Jeste li znali?

Plišana igračka i njena uloga u razvoju djeteta

spavanje s plišancem

Plišana igračka nije “samo” igračka nego je njena uloga puno važnija! Dječji rast i razvoj vrlo su bitni i postoje brojni faktori koji utječu na njih. Bitno je da se dijete pravilno razvije jer sve to utječe i na daljnji život kad dijete odraste i osamostali se. Utjecaj u razvoju djeteta najviše ima okolina, ali postoje i neke stvari koje vam možda na prvu ne bi pale na pamet. Kad smo bili djeca igrali smo se s raznim igračkama i većina nas je imala neku plišanu igračku s kojom je spavala, nosila ju sa sobom na putovanje, doktoru ili slično. Koliko god nam se čini da je to samo plišana igračka i da svaka djeca prolaze tu fazu igranja, plišane igračke imaju zapravo veliki utjecaj na razvoj djeteta.

Osjećaj sigurnosti

Većini djece plišana igračka upravo daje osjećaj sigurnosti. Često u situacijama kad se djeca osjećaju ugroženo posežu za svojom igračkom, a jedna od situacija je i kada noću spavaju grle ju ili drže uz sebe. Obično se to događa u periodu kad djeca više ne spavaju s roditeljima već kreću spavati sami, a njihov najdraži plišanac daje im osjećaj sigurnosti.

Za vrijeme karantene u brojnim državama svijeta, pokrenula se igra ”U potrazi za plišanim medom”. Na prozorima kuća i zgrada ljudi bi stavljali plišane mede, a djeca bi ih kroz vožnju ili šetnju pokušala što više uočiti. Djeci je ova igra svakako skrenula misli od cijele situacije s virusom, što su potvrdili i brojni stručnjaci.

Učenje kroz igru i razvijanje socijalnih vještina

Plišana igračka vašu djecu kroz igru i educira na neki način. Djeca često plišance pokušavaju obući, obavljaju radnje na njima koje vi radite svakodnevno kao hranjenje, pranje zubi ili slično. Sve to djeca prenose i na svoje plišane igračke i ponašaju se kao da su one stvarne osobe.
Djeca se kroz igračke uče i socijalizirati. Najčešće to krene igrom uloga. Sve to utječe i poboljšava njihovu komunikaciju. Kroz igru uloge, djeca često iskazuju i svoje emocije te oponašaju svijet odraslih. Prema igrački će možda neki put biti grubi i bacati ju dok iskazuju emocije, ali zato je bitno da ih u takvim trenucima odmah upozorimo na to što je pogrešno.

Plišane igračke su neizostavan dio dječjeg rasta i razvoja te imaju brojne pozitivne učinke na njega. Svako dijete treba proći fazu igranja jer kroz zabavu, dijete će se razvijati bez da vi to direktno primijetite.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave