Uređenje doma

Čišćenje ormara – riješite se nepotrebnog

Vjerovatno ste se odmorili preko ljeta, možda navratili malo do obale, ili se odmarali u hladu ispod oraha u vlastitom vrhu. Kako god, baterije su vam pune i imate puno više strpljenja za sve oko sebe, a to uključuje i one poslove koje ne želite raditi. No ipak, svjesni ste da postoje poslovi koje ne može odraditi nitko osim vas, kao slaganje ormara s odjećom.

Pa krenimo tu vašu ljetnu energiju uspmjeriti na zabavni posao čišćenja ormara.

Čišćenje ormara može biti zabava?

Naravno, jer ćete pronaći skriveno blago. Naći ćete dugo izgubljenu majicu ili onu jednu čarapu koja nikako da se spari sa svojim parom. Pronaći ćete odjevne predmete koji će vas vratiti u prošlost, možda čak i predaleku i pitat ćete se zašto taj pulover već nije završio u smeću. Pa krenimo…

Odaberite jutro, netom poslije jutarnje kave dok je mozak bistar i britak pri odabiru odjeće, gdje ćete biti zaista realni pri izboru odjevnih predmeta. Dan kad vam se ne žuri i kad možete zaista odlučiti zašto jaknu kupljenu prošle godine ne želite nositi, bez pitanja ukućanja “pa šta joj nedostaje?”

Ispraznite ormar

Izvadite sve, pobacajte na hrpu na krevetu i samo bacajte na pod iza sebe, vadite i bacajte, kao da imate ulogu u filmu gdje se morate spakirati u 3 minute. Ne odustajte! Nek vam ona krasna košulja ne odvrati pažnju. Košulje, hlače, suknje, donji veš, jedna sportska čarapa, šal, zimska jakna…Jeste? Odlično!

Hrpa na vašem krevetu ili podu je nevjerovatna. Već na prvu vidite nešto za baciti, no nismo još stigli do toga.

Očistite ormar

Kad je cijeli ormar prazan, prebrišite unutrašnjost ormara vlažnom krpom ili maramicama za čišćenje. Pripremite ga za robu koju ćete ponovo staviti u njega, no ovaj put na drugačiji način.

Skinite robu s vješalica

Sve košulje, jakne, majice i ostalo što vidi na vješalicama skinite sa vješalica. Vješalice također prebrišite i vratite ih u ormar. Okrenite kukice sve u jednom smjeru. Pregledajte vješalice. Ukoliko naiđete na neku oštećenu ili već jako staru koja vam kvari dojam ormara izbacite je. Vaša odjeća zaslužuje lijepu vješalicu. Pogledajte u ormar. Uredno za ne? Već i ovako prazan, prebrisan i s urednim vješalicama izgleda dobro.

Krenimo polako

Koliko god grudnjak izvučenih žica bio udoban zar zaista želite završiti kod doktora s njim? Ili još gore muškarac vašeg života da vas vidi u tom iznošenom grudnjaku. Bacite ga! Zaboravite na njega! S gaćicama je potpuno ista stvar, sve one razvučenih guma bacite. Vidi ove krasne čipkaste gaćice sa posebne trenutke koje su ustvari neudobne i nosite ih hmmm nikad, ali eto imate ih. Bacite i njih!  Ako se u donjem rublju ne osjećate udobno, niti najskuplja haljina neće popraviti osjećaj. Ako bacanje svega toga znači da ćete ostati samo na dva kompleta donjeg rublja, vrijeme je za shopping.

Odjevne pogreške

Haljina koju ste skupo platili a nosili je…niti jednom! Da li se želite iznova podsjećati na tu skupu kupovinu koja je bila čista pogreška. Ako se do sada niste natjerali da je nosite, jednostavno nećete. Poklonite je prijateljici ili prodajte, no jednostavno je izbacite iz ormara. Potpuno ista stvar je s odjevnim predmetima kupljenim na sniženju. Jer.. bila je prilika! A ustvari, to niste vi. Ta vesta je predimenzionirana, pretopla, precrvena, maknite je iz vidokruga. Jer nikakve koristi nemate od odjevnog predmeta koji vam nosi negativne emocije.

Recept je jednostavan odjeća koja vas ne veseli kad je vidite ili kad je odjenete nema više prostora u vašem ormaru. Možda je u pitanju srednjoškolska haljina koju još uvijek možete odjenuti, no da li zaista želite hodati po gradu u haljini koju ste nosili prije 20 godina!

Pregledajte majice i košulje. Ukoliko su oštećene zapitajte se da li se mogu popraviti, te ukoliko mogu da li ih takve popravljene uopće želite nositi? Ukoliko je odgovor negativan, sve složite na hrpu za baciti ili pokloniti. Najdraža košulja sa marljom od tinte? Bila je najdraža sve do te mrlje, nakon toga je postala višak. Budite grubo realni jer vam ne treba 10 minuta gledanja u ormar da bi zaključili da “nemate ništa”.

Preuske traperice koje godinama niste mogli nositi, jer zapravo više niste tinejdžerica. Ukoliko ste u procesu mršavljenja odlično, no ne bi li bilo zabavnije nagraditi se potpuno novim parom traperica? Prestanite tražiti povratak u prošlost, jer život je sada i ovdje!

Ukoliko niste sigurni da li je za baciti ili ostaviti, pomognite se sa shemom.

Sve što niste nosili godinu dana

Nakon što ste vidjeli da je gotovo trećina odjevnih predmeta za baciti ili možda čak i polovina, ono što ćete stvarno nositi vratite u ormar. Sve košulje koje imate, tunike i bluze stavite na vješalice no na vješalici smije biti obješen samo jedan predmet. Tako ćete spriječiti zapetljavanje vješalica i odjevnih predmeta pri izvlačenju iz ormara.

Prilikom vađenja vješalice vratite je u ormar s kukicom okrenutom u suprotnom smjeru.

Za godinu dana pogledajte koje su vješalice ostale okrenute u onom prvom smjeru. Ukoliko takvih vješalica ima, to znači da taj odjevni predmet niste nosili godinu dana. U slučaju da je to skijaško odijelo koje čeka svoj trenutak aktivnosti na glečeru, njega ostavite. No ukoliko je na toj vješalici majica, suknja, košulja koja godinu dana čeka svoj trenutak da je odjenete, za te komade očito niste vezani i bez njih možete.

Nakog ovog čišćenja nagradite se novim odjevnim predmetom. Zavrijedili ste!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...