Umjetnost i znanost

Upoznajte poseban oblik umjetnosti uz Lidiju – Medini kreativci

U potrazi za Medinim kreativcima, naišli smo na Lidiju koja se bavi jednim posebnim oblikom umjetnosti. Njezini jedinstveni radovi zaista su nas dojmili te smo ju odmah kontaktirali kako bismo saznali više o tome. Kako bismo i vama predstavili čime se Lidija bavi, u nastavku vam donosimo intervju!

1. Primijetili smo da vam je slikarstvo velika strast, čime se točno bavite?

Slikarstvom se bavim zadnjih desetak godina. Počelo je slučajno neobaveznim crtkanjem. Svoje prve flomastere i blok kupila sam u obližnjem dućanu mješovite robe. Crtkajući, shvatila sam da to meni dosta dobro ide. Nakon nekog vremena upisala sam školu crtanja i slikanja kako bih se usavršila, a konkretno je u pitanju bilo crtanje portreta. Oni su me najviše zanimali, a od slikarskih tehnika suhe pastele. Izazov je bojama, crtom i volumenom uspjeti pronaći u licu čovjeka vizualnu izvornost kojom se jedna osoba razlikuje od druge, a to je njihov karakter. Međutim, to mi nije bilo dovoljno kreativno.

Nakon toga sam slučajno na internetu, kako se to obično događa, tražeći jedno naišla na nešto sasvim drugo, a to su bili kreativci koji se bave umjetnošću miješanih medija (Mixed media). To mi se zaista svidjelo i poželjela sam to sama isprobati.

Umjetnost Mixed medie uključuje miješanje različitih kreativnih medija kako bi se stvorio rad koji uključuje dva ili više oblika umjetnosti.

Kao i kod svega novog, na početku ima previše informacija koje vas mogu zbuniti, no treba puno čitati, isprobavati, gledati videa, učiti, eksperimentirati, potrošiti boja i platna da bi na kraju svega formirali neki svoj stil. Ono što ne treba, to je odustati.

2. Imate li neki rad koji vam je posebno drag ili ima neku priču iza sebe?

Moji radovi imaju različite teme, zavisi od inspiracije. Najdraži radovi su mi ipak oni koje najviše volim raditi, a to je kad vintage stilom i retro efektima stvorim sliku koja svojom atmosferom dočarava neko razdoblje iz prošlosti. U mom slučaju radi se o viktorijanskom dobu koje je prepuno inspiracije. Za to doba veže se i steampunk, neobičan pravac koji je inspiraciju pronašao u 19. stoljeću i kombinira je s naprednom tehnologijom. Ima tu svega: vremeplova, vintage satova, lanaca, zupčanika, kreativnih šešira, viktorijanske mode, a sve to dočarava taj otkačeni svijet naučne fantastike i fantazije. Koliko je steampunk popularan u svijetu, dokazuju i razni festivali koji se održavaju i na koje dolaze sudionici iz raznih krajeva obučeni u tom stilu.

3. Koji je najkompliciraniji rad koji ste napravili?

Zapravo nemam nekih kompliciranih radova. Više ih dijelim na zahtjevne i one manje zahtjevne. Na zahtjevnijima radim i po više dana ili tjedana. Manje zahtjevne mogu napraviti i u par sati. Dobro je što se slike mogu raditi i paralelno, s obzirom na to da slika zahtjeva sušenje svakog nanošenja boje ili ljepila. Dok se suši jedna, mogu se posvetiti drugoj.

4. Postoji li neka želja koju još niste ispunili, a htjeli biste?

Želja mi je bila da moji radovi budu domaće slike koje vole i stranci. I to se i ostvarilo! Polako odlaze po svijetu, a par ih je našlo domove u Americi, Nizozemskoj te je jedna čak otputovala na Tajland. Voljela bih jednog dana održavati i radionice na temu Mixed medie. Ljudi su zainteresirani za tu tehniku, ali vidjet ćemo jer ništa posebno ne planiram. Ako se okolnosti poklope, to će se samo dogoditi.

5. Bavite li se još nečime uz slikarstvo?

Uz redoviti posao, paušalni obrt, volonter sam u Udruzi Mrkvica od 2014. godine. Kunići su nakon pasa i mačaka statistički najmnogobrojniji kućni ljubimci te je ljude potrebno educirati o njihovim potrebama. Pronaći nas se može na Facebook-u pod imenom ”Udruga mrkvica volonteri”, a imamo i svoju stranicu www.mrkvica.hr.

6. Što biste poručili drugima koji se žele baviti slikarstvom?

Slikarstvom ili bilo čime drugim, za sve vrijede ista pravila. Ukoliko vas privlači izrada bilo čega, samo počnite. Neka vas ne obeshrabre prvi uraci koji možda neće biti baš reprezentativni niti u većini slučajeva blizu onoga što se željeli, ali iskustvo se stječe praksom. Ako je to ono za što ste rođeni, učenje i napredak će ići vrlo brzo. Međutim, kako ćete to znati ako nikada ne započnete? Isto tako, na početku je dobro gledati kako to drugi rade i učiti od njih, ali vremenom krenite stvarati iz svoje mašte jer što više želite biti kao drugi, manje ćete biti svoji.

Autorica: validartsandcrafts

© Medo.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...