Kuhamo s medom

Čarolija na tanjuru – jela koja pričaju svoju priču

Umjetnost ne mora biti samo na platnu, ona se može nalaziti svuda oko nas. Možete biti u raznim oblicima i ponekad ju čak iz prve ne možemo prepoznati, ali zato uvijek možemo prepoznati njezinu jedinstvenost. Medo je nedavno surfao po internetu i naišao je na jedan Facebook profil na kojem možete pronaći slike tanjura na kojima se nalaze razna jela. Međutim, to nije klasičan profil s receptima već bismo ta jela mogli nazvati remek-djelom Sanelle Drobnjak koja radi čarolije na tanjuru. Medo se zaista oduševio njezinim kreacijama te ju je odmah kontaktirao kako bi ovu priču mogao podijeliti i s vama. U nastavku vas očekuje intervju sa Sanellom i fotografije njezinih kulinarskih kreacija na tanjuru.

Kad ste krenuli ukrašavati hranu?
Moje zanimanje za ovakvo ukrašavanje hrane došlo je sasvim slučajno kada sam vidjela na internetu jednu inozemnu stranicu. Divila sam se i sama sebi rekla “hajde da i ja pokušam nešto slično”. Obzirom da mi je slikanje hobi, nije mi bio nikakav problem uskladiti boje. Bilo je malo teže rezati željene oblike jer i dan danas nemam nikakav specijalan alat, već samo skalpel i nožić.

Kako ste došli na tu ideju?
Ideja mi je došla, kao što sam već prethodno spomenula, vidjevši neku food art stranicu pa sam sama sebe motivirala da vidim hoću li i ja nešto takvo uspjeti napraviti. Čista radoznalost da vidim svoje mogućnosti, ali bilo je zanimljivo prihvatiti takav izazov.

Inspirira li vas nešto ili inspiracija dolazi iz vaše mašte?
Ponekada inspiracija dolazi sama od sebe, a ponekada vidim negdje nešto pa pokušam dodati onaj svoj touch (stil).

Koji je najkompliciraniji rad koji ste napravili?
Što se tiče najkompliciranijeg rada, smatram da svaki nosi svoju težinu izrade. Ponekada je puno tih sitnih detalja koje treba izrezati i spojiti poput slagalice.

Koji je vaš najdraži rad?
Moj najdraži rad su tzv. ”balerinke od patlidžana” koje su obišle mnogo kulinarskih grupa. One ne samo što su ukras, već su i kompletan ručak od kojeg se možeš najesti. Mnogi se i našale kada vide moju objavu da se od toga kod mene ne bi najeli, već bi ostali gladni. Većinom volim raditi s povrćem jer je vrlo zahvalno i šarenih boja. Sretna sam kada se javljaju mame i bake i zahvaljuju na idejama govoreći mi da njihova djeca to ne vole, ali kada vide kreaciju požele ju i pojesti.

Koliko vam otprilike vremenski treba za jednu kreaciju?
Za jedan kreaciju mi treba otprilike 30 minuta. Sve ovisi o tome koliko je zahtjevno rezuckanje detalja. Neke napravim i prije, ali to se odnosi na one jednostavnije.

Ukrašavate li tanjur za vrijeme kuhanja ili u slobodno vrijeme?
Ukrašavanje jela me nekako ispunjuje. Ima dana kada nemam volje pa se ne primam toga, ali u principu kada kuham prihvatim se i ukrašavanja.

Možete primijetiti kako je Sanella u prvom dijelu intervjua spomenula kako joj hobi, tj. slikanje pomaže uskladiti boje kada radi kreacije s hranom na tanjuru. Tu povezanost umjetnosti možemo svugdje pronaći i nikada se nemojte bojati prihvatiti izazov i okušati se u nečemu novome. Čak i djeca zavole povrće nakon ovih divnih Sanellinih kreacija na tanjuru.

Autorica fotografija i recepata – Sanella Drobnjak

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave