
Baklava s pistacijima kao iz Istanbula
Dugo vremena je prošlo od kad sam na instagramu vidio story ili objave iz restorana, najčešće u Istanbulu, gdje se baklava s pistacijom servira uz sladoled od vanilije, koji se stavi u baklavu između punjenja (pistacija) i gornjeg sloja kore. Već tada sam znao da to moram napraviti u kućnoj varijanti. Tako je i bilo. I eto, ravno iz pećnice na objavu, bez ikakvih dekoracija.Kao što vidite u sastojcima, treba svega nekoliko sastojaka i oko 40 minuta vašeg truda da baklavu složite i stavite u pećnicu.
Print
Pin
Add to Collection
Ingredients
- 1 pakiranje kora za pitu ili savijaču
- 300 g neslanog pistacija
- 200 g maslaca
Šećerni sirup
- 800ml vode+800g šečera+sok od jednog ili dva limuna
Sloj ispod pistacija
- 300 ml mlijeka i 2 žlice griza
Instructions
- Sameljite pistacije, ali ne presitno.
- Izrežite kore u obliku kruga veličine posude za pečenje (26-28cm).S malo maslaca premažite posudu, a ostatak maslaca otopite.
- Sada slažite prvih 10 kora jednu na drugu tako da svaku koru poprskate maslacem i pospete pistacijem. Zatim premažite sa skuhanim i ohlađenim grizom u mlijeku. Pospite griz pistacijem. Nastavite slagati preostale kore na isti način kao i prvih 10 kora.
- Narežite baklavu kao na slici, prelijte s ostatkom otopljenog maslaca.Stavite peći baklavu u pećnicu na 190°C oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
- Na kraju baklavu zalijte šećernim sirupom. Dobar tek!
Šećerni sirup
- Vodu, šećer (možei smeđi šećer) i limunov sok kuhati 20 minuta dok se ne dobije gusti šećerni sirup.U ovaj šećerni sirup sam dodao i prstohvat soli, jer kakav je to kolač bez malo soli...
Notes
Ja sam Vedran i imam 22 godine. Student sam treće godine ekonomije, te u slobodno vrijeme istražujem razne recepte i kuham. Tako je i 2020. godine nastao profil Vedranova kuhinja koji sam prvenstveno otvorio kako bih sebi dao foto uspomene, što sam sve kuhao i pripremao kroz godine.
Drago mi je da je preko 1200 ljudi u ovih godinu dana prepoznalo moj trud, te kroz interakciju na instagramu saznajem da dosta pratitelja sprema i isprobava moje recepte. Sve svoje recepte isprobavam, a na kraju i dijelim na instagramu, prvenstveno od ljudi koje cijenim i smatram da znaju bolje nego ja. A to su za kolače i peciva svakako Tea Mamut i Petra Jelinić. S obzirom da aktivno kuham preko 5 godina, mogu izdvojiti i par savjeta koje sam naučio da mi život u kuhinji bude lakši. To su svakako dobra priprema i organizacija. Znati što i kako napraviti je već pola posla. Naprimjer, ako znam da radim tortu za koju trebam peći biskvit i raditi kremu, prva stvar po odlasku u kuhinju biti će mi uključiti pećnicu, te pripremiti vagu i sve sastojke. Dok se biskvit peče, već ću zakuhati ili izmiksati kremu. Tako da multitasking i organizacija vremena u kuhinji je sve.
Drago mi je da je preko 1200 ljudi u ovih godinu dana prepoznalo moj trud, te kroz interakciju na instagramu saznajem da dosta pratitelja sprema i isprobava moje recepte. Sve svoje recepte isprobavam, a na kraju i dijelim na instagramu, prvenstveno od ljudi koje cijenim i smatram da znaju bolje nego ja. A to su za kolače i peciva svakako Tea Mamut i Petra Jelinić. S obzirom da aktivno kuham preko 5 godina, mogu izdvojiti i par savjeta koje sam naučio da mi život u kuhinji bude lakši. To su svakako dobra priprema i organizacija. Znati što i kako napraviti je već pola posla. Naprimjer, ako znam da radim tortu za koju trebam peći biskvit i raditi kremu, prva stvar po odlasku u kuhinju biti će mi uključiti pećnicu, te pripremiti vagu i sve sastojke. Dok se biskvit peče, već ću zakuhati ili izmiksati kremu. Tako da multitasking i organizacija vremena u kuhinji je sve.

Punjene kiflice koje će svima uspjeti
Jedan recept za one koji se možda prvi put susreću s dizanim tijestom ili kojima izrada takvog tijesta ne ide od ruke. Treba vam samo malo dobre volje, vaga i ove kiflice će vam uvijek ispasti savršeno!
Print
Pin
Add to Collection
Ingredients
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 do 1,5 žličica žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 paketić suhog kvasca
- 150 ml mlakog mlijeka
- 100 ml mlake vode
- 50 ml jogurta
- 100 ml ulja
- abc sir, šunka
Instructions
- Pomiješajte zajedno sve suhe sastojke u zdjeli kuhinjskog robota ili u posudi gdje ćete zamijesiti tijesto ručno (možete i običnim mikserom s nastavcima za tijesto, lakše je).
- Tijesto malo pouljite kako se ne bi sušilo, te pokrjite krpom ili prozirnom folijom. Ostavite da tijesto odmori od 1 do 2 sata.
- Tada tijesto istresite na radnu površinu koju ste lagano pobrašnili, te podijelite tijesto na 4 dijela.Formirajte u loptice i pustite da odmori samo 10 minuta kako bi se tijesto lakše razvuklo.
- Razvaljajte svaku lopticu tijesta u krug, te režite krug na 8 dijelova. Punite svaki trokutić po želji (abc sirom, rezanom šunkom ), te uvijte kiflice.
- Posložite ih na protvan s papirom za pečenje, premažite žumanjkom s malo mlijeka, te pustite da kiflice odmore još pola sata. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200 stupnjeva oko 15-20 minuta (dok lijepo ne porumeni). Dobar tek!
Notes

MOGLO BI VAS ZANIMATI
02
lip
Maleni talenti iz cijeloga svijeta
Karla Tomić, učenica petog razreda OŠ, Katoličkog školskog centra Sveti Franjo u Tuzli.
25
ožu
Coflek i njegova svrha
Coflek na zimskoj kapi je svima simpatičan, pogotovo djeci. I svi smo kad smo bili djeca nosili kape sa coflekom, a neki takve kape vol...
23
svi
Najveća mačka nije lav, ali je ipak kralj
Po veličini, kralj životinja svako bi trebala biti druga, najveća mačka. Tigar. Ali nije. Ipak je lav. Teško je proniknuti zašto ga ljudi tako nazivaju. Sigurno nije jer ne radi ništa, samo spava i pari se.