Kuhamo s medom

Poznate čokoladice u XXL izdanju

Koliko puta ste poželjeli da se vaša omiljena čokoladica može pronaći u XXL izdanju? Nekada nam jedan Kinder Bueno nije dovoljan pa čak ni onaj drugi koji se dobije u istom pakiranju. Za vas imamo dobru i lošu vijest. Loša je da na tržištu i dalje ne postoje čokoladice u tom izdanju, a dobra je da je vašim željama došao kraj jer je Nejra Mehić tu da ih pretvori u stvarnost! Nejra nam dolazi iz Austrije, a zvijezde njenog Instagram profila su definitivno čokoladice u XXL izdanju. Sigurni smo da ima veliki broj vas kojima klasična veličina čokoladica nije dovoljna pa vam zato Nejra u suradnji s Medom u nastavku donosi recepte.


XXL Snickers

Sastojci:

Za karamel:

  • 200 grama šećera
  • 130 grama dekstroze
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 75 ml vode
  • 300 slanog kikirikija

Za Munchmallow smjesu (ako nemate gotovu):

  • 250 grama šećera
  • 130 grama dekstroze
  • 110 ml vode
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 100 grama kikirikija

Ostalo:

  • kalup 30 cm
  • prozirna folija

*napomena: za karamelu je korištena dupla smjesa

  • 450 grama mliječne čokolade

Priprema:

  1. Za karamel sve sastojke, osim kikirikija, staviti u veliki lonac i miješati brzo da se sve otopi na najvećoj temperaturi i zatim smanjiti na srednju temperaturu da se lagano kuha. Kada smjesa dobije smeđu boju, nakon otprilike pola sata, skloniti s vatre i dodati kikiriki. Izliti u kalup koji smo prethodno obložili prozirnom folijom i staviti u hladnjak na hlađenje.
  2. Za bijelu smjesu izmiksati bjelanjak sa soli i vanilin šećerom da bude na pola čvrsto (ne pregusto). U lončić staviti šećer, dekstrozu i vodu te izmiješati brzo. Kada prokuha, kuhati otprilike 5 do 10 min i zatim vruću smjesu sipati u bjelanjak dok miksamo otprilike 15 do 20 minuta dok sve ne bude spužvasto kao munchmallow. Na kraju dodati oko 100 grama kikirikija kojeg smo prethodno usitnili. Izliti smjesu po karamelu i preliti sa 150 grama otopljene mliječne čokoladom i staviti u hladnjak preko noći. Izvadit iz kalupa i preliti s 300 grama mliječne čokolade i staviti ponovno u hladnjak.

XXL Yogurette

Sastojci:

  • 600 grama bijele čokolade
  • 200 grama kokosove masti
  • 450 grama mliječne čokolade
  • smrznute jagode
  • 500 grama jogurta (10% masnoće)

Ostalo:

  • kalup 30 cm

Priprema:

  1. Jogurt staviti u čistu krpu da se procijedi voda. Istopiti bijelu čokoladu i dodati u jogurt. Istopiti kokosovu mast i dodati smjesi od čokolade i jogurta i sve miksati oko 2 minute. Smjesu koju dobijemo izliti u kalup (u kalup prethodno staviti tvrdi plastični papir koji se uvija, nauljiti ga i obložiti prozirnom folijom) i dodati smrznute jagode na mjesta po želji te zatim preliti sa 150 grama mliječne čokolade i staviti u hladnjak na par sati (najbolje preko noći). Izvaditi iz kalupa i preliti s 300 grama mliječne čokolade i staviti opet u hladnjak da se stegne.

XXL Lion

Sastojci:

  • 350 grama mliječne čokolade
  • 300 grama vafli od vanilije ili napolitanke od vanilije
  • 75 grama bijele čokolade
  • 200 grama šećera
  • 130 grama šećera u prahu
  • 75 ml vode
  • 50 gr rižinih pahuljica
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 20 grama maslaca

Priprema:

  1. 150 grama mliječne čokolade otopiti i preliti u kalup (30 cm) kojeg smo prethodno obložili s pakpapirom i stavimo u hladnjak da se stvrdne. Nakon toga otopimo bijelu čokoladu. Izvadimo tamnu čokoladu iz hladnjaka iz kalupa i premažemo je bijelom čokoladom preko sredine gdje ćemo “lijepiti vafle”, ali s obje strane ostavimo po otprilike 1 cm gdje će biti karamel. Nastavljamo postupak dok ne potrošimo sve sastojke. Stavimo u hladnjak na hlađenje
  2. Za karamel zagrijemo slatko vrhnje, šećer i vodu u velikom loncu i sve promiješamo dok se ne rastopi te smanjimo na srednju temperaturu da se lagano kuha i dalje ne miješamo. Kada je smjesa dobila smeđu boju sklonimo ju sa vatre i dodamo oko 20 grama maslaca. U smjesu dodamo pahuljice i ostavimo da se ohladi. Izvadimo sve iz hladnjaka i karamelom prekrijemo vafle i oblikujemo rukama te ponovno stavimo kratko na hlađenje. Otopimo ostalih 200 grama čokolade i premažemo.

XXL Bounty

Sastojci:

  • 350 grama kokosove masti
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 350 grama bijele Linolade
  • 150 grama šećera u prahu
  • 400 grama kokosovog brašna
  • 600 grama mliječne čokolade

Priprema:

  1. Kokosovu mast istopimo u lončiću na niskoj temperaturi i dodamo mlijeko i slatko vrhnje te miješamo na srednjoj temperaturi (ne smije kuhati). Dodati šećer i bijelu Linoladu i izmiješamo. Sklonimo sa vatre i u 400 grama kokosa dodamo tu smjesu i izmiješamo. U kalup promjera 30 cm, koji smo prethodno nauljili i obložili s prozirnom folijom, izliti smjesu, stisnuti i poravnati. Preliti s 200 grama čokolade i 50 grama kokosove masti i staviti u hladnjak na 2 sata.
  2. Izvaditi iz hladnjaka, okrenuti, izvaditi iz kalupa i preliti s 400 grama čokolade i 100 grama istopljene kokosove masti.

XXL Milky Way

Sastojci:

Kora:

  • 4 bjelanjka
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 100 grama šećera u prahu
  • 80 grama brašna

Nadjev:

  • 500 grama bijele čokolade
  • 250 maslaca
  • 50 kondenziranog mlijeka
  • oko 50 grama maskarpone sira (može i svježi ABC sir)

Glazura:

  • 200 grama čokolade
    tri žlice ulja

Priprema:

  1. Za koru sve izmiješati i izliti u četvrtasti kalup (obložen pakpapirom) i peći na 180 stupnjeva oko 15 do 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga, izvaditi i okrenuti te skinuti papir i rolati u rolu koja dođe od kuhinjskog papira. Staviti da se hladi.
  2. Maslac na sobnoj temperaturi, šećer, mlijeko i sir izmiksati do kremaste teksture, dodati otopljenu bijelu čokoladu i sjediniti sve zajedno mikserom. Izvadit rolu od kuhinjskog papira i jedan kraj role zatvorit prozirnom folijom i “od gore” sipati Nadjev do kraja i zatvorit s prozirnom folijom. Staviti u hladnjak na 1 sat i nakon toga preliti glazurom.

XXL Milka Jaffa

Sastojci:

Za biskvit:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • pola žličice vanilin ekstrakta
  • 80 grama šećera
  • 50 grama brašna

Nadjev:

  • 200 grama marmelade od malina
  • 6 listova želatina
  • 100 ml vode
  • 300 grama mliječne Milke

Priprema:

  1. Žumanjak izmiksati s 40 grama šećera i vanilin ekstraktom. Posebno miksati bjelanjak sa soli i ostatkom šećera u čvrst snijeg. Brašno dodati u žumanjak i izmiješati žlicom, tj. lijepo sjediniti. Postepeno snijeg od bjelanjaka dodavati u žumanjak  i lagano miješati da se sve sjedini. Staviti u kalup omjera 20cm i peći oko 20 minuta.
  2. Marmeladu izmiješati s vodom. Želatin u vodi natopiti 5 min i u staviti lonac da se otopi na skroz niskoj temperaturi (ne smije kuhati). Kada se pretvori u tečnost dodati u marmeladu. Sve izmiješati zajedno.
  3. U kalup omjera 17cm, ispod kojeg smo prethodno na ravnom tanjuru postavili prozirnu foliju, izliti nadjev i staviti u hladnjak da se stegne (najbolje preko noći). Izvaditi te postaviti na biskvit i premazati s otopljenom Milkom.

XXL Giotto

Sastojci:

Za ”koru”:

  • 300 grama korneta (izmrvljenog; može i petit keksi)
  • 250 grama kokosove masti
  • 150 grama bijele čokolade
  • 150 grama sitno sjeckanih lješnjaka

Za kremu:

  • 400 ml mlijeka
  • 200 grama bijele čokolade
  • 200 grama kokosove masti
  • 150 grama lješnjaka (sitno sjeckani)
  • 50-60 grama Nugat mase (ukoliko ju nemate, može Nutella)
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

  1. Izmrvljeni keks preliti s otopljenom kokosovom masti, izmiješati i u dvije zdjele, koje smo prethodno obložili providnom folijom, istresti, poravnati i staviti u hladnjak.
  2. Za kremu sve sastojke, osim lješnjaka, staviti u lonac da se otope i nakon toga staviti u blender na 5-8 minuta s 150 grama lješnjaka (na kraju mora biti gusta smjesa). Preliti u zdjelice i staviti u hladnjak preko noći. Nakon toga, okrenuti i izvaditi te sastaviti jedno s drugim i premazati s istopljenom bijelom čokoladom i posuti s lješnjacima.

XL Kinder Country

Sastojci:

  • 300 grama mliječne čokolade (po želji dodati Kinder čokoladica)
  • 800 grama bijele čokolade,
  • 400 grama kokosovog maslaca
  • 150 grama rižinih pahuljica

Priprema:

  1. Prije svega napraviti kutiju sa pregradama, koja će biti oblika čokolade te ju obložiti providnom folijom. Nakon toga, rastopimo čokoladu na pari te premažemo kompletnu kutiju i posipamo dno kutije rižinim pahuljicama. Ostaviti u frižider da se ohladi 5-10 min. U međuvremenu, rastopimo bijelu čokoladu s maslacem na pari. Izvadimo kutiju iz hladnjaka te prelijevamo jedan dio smjese (bijela čokolada i maslac) po pahuljicama, zatim ih ponovo posipamo i stavimo u hladnjak na hlađenje. Postupak ponoviti dok se smjesa ne potroši. Na samom kraju, kada se ohladi, izvaditi iz hladnjaka, premazati čokoladom i ostaviti u frižider na hlađenje, otprilike sat vremena.

XXL Twix

Sastojci:

  • 250 grama brašna
  • 125 grama hladnog maslaca
  • 125 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli

Za karamel (može i dupla smjesa ovisno o kalupu):

  • 330 grama šećera
  • 75 ml vode
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 25 grama maslaca

Priprema:

  1. Za keks sjediniti sve sastojke i rukama napravit smjesu, istresti je u kalup i poravnati rukama te peći na 180 stupnjeva  oko 40 minuta. Izvaditi i ostaviti da se hladi. Kalup mjere 30 cm obložiti plastičnim papirom i zatim nauljiti te prekriti prozirnom folijom.
  2. Sve sastojke za karamel u loncu sjediniti i promiješati dok se šećer ne otopi. Kada prokuha, smanjiti na srednju temperaturu da se lagano kuha dok ne dobijemo karamel boju. Nakon toga, karamel izliti u kalup i staviti u hladnjak na hlađenje. Kada se ohladi, karamel izvaditi i skinuti papir s njega. Uzeti pakpapir i premazati (koliko je dugačak keks) s otprilike 150 grama (malo ostaviti) otopljene mliječne čokolade i zalijepiti na to keks. Preko keksa ponovno premazati tanki sloj čokolade i zalijepiti karamel te sve to staviti na hlađenje. Za kraj preliti sve sa 300 grama otopljene Milke.

XXL Kinder

Sastojci:

  • 450 grama mliječne čokolade (po želji može malo i Kinder čokoladica)
  • 400 grama bijele čokolade
  • 1 pakiranje zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 3-4 žlice ulja

Priprema:

  1. Bijelu čokoladu, palmin i mlijeko istopiti na pari. Preliti u kalup mjere 30 cm u kojem smo prethodno napravili dvije pregrade. Nakon toga staviti u hladnjak i kada se skroz stegne premazati s oko 150 grama čokolade i staviti ponovno u hladnjak. Kada se na kraju sve stegne izvaditi iz kalupa i preliti s ostatkom otopljene čokolade i vratiti na hlađenje.

XXL Kinder Bueno

Sastojci:

Za kremu:

  • 1 vanilin puding
  • 50 grama šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 1 učvršćivač za šlag
  • 100-150 grama krem namaza od lješnjaka
  • 100 grama bijele čokolade
  • 250 grama maskarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja

Ostalo:

  • vafli
  • oko 800 g otopljene čokolade
  • kalup 30 cm
  • papir koji se uvija
  • karton za pregrade (oblik polukruga)

Priprema:

  1. Od 300 ml mlijeka odvojiti manju količinu i umutiti s pudingom, a ostatak staviti s bijelom čokoladom i šećerom da se istopi i prokuha. Čim počne kuhati dodati puding i miješati brzo dok se zgusne te skloniti s vatre. U to dodati krem namaz i promiješati te prekriti prozirnom folijom i staviti da se ohladi u hladnjak. Kad se ohladilo, izmiksati slatko vrhnje s učvršćivačem za šlag i staviti u hladnjak. Maskarpone kratko izmiksati u puding i žlicom lagano dodavat u nadjev izmiksanog šlaga i promiješati dok se ne sjedini. Zatim puniti tri “lokve” nadjevom do kraja, isjeći vafle i premazati nutellom te poklopiti s drugom i zatvoriti. Kada se ohladi, izvaditi iz kalupa i okrenuti te tu stranu premazati otopljenom čokoladom i ponovno staviti u hladnjak. Kada se ohladi, izvaditi i tamnom čokoladom iscrtati. Ponovno staviti u hladnjak preko noći.

XXL Milka Tender

Sastojci:

Kora:

  • 4 jaja
  • 80 grama šećera
  • 40 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 40 grama brašna
  • 40 grama gustina
  • 1 vanilin šećer
  • rum ili malo soka od naranče
  • prstohvat soli

Krema:

  • 125 grama slatkog vrhnja
  • 50 grama maskarpone sira
  • 50 grama slatkog kondenziranog mlijeka
  • 1 učvršćivač za šlag

Preljev:

  • 250 grama otopljene Milke
  • 3 žlice ulja

Priprema:

  1. Bjelanjak s malo soli izmiksati u snijeg i dodavati 80 grama šećera dok ne bude čvrst i ostaviti sa strane.
  2. U drugoj posudi žumanjak, vanilin šećer, mlijeko, ulje i malo soka od naranče žlicom dobro izmiješati i onda prosijati brašno i gustin u tu smjesu, izmiješati žlicom te na kraju postepeno dodavati bjelanjak u smjesu od žumanjaka. Pekač (22×30) prekriti pakpapirom i izliti tu smjesu te sve zajedno peći na 180 stupnjeva oko 15 do 20 min. Kada se ispeče, saviti kao rolat (mora se ohladiti)
  3. Za nadjev sve zajedno izmiksati i ohladiti. Kada se rolat ohladio premazat ga nadjevom i preliti ga otopljenom čokoladom.

XXL Toffifee

Sastojci:

  • 325 grama šećera
  • 75 grama šećera u prahu
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 ml vode
  • 75 grama sitno sjeckanih lješnjaka
  • 300 grama Nugat mase
  • 75 grama Nutelle
  • 125 grama čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. Od 325 grama šećera odvojimo 75 grama i stavimo u mali lonac da se otopi do zlatne boje. U to dodamo 75 grama lješnjake i sve skupa brzo izmiješamo. Pustiti smjesu da se malo ohladi i oblikovat kuglicu (možete koristiti rukavice ako vam je lakše).
  2. Pripremimo tavu od 20 cm (nauljimo je i prekrijemo providnim folijom) u koju ćemo staviti sljedeću karamel smjesu: 200 ml slatkog vrhnja istresemo u tavu sa preostalim šećerom (250 grama), 75 grama šećera u prahu i 50 ml vode. Sve skupa miješamo dok ne zakuha. Kada zakuha ostavimo na srednjoj temperaturi da se kuha sve dok ne dobijemo smeđu boju. Kada se stvori smeđa boja stavimo oko 25 grama maslaca u smjesu. Smjesu prebacimo u tavu i ostavimo na sobnoj temperaturi da odstoji sat vremena. Kasnije prebacimo u hladnjak da se hladi sat vremena.
  3. Sljedeća smjesa se sastoji od 300 grama lješnjakove mase i 75 grama Nutelle koju smo prethodno otopili na pari. Nakon toga karamel smjesu stavimo u zdjelicu i oblikujemo te u to dodamo kuglicu i prelijemo je sa otopljenom čokoladom. Ostavimo 4 sata u hladnjaku da se stegne. Na kraju nam ostane još 125 grama čokolade koju istopimo na pari pričekamo da se ohladi i malo stegne kako bismo ju mogli oblikovati krug na vrhu. Vratimo u hladnjak na 5 minuta da se zadnja čokolada stegne.
Autorica: Nejra Mehić

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...