Umak

  • 2 žlice soja sosa⠀
  • 1 žlica vode⠀
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica svježeg đumbira⠀
  • 1 žličica rižinog octa⠀
  • 1 žličica sezama⠀
  • ½ žličice smeđeg šećera⠀
  • mladi luk i feferon⠀

Priprema:

  1. Mladi luk oprati, dobro osušiti i uzdužno prerezati.⠀
  2. Morske plodove odmrznuti (ako su smrznuti), ocijediti i osušiti.⠀
  3. Feferon narezati na kolutove te ostaviti par komada sa strane za umak (također narezati par kolutova mladog luka).⠀
  4. U zdjelu dodati brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i sol.⠀
  5. Lagano ulijevati ledenu vodu i usporedno miješati do konzistencije smjese za palačinke.⠀
  6. Smjestu ostaviti da odstoji te napraviti umak.⠀
  7. U posudici pomiješati sve sastojke za umak (češnjak i đumbir narezati na sitno).⠀
  8. U tavu dodati dovoljno ulja da prekrije dno te staviti zagrijavati na srednjoj temperaturi.⠀
  9. Položiti mladi luk te uliti 2/3 smjese.⠀
  10. Na smjesu rasporediti morske plodove i feferon te preliti s ostatkom smjese.⠀
  11. Jaje izmućkati i preliti preko smjese.⠀
  12. Peći 5-10 minuta ili dok donji dio palačinke ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje, smanjiti vatru po potrebi.⠀
  13. Pažljivo preokrenuti palačinku i peći još par minuta dok se ne iskuha do kraja.⠀
  14. Prebaciti na kuhinjski papir da upije višak masnoće.⠀
  15. Servirati s umakom.*ako imate manju tavu, napravite više manjih palačinki.⠀

STIR FRY OD PILETINE I POVRĆA

Sastojci:

  • 50 ml soja sosa⠀
  • 2 žličica stir fry začina⠀
  • sok od pola limuna⠀
  • 1 žličica meda⠀
  • prstohvat čilija⠀
  • 1 žlica ulja⠀
  • 350 g pilećih prsa⠀
  • ½ glavice luka⠀
  • ½ crvene paprike⠀
  • ½ zelene paprike⠀
  • 1 manja tikvica⠀
  • 150 g rajčice⠀
  • 60 g kukuruza⠀
  • 100 g brokule⠀
  • 100 g zelenih mahuna⠀
  • 250 g wok rezanaca⠀

Priprema:

  1. U posudici pomiješati soja sos, začine, sok od limuna, med i čili te ostaviti sa strane.⠀
  2. Narezati prsa na kockice ili trakice.⠀
  3. Povrće očistiti i narezati na kockice ili trakice, brokulu odvojiti na manje dijelove, a mahune narezati na kraće štapiće.⠀
  4. U vruću wok tavu dodati ulje i prepržiti pileća prsa sa svih strana.⠀
  5. Izvaditi meso na tanjur i ostaviti sa strane.⠀
  6. Postepeno dodavati povrće i kratko prepržiti da još uvijek ostane hrskavo.⠀
  7. Dodati prsa i preliti sa umakom.⠀
  8. Kuhati par minuta te posoliti i popapriti po potrebi.⠀
  9. Rezance pripremiti prema uputstvima na pakiranju.⠀

Autorica recepata i fotki je: Valentina  |   https://www.instagram.com/gastrovale.ig/

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave