Kuhamo s medom

Brza jela – jelovnik za cijeli dan

Nemate više ideja što skuhati, a stalno jedete isto i želite napraviti neku promjenu po tom pitanju. Bez brige, Medo ponovno uskače u pomoć. U suradnji s Renatom, pripremio vam je recepte za svaki obrok u danu. Ovi recepti su vrlo jednostavni i ne oduzimaju vam puno vremena, a većina njih je i zdrava.

DORUČAK

Doručak je najbitniji obrok u danu, ali svima nam se dogodi da ga nekad preskočimo. Kako Renata kaže ovo je ”brzi i hranjivi doručak”, ali nimalo nas ne iznenađuje s obzirom na to da su neki od sastojaka bademi, orasi, lanene i chia sjemenke. Badem sadrži veliki dio vitamina, minerala i vlakana te su jako dobri za našu probavu kao i chia sjemenke. Orah, osim što je zdrava poslastica, čuva naš organizam, zato ga nije loše koji put ubaciti u jela.

Lanene sjemenke su jedne od najpoznatijih sjemenki, a i jedne od najzdravijih. U nastavku vas očekuje recept za granolu koja je bogata svim ovim sastojcima.

Sastojci:

  • 200 gr zobenih pahuljica
  • 100 gr krupno sjeckanih badema
  • 100 gr krupno sjeckanih oraha
  • 50 gr suncokretovih sjemenki
  • 30 gr lanenih sjemenki
  • 20 gr chia sjemenki
  • 3 velike žlice kokosovog ulja
  • 2-3 velike žlice meda

Priprema

  1. Pećnicu zagrijati na 150°C, a pleh obložite papirom za pečenje
  2. Kokosovo ulje i med zagrijati na vatri dok se ulje ne otopi
  3. Sve sastojke za granolu dobro pomiješajte da budu ljepljivi.
  4. Presipajte u tepsiju i utisnite.
  5. Pecite 20 min dok granola ne dobije zlatnu boju. Ako želite sitniju tijekom pečenja 1-2 puta promiješati, ali za krupniju verziju nemojte miješati.
  6. Pustite da se ohladi u tepsiji pa preselite u staklenu posudu.
  7. Nakon pečenja možete umiješati i šaku sušenog voća ( brusnice, marelice..) možete dodati komadiće čokolade. Ako stavljate dodatne sjemenke prije pečenja ovisno o količini morate povećati i količinu kokosovog ulja i meda, morate paziti da vam smjesa bude ljepljiva, a ne suha prije pečenja.
  8. Poslužite s jogurtom, mlijekom ili grickajte samu za sebe.

RUČAK

Medo za ručak uvijek voli pojesti juhu pa je tako zamolio Renatu da mu skuha jednu. Renata se odlučila za krem juhu od suhog graška, koji je poznat po tome da uklanja umor i regulira krvotok. Ostale sastojke Renata vam otkriva u nastavku.

Sastojci:

  • 250 g suhog graška
  • 3-4 mrkve
  • celer
  • korijen peršina
  • 1 srednji krumpir
  • sol
  • papar
  • malo vrhnja za kuhanje

Priprema:

  1. Suhi grašak (potopiti u vodi 3 sata prije kuhanja).
  2. Povrće narezati na kockice i staviti u zdjelu zajedno sa graškom te zaliti vodom da prekrije.
  3. Kuhati dok grašak ne omekša. Dodati sol i papar.
  4. Kada je povrće kuhano štapnim mikserom izmiksati i dodati malo vrhnja za kuhanje i još kratko prokuhati.
  5. Kao dodatak juhi možete napraviti domaće krutone. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
  6. Kruh izrežite na šnite, a zatim na kockice.
  7. Lim za pečenje premažite s maslinovim uljem pa posložite kockice kruha i pošpricajte s još masnoće. Važno je da se kockice ne dodiruju već da budu u jednom sloju.
  8. Pecite ih oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte začine po želji okrenite kockice kruha i vratite u pećnicu na još pet minuta.

U glavnom jelu si koji put možete dati oduška i pojesti nešto ”nezdravo” kao što je pohana piletina, ali zato savršeni balans ovom jelu daje prilog čušpajz od tikvica.

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • sol i papar
  • žlica octa
  • maslinovo ulje
  • 1 bijeli luk
  • žlica koncentrata od rajčice
  • 1-2 dcl vrhnja za kuhanje
  • pileći file
  • palenta (umjesto krušnih mrvica za pohanje)
  • kokosovo ulje

Priprema:

  1. Tikvice izribati, posoliti, staviti žlicu octa i promiješati. Neka stoje 20-tak minuta, nakon toga ih je potrebno malo ocijediti.
  2. Na tavu stavite malo maslinovog ulja sitno sjeckani bijeli luk i žlicu koncentrata rajčice. Kratko dinstate i dodate tikvice. Miješati dok ne ispari voda koju puste tikvice.
  3. Kuhati 10-15 minuta pa dodati vrhnja za kuhanje (ovisi o količini tikvica koju stavite), malo soli i papra. Kuhati još 2 minute.
  4. Pileći file ispohati, a umjesto krušnih mrvica možete koristiti palentu i peći sam na kokosovom ulju.

UŽINA

Užina je obrok koji možete jesti između doručka i ručka ili ručka i večere, ali najčešće je to između ručka i večere. Umjesto slatkiša, grickalica ili slično, odaberite ovu brzu i zdravu verziju.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 0,5 dl kiselog vrhnja
  • 0,5 dl cijelih lanenih sjemenki
  • 2 žlice cijelih bučinih sjemenki
  • 1 žlica psyllium praška
  • sol

Priprema:

  1. Istucite jaja i vrhnje, pa dodajte suhe sastojke. Ostavite smjesu da stoji pola sata.
  2. U manjoj tavi ugrijte kokosovu ulje ili maslinovo ulje te izlijte smjesu.
  3. Pecite na laganoj vatri 10-tak minuta. Okrenite na drugu stranu, te pecite još par minuta.

VEČERA

Za večeru Medo voli pojesti nešto lagano pa se Renata sjetila da je od ručka ostalo malo piletine koju nije pohala i napravila mu je ovu finu salatu od piletine.

Sastojci:

  • zelena salata
  • šaka oraha
  • pileći file
  • feta sir
  • 2 kuhana jaja
  • 2-3 šnite kruha

Priprema:

  1. Pileći file ispecite na tavi ili pećnici, izrežite na kockice.
  2. Feta sir, kuhana jaja i kruh izrežite na kockice.
  3. Na tavu stavite maslinovo ulje i kratko ispecite kruh.
  4. Salatu operite i stavite u veću zdjelu, dodajte piletinu, orahe, jaja, feta sir.
  5. Sve začinite sa maslinovim uljem i aceto balsamico octom. Poslužite u zdjelicama i gore stavite pečeni kruh.

DESERT

Desertom se možete zasladiti u bilo koje doba dana, a u nastavku vas očekuje domaća verzija poznatih Reese’s čokoladica.

Sastojci (8-9 porcija, ovisno o kalupu):

  • 200 g tamne čokolade
  • 8 žlica kikiriki maslaca (može i maslac od badema ili lješnjaka)
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

  1. Razdvojite po 100 g čokolade.
  2. Rastopite prvi dio čokolade i stavite jednu jušnu žlicu u svaki silikonski kalup. Odložite u zamrzivač na 15 minuta.
  3. Srednji sloj sjedinite, kikiriki maslac, med i kokosovo ulje. Dobro izmiješajte i ulijte po jednu žlicu ove smjese na prvi čokoladni sloj. Ponovo odložite u zamrzivač na 15 minuta.
  4. Sada otopite preostalih 100 g čokolade i ponovo po žlicu otopljene čokolada ulijte preko kikiriki sloja. Odložite na 15 min u zamrzivač.

PIĆE

I kao med za kraj, čaj od đumbira i kurkume. Ovo možete piti kroz cijeli dan kao čaj u toploj verziji ili ga možete ohladiti i piti kao sok. S obzirom na sastojke ovog čaja, možemo ga nazvati i ”vitaminskom bombom”. đumbir i kurkuma se spominju još u vrijeme pr. Kr., a danas su jedni od najzdravijih namirnica koji liječe brojne tegobe.

Sastojci:

  • 1,5 litra vode
  • 35 g svježeg đumbira
  • 1 žličice kurkume u prahu
  • 2-3 limuna
  • 2-3 žlice meda (po želji)

Priprema:

  1. Vodu stavite kuhati, a đumbir izrežite na sitne komadiće.
  2. Kada voda proključa dodajte đumbir. Kuhajte 5 minuta.
  3. Dodajte kurkumu i kuhajte još 2-3 minute.
  4. Pustite da odstoji, procijedite pa dodajte sok od limuna i med po želji.

 

Autorica recepata i slika: Renata

medo kuhar

MOGLO BI VAS ZANIMATI

JOŠ DOBRIH PONUDA...

Povezane objave