Putovanja u druge zemlje dobro dođu čovjeku da se se makne od svakodnevnih obaveza i prepusti čarima druge zemlje te da se upozna s različitim kulturama i nauči nešto. Medo jako voli putovati, a najdraži dio putovanja mu je isprobavanje raznih jela te je odlučio u suradnji s Valentinom i vas odvesti sa sobom na put. Pridružite se Medi i Valentini te u ovome članku otputujte s njima na Daleki istok.
LJUTA JUHA S MESOM, TOFUOM I KINESKIM REZANCIMA
Sastojci:
- 250 g kineskih rezanaca⠀
- ulje za prženje
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice svježeg đumbira (~30 g)⠀
- 60 g slanog kikirikija⠀
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 40 g umaka od kamenica⠀
- 1 žlica mljevenog čilija⠀
- 2 žlice vina (~30 ml)⠀
- 1 žlica soja sosa (~15 ml)⠀
- 2 žlice smeđeg šećera (~25 g)⠀
- 1 žlica dimljene mljevene paprike⠀
- 2 l goveđeg temeljca⠀
- 1 zeleni feferon⠀
- 1 poriluk (~100 g)⠀
- 1 mrkva⠀
- 100 g tofua⠀
- mladi luk⠀
⠀
Priprema:
- Zagrijati ulje u woku.⠀
- Češnjak i svježi đumbir sitno nasjeckati te dodati u wok uz kikiriki. Pržiti minutu uz miješanje.⠀
- Dodati mljeveno meso, pržiti i miješati dok se ne skuha u potpunosti.⠀
- Dodati umak od kamenica i mljeveni čili te pržiti minutu-dvije.*umjesto ovih namirnica, možete iskoristiti i pastu od čilija te prilagoditi po svojem ukusu.⠀
- U posudici pomiješati vino, soja sos, smeđi šećer i dimljenu papriku te dodati u wok i dinstati oko 5 minuta.⠀
- Dodati nasjeckani feferon i poriluk na kolutiće te mrkvu na trakice.⠀
- Uliti temeljac, dovesti do ključanja, smanjiti vatru i kuhati oko pola sata ili dok se trećina vode ne izreducira.⠀
- Kineske rezance skuhati po uputstvima na pakiranju.⠀
- Pred kraj, dodati tofu narezan na kockice te dodati ljutine, soli ili šećera po potrebi.⠀
- Servirati s nasjeckanim mladim lukom.⠀
KOREJSKA PALAČINKA S MORSKIM PLODOVIMA
Sastojci:
- ulje za prženje⠀
Smjesa za palačinku:
- 150 g glatkog brašna⠀
- 1 žlica kukuruznog škroba⠀
- 1 žličica praška za pecivo⠀
- 1 žličica soli⠀
- 2 dl vode⠀
- 100 g mladog luka⠀
- 250 g morskih plodova⠀
- 1 ljuti feferon⠀
- 1 jaje
Umak
- 2 žlice soja sosa⠀
- 1 žlica vode⠀
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica svježeg đumbira⠀
- 1 žličica rižinog octa⠀
- 1 žličica sezama⠀
- ½ žličice smeđeg šećera⠀
- mladi luk i feferon⠀
Priprema:
- Mladi luk oprati, dobro osušiti i uzdužno prerezati.⠀
- Morske plodove odmrznuti (ako su smrznuti), ocijediti i osušiti.⠀
- Feferon narezati na kolutove te ostaviti par komada sa strane za umak (također narezati par kolutova mladog luka).⠀
- U zdjelu dodati brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i sol.⠀
- Lagano ulijevati ledenu vodu i usporedno miješati do konzistencije smjese za palačinke.⠀
- Smjestu ostaviti da odstoji te napraviti umak.⠀
- U posudici pomiješati sve sastojke za umak (češnjak i đumbir narezati na sitno).⠀
- U tavu dodati dovoljno ulja da prekrije dno te staviti zagrijavati na srednjoj temperaturi.⠀
- Položiti mladi luk te uliti 2/3 smjese.⠀
- Na smjesu rasporediti morske plodove i feferon te preliti s ostatkom smjese.⠀
- Jaje izmućkati i preliti preko smjese.⠀
- Peći 5-10 minuta ili dok donji dio palačinke ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje, smanjiti vatru po potrebi.⠀
- Pažljivo preokrenuti palačinku i peći još par minuta dok se ne iskuha do kraja.⠀
- Prebaciti na kuhinjski papir da upije višak masnoće.⠀
- Servirati s umakom.*ako imate manju tavu, napravite više manjih palačinki.⠀
STIR FRY OD PILETINE I POVRĆA
Sastojci:
- 50 ml soja sosa⠀
- 2 žličica stir fry začina⠀
- sok od pola limuna⠀
- 1 žličica meda⠀
- prstohvat čilija⠀
- 1 žlica ulja⠀
- 350 g pilećih prsa⠀
- ½ glavice luka⠀
- ½ crvene paprike⠀
- ½ zelene paprike⠀
- 1 manja tikvica⠀
- 150 g rajčice⠀
- 60 g kukuruza⠀
- 100 g brokule⠀
- 100 g zelenih mahuna⠀
- 250 g wok rezanaca⠀
Priprema:
- U posudici pomiješati soja sos, začine, sok od limuna, med i čili te ostaviti sa strane.⠀
- Narezati prsa na kockice ili trakice.⠀
- Povrće očistiti i narezati na kockice ili trakice, brokulu odvojiti na manje dijelove, a mahune narezati na kraće štapiće.⠀
- U vruću wok tavu dodati ulje i prepržiti pileća prsa sa svih strana.⠀
- Izvaditi meso na tanjur i ostaviti sa strane.⠀
- Postepeno dodavati povrće i kratko prepržiti da još uvijek ostane hrskavo.⠀
- Dodati prsa i preliti sa umakom.⠀
- Kuhati par minuta te posoliti i popapriti po potrebi.⠀
- Rezance pripremiti prema uputstvima na pakiranju.⠀
Autorica recepata i fotki je: Valentina | https://www.instagram.com/gastrovale.ig/
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Sirove torte bez pečenja
Jeste li znali za 5 velikih svjetskih čuda
Ljepote prirode još uvijek nas zapanjuju. Uzrok su našeg nepodijeljenog divljenja. Prirodne ljepote naše planete, oslikavaju se milijunima godina. Osim prirode, tu su i znamenitosti kojima se također divimo.
Doručak, brzi i zdravi
Doručak je najvažniji obrok u danu i vrlo je bitan kako bismo osigurali energiju potrebnu za ostatak dana. Preskakanje doručka je česta navika kod ljudi koja nije dobra za naš organizam.