Najljepše video priče

Zanimljivosti o medvjedima – poučna priča za djecu i odrasle

Kada netko spomene medvjeda, prva asocijacija na njih je zimski san. Većina priča za djecu u kojima su tema životinje sadrži lik medvjeda, a jedna od najpoznatijih dječjih igračaka je upravo plišani medo. O plišanom medi i njegovoj ulozi u razvoju djeteta smo već pisali, a Medo vam danas donosi neke zanimljivosti o njima kako bih se mogli više upoznati s ovom životinjom.

Dobrodošao u priču o medvjedima…

Ovo je poučna priča za djecu, ali i za odrasle u kojoj ćete moći saznati sve o ovoj životinji koju možemo pronaći u šumi. Ups! Vjerojatno si ovo već znao/la, ali morat ću odmah krenuti u priču kako ti ne bih otkrivao sve zanimljivosti kroz samo predstavljanje o čemu će biti ova priča.

Medo je jednog dana došao u šumu i odlučio je pronaći svog prijatelja medvjeda Tedija. Kada je došao do njegovog staništa, unutra ga nije bilo pa ga je odlučio potražiti malo dolje. Pronašao ga je u jednoj kućici u kojoj medo Tedi pohranjuje svoju hranu i najdražu slasticu med. Medvjed Tedi se zaista razveselio kada ga je vidio te su skupa otišli na veliku livadu.

Tedi, pišem jednu priču o nama medvjedima pa me zanima ako bi mogao djeci ispričati neke zanimljivosti o sebi. Ja puno pišem priča za djecu i radim za posjetitelje Medo.hr stranice kako bih u bilo kojem trenutku mogli pronaći odgovarajući proizvod ili uslugu za sebe pa nemam baš vremena biti toliko u šumi koliko imaš ti”, rekao je Medo.

”Naravno, bit će mi drago! Podijelit ću s tobom sve što je potrebno kako bih se djeca i odrasli koji im čitaju ovu priču više upoznali s nama medvjedima”, rekao je Tedi veselim glasom i krenuo pričati svoju priču…

Živim u šumi, a najljepše nam je u šumama Gorskog kotara. Tamo je čisti zrak  i šume su dovoljno guste da bih mogao i preko dana odrijemati jer sam više aktivan noću. Volimo ljude, ali više volimo biti sami sa sobom, pogotovo u područjima gdje nema gospodarskih aktivnosti kako bismo nesmetano mogli raditi što želimo. Volim se penjati po stablima, a mogu i plivati.

Postoji nas više vrsta, a ljudi nas smatraju lijenima pošto smo dosta masivni, ali to je pogreška jer mogu trčati zaista brzo i vrlo sam snažan, no moram priznati da sam lijen kada je u pitanju potraga za hranom i to obavljam na najlakši mogući način. Ponekad se prilikom potrage za hranom izgubim pa se nađem u naseljenom području. Istina je da smo teški i kada se uspravimo na noge puno smo veći od čovjeka. Osim u Hrvatskoj, živimo svugdje po svijetu, a kada se izlegnemo, već nakon godine dana krećemo živjeti samostalno bez naše majke.

Zimski san

Moja najpoznatija karakteristika je zimski san. Kako bih mogao ostati zdrav, isto kao djeca volim jesti voće,  ali jedem i dijelove biljaka i kukce. Za desert volim pojesti malo meda, ali uvijek se trudim ne uznemiriti pčelice dok su u svojoj košnici. Ne vidim baš dobro, ali zato mogu sve čuti i nanjušiti. Kandže na šapama mi služe kako bih mogao pronaći hranu i tijekom proljeća pa skroz do zime moram puno jesti kako bih se mogao pripremiti za zimski san. Vjerojatno se pitaš kako se hranim u svom brlogu tijekom zime, a sada ću ti i objasniti.

Tijekom proljeća, ljeta i jeseni, skupljao sam hranu koja se sadržala u mome organizmu i dok sam u svom brlogu, hranu i vitamine koje imam tada trošim. Sada vidiš koliko je bitno zdravo se hraniti i jesti puno voća i povrća jer tvoje tijelo puno brže troši sve to. Kada sam spreman za zimski san, pripremim si svoj brlog, napravim si ležaj i do proljeća provedem vrijeme u svom brlogu na toplom.

Što napraviti ako me vidiš?

Tijekom toplog dijela godine, možda ćeš s nekim od odraslih otići šetati po šumi gdje me možeš i sresti, no nemoj me se bojati. Prava istina je da se ja više bojim tebe, samo te ne razumijem što hoćeš reći pa se zato samo udalji od mene. Moja medvjedica se jako brine za našu mladunčad tako da može osjećati kao da se nalazi u opasnosti ako joj se kreneš približavati. Samo ostani miran i pusti me da otiđem svojim putem.

Tedi, zaista si se potrudio sve ispričati o nama medvjedima, siguran sam da će se ova priča svidjeti djeci, a i odraslima!” rekao je Medo.

Draga djeco i odrasli, došli smo do kraja još jedne priče, a vjerujemo da vam je ova bila zaista poučna. Nastavite nas pratiti jer vas očekuje još sigurno puno priča od vašeg Mede.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...