Kuhamo s medom

Božićni kolači

Božić nam je sve bliže i sigurni smo da ste već krenuli u pripremu božićnih slastica. Medo svake godine s Medicom priprema božićne kolače i keksiće. Na Medu vas na prvu vjerojatno asocira med, međutim Medo i Medica uživaju u svakakvim vrstama blagdanskih slastica. Neke od tradicionalnih božićnih kolača, donosimo vam u ovome članku, a na vama je da odaberete koje ćete ove godine iznijeti na blagdanski stol.

Fritule

Jedne od najpoznatijih slastica u adventsko vrijeme su upravo fritule. U suradnji s Eci Peci Ispeci, u nastavku vas očekuje recept za fine i slasne fritule.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 čvrsta jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • izribana korica limuna
  • 250 g brašna
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice smeđega šećera

Priprema:

  1. U posudi sve sastojke izmiješajte pjenjačom.
  2. Dobro zagrijte ulje.
  3. Sa dvije žličice smjesu stavljajte u ulje u obliku kuglice.
  4. Kad dobiju zlatnu boju izvadite ih i pospite po želji nekim preljevom ili šećerom u prahu.

Autor: eci.peci.ispeci

Božićni keksići

Božićni keksići su uvijek najbolji kada malo duže stoje, međutim teško im je odoliti i često se već pojedu i prije samog Božića. U suradnji s Priče o kolačima, donosimo vam u nastavku recept za Božićne kekse s kojima ne možete pogriješiti.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 10 dag margarina sobne temperature
  • 5 dag maslaca sobne temperature
  • 1 žličica arome vanilije
  • 10 dag šećera
  • prstohvat soli
  • 10 dag mljevenih lješnjaka
  • 30 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • čokolada za kuhanje

Priprema:

  1. Jaja, margarin, maslac, aromu vanilije, šećer sol i mljevene lješnjake promiješajte mikserom.
  2. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i rukom umijesite tijesto. Ako se previše lijepi, dodajte još brašna. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjak 1 sat.
  3. Kad se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i izrezujte oblike po želji.
  4. Također možete tijesto razvaljati jako tanko pa rezati tijesto kao da pečete linzere.
  5. Ispecite ih na 170 stupnjeva.
  6. Ohlađene kekse prošarajte čokoladom (ako ih radite na takav način, potrebno vam je 5 dag čokolade), prelijte potpuno čokoladom (potrebno vam je oko 20 dag čokolade) ili pečene kekse koje ste izrezali kao za linzere spajajte otopljenom čokoladom (potrebno je oko 10 dag čokolade).

Autor: price_o_kolacima

Medenjaci

Ako ste mislili da će baš svaki recept biti bez meda, malo ste se prevarili. Medo je u suradnji s Mirjanom, odlučio uvrstiti i medenjake.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 120 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 380 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žlica začina za medenjake
  • 100 g mljevenih badema
  • ribana korica limuna
  • 120 g meda
  • 50 – 100 g oguljenih badema ili oraha (za ukrašavanje)

Priprema:

  1. Jaja, šećer i maslac umutiti mikserom te dodati ostale sastojke.
  2. Umijesiti tijesto (ako je smjesa malo rjeđa, staviti je u hladnjak na 30 minuta) i oblikovati kuglice veličine manjeg oraha.
  3. Kuglice slagati na masni papir i na svaku utisnuti badem ili orah.
  4. Medenjake peći 10 – 12 min u pećnici zagrijanoj na 180°C.
  5. Količina je dovoljna za 60 medenjaka.

Autor: od.slatkoga.sladje

Nutellotti

Iz samog naziva možete zaključiti da je jedan od sastojaka nutella. U suradnji s VERka in the kitchen, saznajte i ostale sastojke u nastavku.

Sastojci:

  • 180g Nutelle
  • 180g glatkog brašna
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Pjenjačom izmiješajte Nutellu i jaje.
  2. Dodajte prosijano brašno i zamijesite meko tijesto. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite da odstoji u frižideru 30min.
  3. Oblikujte kuglice željene veličine i utisnite prstom ili drškom kuhače rupicu. Od ove smjese ćete dobit 12 keksića.
  4. Pecite na papiru za pečenje 10min na 180°C.
  5. Kada su keksići gotovi, punite ih Nutellom i posipajte s malo prženih lješnjaka. Punjenje i dodaci mogu biti različiti pa se igrajte sa onim što volite.

Autor: verka.inthekitchen

Kokosići

Ukoliko ste ljubitelji kokosa i jednostavnih i brzih recepata, ovi kokosići su savršeni za vas. U suradnji s Ivanom, recept je u nastavku.

Sastojci:

  • 5 bjelanjaka
  • 250g šećera (za zdraviju verziju koristite brezin šećer)
  • 320g kokos mrvica
  • čokolada za umočiti i malo kokos mrvica za posuti

Priprema:

  1. Bjelanjke miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  2. Tada postepeno dodavati šećer i nastaviti miksati dok se ne počne topiti.
  3. Na kraju dodati kokos mrvice i kratko izmiksati. Smjesa je malo ljepljiva i to je ok.
  4. Oblikovati kuglice (veličine Rafaelo kuglice, možete ih lagano pritisnuti od gore) i slagati s razmakom na papir za pečenje.
  5. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C cca 13-15 min (ja sam pekla s ventilatorom). Gotovi su kad uhvate zlatnu boju (unutra su mekani).
  6.  Kad se ohlade možete ih umočiti u tamnu ili bijelu čokoladu i posuti kokos mrvicama. Dobije se cca 45 komada.

Autor: _mommy_in_the_kitchen

Raspucanci

Ovi keksići su vrlo popularni u različitim verzijama, ali nakon što se probaju, jasno je svima zašto. U suradnji s Zalogajcic_hr, u nastavku vas očekuje recept za čokoladne raspucance.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica kakaa u prahu
  • 2 jaja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 80 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • kristal šećer
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Čokoladu i maslac otopite zajedno na pari i ostavite neka se malo ohladi.
  2. Zatim dodajte sol, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte.
  3. Na kraju kuhačom umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
  4. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata.
  5. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim i u šećer u prahu.
  6. Kuglice posložite u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite 10 minuta na temperaturi od 170 ̊ C. Ostavite dovoljno razmaka između kuglica jer će se tokom pečenja raširiti.
  7. Pečeni keksi na dodir moraju biti meki u sredini.

Autor: zalogajcic_hr

Vanilin kiflice

Sigurno smo da ste svi upoznati s vanilin kiflicama. Ove kiflice neizostavan su dio Medinih suhih keksića. U suradnji s Kristinom, recept vas očekuje u nastavku.

Sastojci:

  • 2 dl masti
  • 2 dl kristal šećera
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 8 dl glatkog pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • limunova korica i sok

Priprema:

  1. U dublju posudu stavite 2 dl masti i 2 dl kristal šećera. Promiješajte sve zajedno.
  2. U smjesu od masti i šećera dodajte još i 2 dl kiselog vrhnja, 3 razmućena jaja, 1 vanilin šećer, limunovu koricu i sok. Sve opet dobro promiješajte.
  3. Postepeno dodavati i 8 dl brašna u koje smo umiješali i 1 prašak za pecivo. Sve počnite mijesiti rukama. Potom tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, oblikujte “loptu” te ga vratite nazad u posudu, prekrijte kuhinjskom krpom te stavite u hladnjak na 30 minuta.
  4. Nakon 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka, podijelite na dva dijela, trgajte komadiće veličine oraha i oblikujte kiflice. Slažite ih u nauljen i pobrasnjen za pećenje, te stavite peći oko 10 minuta na 180°C.
  5. Vruće uvaljajte u šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom.

Autor: sweet__saltyworld

Kućica od medenjaka

I kao šećer na kraju, u suradnji s Anom u nastavku vas očekuje ova preslatka kućica od medenjaka. Osim što je prekrasna dekoracija na blagdanskom stolu, kućica je i jestiva.

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna
  • malo soli
  • 80 g meda
  • 1 jaje
  • 175 g smeđeg šećera
  • 125 g maslaca
  • žličica đumbira, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta

Za kraljevsku glazuru (ukrašavanje):

  • 1 bjelanjak
  • 250 g šećera u prahu
  • par kapi limunovog soka

Lijepljenje:

  • karamelizirani šećer

Priprema:

  1. Umijesite tijesto za gingerbread kekse.
  2. Ostavite ga u hladnjaku 2 sata pa ga razvaljajte na oko 3mm. Ja sam šablone za kućicu izrezala od papira i s njima rezala nožem po tijestu. Imate po internetu razne pa izaberite. Treba prednja i stražnja strana koje su iste, samo prednja ima vrata, zatim dvije iste bočne i dvije iste za krov. Napravite od ostatka još par borova i čovječuljka koji će upotpunit vašu zimsku bajku.
  3. Dijelove stavite peći na 180 stupnjeva oko 10-ak minuta. Kada ih izvadite iz pećnice odmah ih stavite na ravnu podlogu da se ne iskrive.
  4. Napravite smjesu za ukrašavanje slastičarskom vrećicom.
  5. Istucite bjelanjak i polako dodajte šećer u prahu i par kapi lim soka. Smjesa mora ljepljiva i čvrsta.
  6. Ukrašavajte kako god hoćete. Možete i bombonima, dajte mašti na volju. Ja sam htjela
    jednostavno postići samo efekt snijega. Kad ukrasite sve dijelove i osuši se, napravite karamel.
  7. Stavite na laganu vatru oko 200 g šećera i miješajte sve dok se šećer ne pretvori u tekuću, smeđu i gustu ljepljivu smjesu. Držite lonac cijelo vrijeme na vatri dok uranjate rubove stranica i brzo lijepite jer se karamel brzo stvrdne kad se ohladi.
  8. Taknite i borove karamelom pa će se lako zalijepiti na podlogu gdje će te smjestiti vašu zimsku bajku.
  9. Pospite okolo kokosovo brašno i šećer u prahu po krovu za efekt snijega.

Autor: kad_ana_misi_slatko

© Medo.hr

medo kuhar

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...