Recepti

Da je multitaksing i organizacija u kuhinji sve, najbolje zna mladi kuhar Vedran čije recepte sada možete i isprobati

 

Baklava s pistacijima kao iz Istanbula

Dugo vremena je prošlo od kad sam na instagramu vidio story ili objave iz restorana, najčešće u Istanbulu, gdje se baklava s pistacijom servira uz sladoled od vanilije, koji se stavi u baklavu između punjenja (pistacija) i gornjeg sloja kore. Već tada sam znao da to moram napraviti u kućnoj varijanti. Tako je i bilo. I eto, ravno iz pećnice na objavu, bez ikakvih dekoracija.
Kao što vidite u sastojcima, treba svega nekoliko sastojaka i oko 40 minuta vašeg truda da baklavu složite i stavite u pećnicu.
Print Pin Dodaj u kolekciju
Jelo: Desert, kolač
Ključna riječ: baklava, pistacijo

Sastojci

  • 1 pakiranje kora za pitu ili savijaču
  • 300 g neslanog pistacija
  • 200 g maslaca

Šećerni sirup

  • 800ml vode+800g šečera+sok od jednog ili dva limuna

Sloj ispod pistacija

  • 300 ml mlijeka i 2 žlice griza

Priprema

  • Sameljite pistacije, ali ne presitno.
  • Izrežite kore u obliku kruga veličine posude za pečenje (26-28cm).
    S malo maslaca premažite posudu, a ostatak maslaca otopite.
  • Sada slažite prvih 10 kora jednu na drugu tako da svaku koru poprskate maslacem i pospete pistacijem. Zatim premažite sa skuhanim i ohlađenim grizom u mlijeku. Pospite griz pistacijem. Nastavite slagati preostale kore na isti način kao i prvih 10 kora.
  • Narežite baklavu kao na slici, prelijte s ostatkom otopljenog maslaca.
    Stavite peći baklavu u pećnicu na 190°C oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
  • Na kraju baklavu zalijte šećernim sirupom. Dobar tek!

Šećerni sirup

  • Vodu, šećer (možei smeđi šećer) i limunov sok kuhati 20 minuta dok se ne dobije gusti šećerni sirup.
    U ovaj šećerni sirup sam dodao i prstohvat soli, jer kakav je to kolač bez malo soli...

Bilješke

Ja sam Vedran i imam 22 godine. Student sam treće godine ekonomije, te u slobodno vrijeme istražujem razne recepte i kuham. Tako je i 2020. godine nastao profil Vedranova kuhinja koji sam prvenstveno otvorio kako bih sebi dao foto uspomene, što sam sve kuhao i pripremao kroz godine.
Drago mi je da je preko 1200 ljudi u ovih godinu dana prepoznalo moj trud, te kroz interakciju na instagramu saznajem da dosta pratitelja sprema i isprobava moje recepte. Sve svoje recepte  isprobavam, a na kraju i dijelim na instagramu, prvenstveno od ljudi koje cijenim i smatram da znaju bolje nego ja. A to su za kolače i peciva svakako Tea Mamut i Petra Jelinić.
S obzirom da aktivno kuham preko 5 godina, mogu izdvojiti i par savjeta koje sam naučio da mi život u kuhinji bude lakši. To su svakako dobra priprema i organizacija. Znati što i kako napraviti je već pola posla. Naprimjer, ako znam da radim tortu za koju trebam peći biskvit i raditi kremu, prva stvar po odlasku u kuhinju biti će mi uključiti pećnicu, te pripremiti vagu i sve sastojke. Dok se biskvit peče, već ću zakuhati ili izmiksati kremu. Tako da multitasking i organizacija vremena u kuhinji je sve.

Punjene kiflice koje će svima uspjeti

Jedan recept za one koji se možda prvi put susreću s dizanim tijestom ili kojima izrada takvog tijesta ne ide od ruke. Treba vam samo malo dobre volje, vaga i ove kiflice će vam uvijek ispasti savršeno!
Print Pin Dodaj u kolekciju

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 do 1,5 žličica žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 150 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml mlake vode
  • 50 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • abc sir, šunka

Priprema

  • Pomiješajte zajedno sve suhe sastojke u zdjeli kuhinjskog robota ili u posudi gdje ćete zamijesiti tijesto ručno (možete i običnim mikserom s nastavcima za tijesto, lakše je).
  • Tijesto malo pouljite kako se ne bi sušilo, te pokrjite krpom ili prozirnom folijom. Ostavite da tijesto odmori od 1 do 2 sata.
  • Tada tijesto istresite na radnu površinu koju ste lagano pobrašnili, te podijelite tijesto na 4 dijela.
    Formirajte u loptice i pustite da odmori samo 10 minuta kako bi se tijesto lakše razvuklo.
  • Razvaljajte svaku lopticu tijesta u krug, te režite krug na 8 dijelova. Punite svaki trokutić po želji (abc sirom, rezanom šunkom ), te uvijte kiflice.
  • Posložite ih na protvan s papirom za pečenje, premažite žumanjkom s malo mlijeka, te pustite da kiflice odmore još pola sata.
    Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200 stupnjeva oko 15-20 minuta (dok lijepo ne porumeni). Dobar tek!

Bilješke

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...